Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Ася Цуркан, "Кіровоград24"
Дата: 24 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/02/24/zemelnii-forum-u-kropivnitskomu-zasudiv-sprobi-vkrasti-ukrainsku-zemlju.htm
суспільство, 24 лютого 2017

Земельний форум у Кропивницькому засудив спроби вкрасти українську землю

Ася Цуркан, "Кіровоград24"


Українську землю можуть поцупити у народу під грамотним юридичним супроводом. Про це йшлося під час Земельного форуму, що відбувся 23 лютого з ініціативи Аграрної партії у Кропивницькому. У заході взяли участь представники усіх південних областей України.


Перед початком форуму з місцевими журналістами зустрілися лідер Аграрної партії Віталій Скоцик та Ольга Ходаківська, голова Аграрної ради партії.


Зокрема, Віталій Скоцик розповів, що в Україні готується найбільша афера часів незалежності нашої держави – спроба крадіжки української землі.


«У нас вкрали нашу промисловість в 90-их роках, обґрунтувавши, що той тип приватизації, який відбувся з промисловістю – це саме той шлях, завдяки якому весь український народ стане власником українських підприємств. Замість цього народ отримав 7-10 олігархів, які безглуздо розпорядилися тим, що дісталося їм, фактично, за копійки. І сьогодні ми бачимо, що Україна залишилася без промисловості. А ще в 90-му році ми були другими в Європі, поступаючись лише об’єднаній Німеччині. Тепер взялися за землю», - підкреслив Скоцик.


За його словами, сьогодні в Україні залишився один, але найголовніший ресурс – земля. За найближчі чотири роки потреба в продуктах харчування на планеті виростає на 65%. Зрозуміло, що це питання продовольчої безпеки світу, багатьох націй. Тому зараз українською землею цікавляться, як іноземці, так і українські олігархи.


Лобісти олігархічних інтересів у владі продовжили цинічні спроби відкрити хаотичний ринок землі, на якому в умовах несформованого законодавства наживатимуться магнати. Коли намагання скасувати мораторій через парламент провалилися, близький родич одного із земельних баронів та олігархів нардеп Олексій Мушак спільно з 53 депутатами внесли подання до Конституційного Суду з вимогою скасувати мораторій вже навесні цього року. Це значить, що вже у квітні може бути ухвалене рішення про «дикий» розпродаж української землі, в якому братимуть участь кілька фінансових кланів із великими капіталами. Прості фермери, яких душать податками, і зубожілі селяни не зможуть купити землю, на якій працюють.


Віталій Скоцик нагадав: Україна розпочала земельну реформу в 1990-му році, але за 26 років так і не завершила.


«Усі країни-сусіди навкруги давно її завершили. Ми ж восьмий раз вводимо мораторій, а «віз і нині там». Мораторію ми вимагали, сподіваючись на те, що Верховна Рада та профільне міністерство відпрацюють стратегію завершення реформи в нашій країні, вийдуть до людей, обговорять цю стратегію і, в кінцевому етапі, буде розроблений пакет законодавства, який врегулює всі земельні питання на довгий період часу. Цього не відбулося. Що ми бачимо? Теперішня влада, як і попередня, побачивши, що є величезний ресурс, на якому можна поживитися, поставила пріоритетом замість завершення земельної реформи – впровадження дикого ринку землі.


Що зробила Аграрна партія? Замість того, щоб просто страйкувати, ми зібрали, в межах Аграрної партії, нашої секції земельного законодавства, кращих експертів, які є в нашій країні, відпрацювали покрокову стратегію завершення земельної реформи. На обговорення і підготовку цієї стратегії запросили різних людей на форумах. Тих, хто є власником земельного паю, тих, хто не отримав паю, міського жителя, сільського жителя, одноосібника, який працює на землі, фермера, середнього виробника і великого латифундиста. Запросили також людей, якій сьогодні працюють у самоврядуванні, особливо новостворених громад», - пояснив Скоцик.


Основне завдання форумів – отримати точку зору українського суспільства. У кінці березня узгоджена стратегія буде презентована, і Аграрна партія боротиметься за те, щоб законопроект про вільний ринок землі за цей час не було протягнуто через Конституційний суд.


Доктор економічних наук Ольга Ходаківська розповіла про дорожню карту, яка була презентована на форумі в Кропивницькому. За її словами, вона чітко окреслює мету – підвищення рівня життя селян, розвиток сільських територій. Важливим результатом реформи має бути поява сильного середнього класу на селі, потужних фермерських господарств.


«Чим було зумовлене розроблення тієї дорожньої карти, яку ми сьогодні презентуємо? Насамперед, проблемними питаннями у сфері земельних відносин. Як показує досвід, вони з роками не зникають, а навпаки, примножуються. Попри публічні заяви органів виконавчої влади щодо передачі розпорядження землями поза населеними пунктами органам місцевого самоврядування, ми бачимо, що прийняття даного проекту закону Верховною Радою блокується. Відбувається блокування інвентаризації земель сільськогосподарського призначення. Існують також численні проблеми з існуванням тіньових схем, які, в обхід мораторію, дозволяють змінювати власника земельної ділянки», - розповіла Ольга Хлодаківська.


Державна політика лише ускладнює роботу фермера, дрібного і середнього товаровиробника.


«Ми бачимо, що земельні аукціони, покликані спростити процедуру, зменшити забюрократизованість у даній сфері, навпаки, ускладнюють можливість продовжити договір оренди тим же фермерам, які вже не один рік успішно орендували ділянки. Зараз використовуються різні нововведення, згідно з якими даний фермер втрачає переважне право на продовження договору оренди земель державної власності», - каже експерт.


Дорожня карта реформи, розроблена Аграрною партією, спрямована на урегулювання всіх цих проблемних питань. Також вона протидіє монополізації земель, яка загрожує Україні. Серед принципових підходів, запропонованих Аграрною партією – визначення власниками землі виключно громадян України та обмеження площі землі, яка може перебувати у власності або в оренді однієї особи. Також, на думку експертів, необхідно передбачити роботу відкритого реєстру прав власності на землю та провести інвентаризацію земель; створити Земельний банк, завданням якого є збереження кількості і якості землі.


Учасники форуму затвердили резолюцію, в якій підтримали головні принципи реформи, що має принести користь усьому народові, а не великому капіталу.


«Рівно сто років тому відбувалася революція. Тоді, як і зараз, великі підприємці, малі фермери й одноосібники були роз’єднані, їх нацьковували одне на одного. Чим закінчилося – ми знаємо: і тих, і тих знищили, землю забрали. Сьогодні у нас хочуть украсти землю. Потрібно згуртуватися, щоб захистити її», - звернувся до учасників форуму фермер із Кіровоградщини Сергій Таровик.


Нагадаємо, перший Земельний форум відбувся 10 лютого в Харкові, де зібралися учасники зі східного регіону. 3 березня Львів прийматиме земельний форум західних областей, а 21 березня Полтава збере учасників із північних і частково центральних областей. 24 березня у Києві буде проведено завершальний земельний форум центрального регіону.


За підсумками дискусій буде сформовано спільне бачення земельної реформи, на основі якого експерти Аграрної партії розроблять повний пакет законопроектів для завершення реформи. 


2881Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: