Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 14:27
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/10/07/na-kirovogradschini-batki-vihovantsiv-ditjachogo-sadka-skarzhatsja-na-zhorstoke-povodzhennja.htm

На Кіровоградщині батьки вихованців дитячого садка скаржаться на жорстоке поводження



Випадки жорстокого поводження з дітьми у Знам'янському дитячому садку "Пролісок" на Кіровоградщині непоодинокі. Це стало зрозуміло після зустрічі з батьками вихованців дошкільного закладу.


Про це Суспільному розповіла представниця Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в області Галина Лугова. Вона відвідала дитячий садок після скарги матері вихованця, яка говорить, що її дитину побили.


Зі слів Галини Лугової, під час візиту вона зустрілась з працівниками, завідувачкою дитсадка та батьками 12 вихованців. З їхніх розповідей стало зрозуміло, що подібні ситуації у дитсадку були й раніше і батьки зверталися зі скаргами до завідувачки та вихователів. Серед опитаних, п'ятеро батьків не мали претензій щодо неналежного поводження зі своїми дітьми.


"Причому мова йде ще й про тих дітей, які вже не відвідують цей заклад, а ходять у школу, але їхні батьки водять сюди менших братів та сестер. І вони про це розповідали. А також це підтверджують ті батьки, які живуть навпроти дитсадка і на власні очі неодноразово бачили, як дітям давали стусанів та штовхали. Така поведінка неприпустима для вихователів та помічників вихователів".

Галина Лугова також зустрілась з Мариною Оберемко – мамою дворічного Матвія, який з червня відвідує у дитсадку ясельну групу. 26 вересня, коли забирала сина додому, жінка побачила на його скроні червоні плями.


"Неозброєним оком через п'ять днів після інциденту залишаються помітні сліди від побиття на обличчі дитини", – сказала представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Суспільному коментувати інформацію, озвучену представницею Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, завідувачка дитсадка Олена Мазур відмовилась. Вона підтвердила, що виховательку 27 вересня відсторонили від роботи без збереження заробітної плати. Поспілкуватися з нею Суспільному поки не вдалося. Її контакти у дитсадку не дають.


Помічниця виховательки Світлана звільнилась з посади 30 вересня. Коментувати Суспільному стосовно ситуації з дворічним Матвієм вона відмовилась.


У Знам'янських дитсадках влаштували анонімне опитування


Керівниця Знам'янського відділу освіти Людмила Клименко розповіла Суспільному, що службове розслідування у дошкільному закладі триватиме до 14 жовтня. На зустріч з Галиною Луговою її не запрошували.


"За результатами службового розслідування будуть ухвалені відповідні рішення. Наразі ж триває збір матеріалів та робота з працівниками дошкільного закладу. Щодо інформації, розміщеної на сайті омбудсмена, то ми чекаємо на лист-реагування. Однак хочу сказати, що крім Марини Оберемко, управління освіти більше не отримувало скарг від батьків щодо жорстокого поводження з їхніми дітьми".

За інформацією Людмили Клименко, після ситуації у дитсадку "Пролісок" у Знам'янці влаштували анонімне опитування серед батьків вихованців дошкільних закладів. Воно триватиме з 3 по 7 жовтня.


"Посилання на опитування ми надіслали в усі батьківські групи дитсадків. Після його завершення, управління освіти анонімно опрацює відповіді респондентів. Це зробили для того, щоб отримати об'єктивну думку батьків про роботу знам'янських дитсадків і в майбутньому зробити їх більш безпечними і комфортними для дітей".

За словами Галини Лугової, за результатами візиту у дитсадок однією з рекомендацій буде встановлення у всіх дитсадка та школах відеокамер.


Про випадок жорстокого поводження та порушенням прав дитини готують лист-реагування Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю.


Речниця поліції області Віталіна Бевзенко у коментарі Суспільному сказала, що для повного та об'єктивного з'ясування обставин, інформацію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 125 "Умисне легке тілесне ушкодження". У рамках кримінального провадження призначили судово-медичну експертизу.


Санкція статті передбачає покарання – штраф від 850 до 1700 гривень, виправні роботи на строк до одного року, громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, пробаційний нагляд на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.


1024Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: