Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 29 квітня, 15:28
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/04/29/obiraemo-bezpechnii-barvnik-dlja-krashanok-poperedzhennja-vid-derzhprodspozhivsluzhbi.htm
новини, 29 квітня, 15:28

Обираємо безпечний барвник для крашанок: попередження від Держпродспоживслужби


В Україні готуються відзначати Великдень за православним церковним календарем. А одним із головних атрибутів цього свята є крашанки. Фарбовані яйця у яскраві відтінки синього, червоного, зеленого, жовтого чи фіолетового кольорів прикрашають великодні кошики та святкові столи. Але за їхньою барвистою привабливістю не забуваймо про безпечність  фарб - застерігає Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. 

  

Є різні виробники та, відповідно, і різний склад продукції. Однак, штучні барвники можуть бути дуже небезпечними, особливо для маленьких дітей, які полюбляють гратися кольоровими крашанками. Деколи барвники провокують розвиток алергічних реакцій, при чому вони проявляються не тільки у вигляді висипань на шкірі чи свербежу, а й шлунково-кишковими розладам, що можуть виникати під впливом солей важких металів, які входять до складу продукції. 

 

Застерігаємо, що низка речовин, які містяться у фарбах, можуть негативно впливати на здоров'я. Зокрема, тартразин міститься у зеленій фарбі та впливає на активність та фокусування уваги дітей. Небезпечними також можуть бути жовтий, червоний та помаранчевий кольори, вони часто містять фарбник Е110, який може викликати онкологічні захворювання. 

 

Водночас у магазинах можна придбати різноманітні натуральні харчові барвники рослинного походження. Деякі з цих харчових барвників виготовляються з таких інгредієнтів як сік червоної редьки, екстракт спіруліни та екстракт куркуми. Тож зовсім не обов’язково на Великдень фарбувати яйця промисловими барвниками, які часто забарвлюють не тільки шкарлупу, а й білок. Прихильники природнього фарбування можуть використовують для цих цілей лушпиння цибулі, буряк, червону капусту, шпинат, червоний перець, ромашку, відвар шипшини, зелений чай, каву, ягоди чорниці тощо. 

 

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

https://www.facebook.com/krrada.official


445Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: