Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 5 липня, 16:44
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/07/05/na-kirovogradschini-vidbulosja-regionalne-komandno-shtabne-navchannja-organiv-upravlinnja-ta-sil-tsivilnogo-zahistu-foto-.htm
новини, 5 липня, 16:44

На Кіровоградщині відбулося регіональне командно-штабне навчання органів управління та сил цивільного захисту (ФОТО)


В умовах війни кількість потенційних загроз для цивільного населення значно збільшилася. Аби ефективно долати наслідки надзвичайних ситуацій та надавати допомогу людям, важливо мати досвід та практичні напрацювання. Необхідні знання та досвід найкраще здобувати під час навчань, повідомляє ГУ ДСНС України у Кіровоградській області.


У період з 2 по 4 липня на Кіровоградщині  відбулося масштабне за задумом та кількістю ввідних командно-штабне навчання, яке  організовується раз на п’ять років. Його мета - забезпечення високого рівня  готовності та налагодження механізму взаємодії між усіма ланками територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту області задля забезпечення сталого функціонування регіону, у тому числі в умовах загроз воєнного часу. Кожне рішення, план та дія мають бути відточені до найменших деталей. Аби передбачити усі можливі негативні наслідки й потенційні ризики та запобігти їм, розглядалися усі можливі варіанти розвитку подій з нарощуванням обстановки до найскладнішого рівня. 


У рамках командно-штабного навчання відпрацьовувалися дії органів управління та сил цивільного захисту під час погіршення погодних умов, що супроводжувалося значними опадами, поривами вітру, шквалами та грозами. За задумом навчання стихія вирувала в усіх чотирьох районах області. Її наслідки — численні повалені дерева, зірвані дахи будинків та пошкоджені лінії електропередач — довелося долати рятувальникам спільно з комунальними службами. 


Подолання наслідків ворожих обстрілів відпрацьовували в ході наступного етапу навчання, який проходив на кількох локаціях. Найперша з них — дев’ятиповерхівка в обласному центрі, яка зазнала руйнування внаслідок ракетного удару. Тут підрозділи ДСНС відточували навички з ліквідації пожежі, спричиненої обстрілом, розбору техногенних завалів та рятування потерпілих. Встановити точне місце перебування потерпілих та дістатися до них якнайшвидше, при цьому не зашкодити їм під час розбору конструкцій, визначити стан постраждалого та надати невідкладну долікарську допомогу - завдання не з простих. Та впоратися з цим під час тренування вдалося. 


Одним з найскладніших завдань цього етапу стала ліквідація наслідків прильоту по об’єкту критичної інфраструктури, що спричинив порушення роботи систем енергозабезпечення. Втім, із залученням сил і засобів Кіровоградського гарнізону ДСНС справитися з поставленою задачею вдалося. Було продемонстровано злагоджену роботу усіх служб, забезпечено функціонування пунктів незламності та ефективно використано альтернативні джерела електропостачання.


Другий день навчань пройшов в одному з населених пунктів Олександрійського району, де учасники показували готовність до ліквідації наслідків підтоплення та евакуації цивільного населення. Було залучено велику інженерну техніку, рятувальне обладнання, човни та болотоходи, розгорнуто роботу евакопунктів, забезпечено транспортування та розселення  евакуйованого населення на безпечній території. 


&tf3 В останній день навчання практикувалися у вирішенні питань запобігання поширенню інфекційного захворювання свійських тварин, яке відповідно до задуму було зафіксовано в одному із сільськогосподарських підприємств Новоукраїнського району.


Центр управління в надзвичайних ситуаціях Головного управління ДСНС у Кіровоградській області координував дії підрозділів ДСНС та служб взаємодії на усіх етапах навчань. За допомогою телекомунікаційного зв’язку було налагоджено тісну взаємодію зі штабами з ліквідації НС, регіональними комісіями  з питань ТЕБ та НС та органами з евакуації.


Аналіз досягнутих результатів провели під час підсумкового засідання учасників командно-штабного навчання. Тут було обґрунтовано оцінку кожного етапу навчань, проведено аналіз помилок та надано рекомендації, що допоможуть підвищити ефективність діяльності усіх ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ та зробити захист населення і територій області від надзвичайних ситуацій та загроз воєнного часу ще більш потужним. 

              


619Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: