Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Вікторія Талашкевич
Дата: 26 травня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/05/26/kropivnitskii-gotuvatime-sche-bilshe-suhih-supiv-ta-borschiv-.htm
суспільство, 26 травня 2022

Кропивницький готуватиме ще більше сухих супів та борщів!

Вікторія Талашкевич

Громадська організація «Прес-клуб реформ» протягом найближчих шести місяців реалізовуватиме проєкт  «Кулінарні корифеї» на підтримку спільноти волонтерів та волонтерок «Годуємо патріотів!». Кошти на проєкт отримано у межах Конкурсу грантів для надання підтримки громадам, вразливим групам населення та особам, що потребують допомоги в Україні, що його втілює Програма розвитку ООН за фінансової підтримки Європейського Союзу.

З початку повномасштабної війни  в Україні, тільки на Кіровоградщині побували транзитом або поселилися на тривалий час сотні тисяч громадян, які тікають від жахіть війни у пошуках безпечнішого прихистку. Частина з тих, хто скористався волонтерською допомогою у Кропивницькому, приїхавши з тимчасово непідконтрольних уряду України територій, розповіли про неможливість без газу на вогнищах повноцінно готувати гарячі страви, для яких потрібно щонайменше 1,5-2 години мити і різати овочі, а потім варити. У разі спільного проживання у підвалі чи бомбосховищі 10-20 людей є потреба — протягом нетривалих періодів спокою, — вийти на вулицю, закип’ятити на вогнищі воду, вкинути у казан суху суміш і отримати готову гарячу страву для дітей і дорослих.

Тож, саме цю потребу у смачних і різноманітних супах (готових до споживання після 20-ти хвилин варіння!) для людей, які живуть на тимчасово непідконтрольних уряду України територіях, буде забезпечувати проєкт «Кулінарні корифеї».

«Корифеї — як люди, котрі стоять біля витоків якогось руху, в основі формування надійних ланцюжків постачання їжі і турботи», — каже координаторка спільноти «Годуємо патріотів!» Олена Коряк. У рамках співпраці із «Прес-клубом реформ» спільнота планує забезпечити свій сталий організаційний розвиток та збільшити кількість готової продукції (сухих супів), а також налагодити дієві ланцюжки співпраці із місцевими фермерами, військовою державною адміністрацією та волонтерськими організаціями, котрі формують і відправляють гуманітарні вантажі на постраждалі від конфлікту території і годують внутрішньо переміщених осіб.

Для цього планується здійснити технічне, організаційне та інформаційне забезпечення спільноти; закупити і встановити відповідне обладнання для сушіння овочів, сприяти у реєстрації громадської організації та створенні соціального підприємства, котре у подальшому працюватиме на потреби соціально-вразливих груп населення.

Завдяки проєкту буде забезпечено безперебійне постачання для виробництва супів-етикеток (наразі розроблено сім рецептур сухих страв). Також команда проєкту буде організовувати просвітницькі вебінари, щоби ділитися досвідом і здобутками проєкту з усіма бажаючими в Україні.

Допомагатиме у цьому партнерська організація «Агенція сталого розвитку «Хмарочос» та спеціальний чат-бот на платформі Telegram, на який можна підписатися вже зараз посиланням: https://t.me/Goduemo_Bot?start=w16763797

Матеріал підготовлено командою проєкту  «Кулінарні корифеї», що впроваджується ГО «Прес-клуб реформ» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.


1925Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: