Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 3 листопада 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/11/03/voda-ta-vidhodi-situatsija-na-kirovogradschini.htm
суспільство, 3 листопада 2023

Вода та відходи – ситуація на Кіровоградщині


За ініціативи депутата Кропивницької міської ради, представника «Слуги Народу» Тіграна Хачатряна відбувся круглий стіл на тему «Вода та відходи Кіровоградщини». До участі в дискусії були запрошені представники ОКВП «Дніпро – Кіровоград», управління житлово комунального господарства Кропивницького, представниці Департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградщини, Державної екологічної інспекції Придніпровського округу, громадських організацій «Еко плюс» та «Молодіжна ліга Кіровоградщини», а також активісти 102 мікрорайону міста.


«Сьогодні в нашому місті дуже гостро стоїть питання якості питної води. Нажаль, до дискусії не змогли долучитись представники підприємства, яке надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення «Дніпро-Кіровоград». Але всі хто сьогодні прийшов будемо намагатись об’єднати наші зусилля і розробити чіткий план дій. Ми всі розуміємо, що наближається зима і не виключено, що нам знову доведеться зіштовхнутися з блекаутами», - зазначив на початку зустрічі Тігран Хачатрян.


Віталій Іванков, представник ГО «Еко плюс» в своєму виступі зазначив, що рівень чистоти, якості води впливає на рівень онкозахворюваності, на роботу шлунково кишкового тракту. «Тобто ми розуміємо, що вода відіграє чи не найважливішу роль у нормальному функціонуванні нашого організму», - додав пан Віталій.


«Сьогодні є два направлення – це епідеміологічна небезпечність і органолептика – на яку найчастіше звертає свою увагу споживач: смак, запах, каламутність. В епідемічному відношенні вода, яку нам подає Дніпро-Кіровоград – є безпечною. Звичайно, за умови сталого постачання води – кожного дня. Ми маємо поверхневу водойму – і саме такі види водойм є найбільш забрудненими. Потім ми маємо великі відстані постачання води і це також має негативний вплив. Як би на джерелі вода не оброблялася, коли вона долає великі відстані старими комунікаціями то як результат - ми маємо не зовсім якісну воду. Також, на якість води впливають часті пориви мереж водопостачання і хоча труби водоканал можливо замінив, але в труби через порив потрапила певна кількість забруднюючих речовин. Тому, ми часто чуємо, що споживачі скаржаться на якість води. Ми розуміємо, що це не є нормою, бо людина платить кошти і хоче отримувати якісну і чисту воду», - зазначила Наталя Твердовська, представниця Департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської області.


Учасники круглого столу хотіли дізнатись чи впливають вигрібні ями, які знаходяться біля домоволодінь приватних будинків, на якість води в колодязях?


«На якість питної води впливають не тільки вигрібні ями, а також і стан очисних споруд, водогінних мереж, стоки в поверхневі водойми – це все в сукупності впливає на якість води. Навіть чисті джерела забруднюються внаслідок відсутності ефективної системи водовідведення на рівні області», - зазначила Тетяна Бурян, представниця Державної екологічної інспекції Придніпровського округу.


Тігран Хачатрян розповів, що вже тривалий час намагається розуміти хто має контролювати і перевіряти приватні асенізаторські фірми, які мають автівки, працюють в приватному секторі де немає централізованого водовідведення і які, в переважній більшості, зливають нечистоти просто в річку чи лісосмугу?


«Органи місцевого самоврядування мають заключати договори з цими фірмами, які повинні вивозити відходи на сміттєзвалище. Сьогодні відбувається процедура розробки регіонального плану управління відходами, а потім автоматично перейде на розробку місцевих планів. І органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за утилізацію відходів», - запевнила Любов Нех, представниця Державної екологічної інспекції Придніпровського округу.


Підсумовуючи зустріч Тігран Хачатрян зазначив: «Вдячний учасникам круглого столу за змістовну і конструктивну дискусію. Сьогодні ми спільно з представниками державних установ визначили шляхи систематизації та упорядкування рідких побутових відходів в Кропивницькому. Тож маю надію, що ми в нашій громаді зможемо реалізувати досвід інших регіонів і показати позитивний приклад для всієї Кіровоградської області».



      

677Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: