Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16:08
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/10/07/u-kirovogradskomu-klinichnomu-kardiologichnomu-tsentri-pochali-vikonuvati-operatsii-na-sertsi-z-minidostupu.htm

У Кіровоградському клінічному кардіологічному центрі почали виконувати операції на серці з мінідоступу

У Кіровоградському обласному клінічному кардіологічному центрі почали виконувати операції на серці з мінідоступу (мініінвазивні операції). Це дозволяє пацієнтам швидше реабілітуватися й не залишає на тілі великих шрамів. Досі хворі з Кіровоградщини, щоб отримати таке лікування, зверталися до київських лікарень.


Про це Суспільному в етері Українського радіо Кропивницького розповів хірург обласного клінічного кардіологічного центру Павло Кіструга.


За його словами, операція з мінідоступу — це коли хірург робить один маленький (п'ятисантиметровий) розріз горизонтально між ребрами. Тоді як при звичайних класичних операціях на серці потрібно вертикально розтинати грудну кістку (тоді шрами можуть досягати 25 сантиметрів).


Операції з мінідоступу можна робити, коли людина має якесь одне ізольоване захворювання серця — ураження одного клапана на серці чи ізольовану ішемічну хворобу.


"Усі розуміють, що операції на серці — це звучить доволі тривожно. Але це можна зробити з мінімального доступу, не дуже пошкоджуючи кісткову тканину, і це все направлено на швидке відновлення людини. А якщо говорити про молодих людей, то їх цікавить навіть косметичний ефект. Бо це розріз не через середину грудини, як всі звикли бачити в таких пацієнтів. Наприклад, на пляжі видно, які в них шрами. При операціях з мінідоступу такого немає", — розповів лікар.


Взагалі в Україні операції з мінідоступу роблять з 2017 року. Їх почав виконувати керівник кардіохірургічного центру київської приватної клініки "Добробут" Олександр Бабляк. Тепер він не тільки оперує, а і їздить по світу, навчає хірургів у різних країнах. І саме в київському центрі вчилися кропивницькі лікарі.


"Бригада (особисто я і наш анестезіолог) були тривалий термін в клініці, стажувалися, спостерігали, безпосередньо брали участь в операціях там на місці. Також ми для нашого кардіоцентру придбали спеціальне обладнання. Це розробки Олександра Бабляка. Цими інструментами користується доволі багато хірургів по всьому світу".


Цього літа в кропивницькому кардіологічному центрі вперше зробили операцію Бенталла за новітньою методикою. Пацієнтові потрібно було замінити аортальний клапан серця й висхідну аорту.


Ця операція вважається складною, бо лікарі працюють з магістральними судинами, які постачають кров до серця. Кропивницькі хірурги виконали її з часткового доступу, тобто частково розрізали грудну кістку.


"Тобто, як ви розумієте, ця операція й так доволі складна, а нам ще вдалося її виконати через невеликий розріз. Довжина його, ну, може як п'ятикубовий шприц. Пацієнтові 40 років. Він активний і фізично розвинений, тому вирішили зробити, не зважаючи на таку тяжкість самої операції, з такого мінімального розрізу для того, щоб в нього не страждала рухова активність".


Іншому чоловікові замінили аортальний клапан на штучний протез, зробивши розріз на чотири сантиметри в міжреберних проміжках. При цьому кісткові тканини взагалі не зачіпали. Пацієнт уже на третю добу був на ногах.


Якби ці дві операції проводились не з мінідоступу, а розрізаючи грудину, то людина була б у стаціонарі до 10 діб.


Окрім аортального клапана, надалі в кропивницькому кардіоцентрі хочуть оперувати таким самим чином і мітральний клапан. І також проводити малоінвазивне аортокоронарне шунтування.


За інформацією Павла Кіструги, в Україні поки не у всіх кардіоцентрах виконують такі операції. На його думку, це може пояснюватися тим, що лікарі не хочуть виходити з зони комфорту, щоб освоїти щось нове.


"По-перше, ця операція і ці методики розповсюджувались не дуже такими темпами, бо це були ексклюзивні речі для пацієнтів, які, може, мають трошки більший доступ до приватної медицини, включаючи в себе естетичну хірургію під час корекції серцевих вад. По-друге (це моя особиста думка) це залежить від бажання інших обласних кардіоцентрів прогресувати. Ці види операцій потребують від уже хірургів з досвідом все одно деяких навичок, які непритаманні в рутинній практиці. Тому не всі на це погоджуються".

За словами лікаря, частину витрат на такі операції для людей покриває Національна служба охорони здоров'я України через пакети з надання кардіохірургічної й кардіологічної допомоги.



839Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: