Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 26 жовтня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/10/26/podivitisja-v-ochi-budivel-kropivnitskogo.htm
суспільство, 26 жовтня 2023

Подивитися в очі будівель Кропивницького


Минулого тижня відділ краєзнавства обласної книгозбірні імені Дмитра Чижевського зібрав поціновувачів архітектури на презентацію нової книги відомого журналіста і краєзнавця-дослідника Володимира Поліщука –«Очі будівель». Це п’ята книга краєзнавчого проєкту «Архітектурне обличчя міста», присвяченого архітектурним елементам, які прикрашають фасади будинків з часів їх спорудження і роблять неповторним обличчя нашого міста. 


Перші дві книги мали назву «Архітектурне обличчя міста», третя –«Портал в історію міста», четверта – «Промінь світла у сінях». 


Володимир Поліщук, як завжди, детально та фахово розповів  про декоративне обрамлення вікон та основні елементи декору. Вікно – це не тільки джерело світла в будинку. Це елемент інтер’єру і зовнішнього дизайну фасаду будівлі. Декоративне обрамлення вікон включає ті ж елементи, що і для дверей. Основними елементами декору виступають молдінги і карнизи. Крім них архітектори використовують фронтони, розетки, сандрики, лиштву тощо.


Ми ходимо одними і тими вулицями, навіть не помічаючи краси міста, в якому живемо від народження. Під час презентації книги присутні ніби побували на віртуальній екскурсії та зазирнули у вікна старих будівель.Володимир Васильович показав, як важливо піднімати очі вгору, щоб помітити красу навколо себе.


Тепер ми знаємо, де саме в нашому місті можна побачити флорентійське, французьке, брамантовечи віяльне вікно, які види арок зустрічаються на будівлях, як виглядає вікно з маскароном, де вікна прикрашають фігури атлантів та каріатид, що таке сандрик і замковий камінь та багато інших цікавих подробиць. Так на фасаді будівлі колишнього ремісничо-грамотного училища по вулиці Вокзальній (тепер будинок художньої та технічної творчості) присутні віяльні вікна: на першому поверсі віконні отвори  завершені трьома піварковими елементами, а на другому поверсі – двома. Особливістю фасадів будинку лікаря ІсаакаГольденберга, що на розі вулиць Архітектора Паученка та Пашутінської (тепер центральна міська лікарня), є вікна з підково- (другий поверх) та ромбоподібними (перший поверх) нішами, запозиченими зі східної архітектури. Вікно першого поверху вуличного фасаду «дзеркального гастроному», що на розі вулиць Чміленка та Великої Перспективної прикрашена віконною аркою з наплічниками, а віконна ніша нагадує обрис пляшки. На будівлі Великої хоральної синагоги по вулиці Чміленка віконний отвір завершує стрільчаста арка, а по боках віконного отвору  - півколони. Сегментне вікно «серліана» у правому ризаліті вуличного фасаду будинку Барського по вулиці Паученка (тепер будівля обласного краєзнавчого музею)– вікно поділене двома колонами з пишним декоративним ліпленням на три частини. Таке ж багате декоративне ліплення і в підвіконних тафлях.  На місці замкового каменя віконної арки – маскарон з жіночим обличчям.


На щастя, в історичному центрі міста практично у своєму первозданному вигляді збереглися справжні архітектурні шедеври. Володимир Поліщук дає нам змогу їх помітити. Отже, є можливість пройти ще раз вулицями міста вже з піднятою головою і помилуватися його гарними будівлями.


На завершення зустрічі Володимир Васильович пообіцяв незабаром поділитися своїми новими розвідками.


667Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: