Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: сайт Прозоро
Дата: 22 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2017/02/22/lutsenko-obitsjae-zvilnennja-i-sud-zastupniku-prokurora-kirovogradskoi-oblasti-pidozrjuvanogo-u-sprobi-dachi-habara.htm
суспільство, 22 лютого 2017

Луценко обіцяє звільнення і суд заступнику прокурора Кіровоградської області, підозрюваного у спробі дачі хабара

сайт Прозоро


Генеральний прокурор України Юрій Луценко залишив коментар під публікацією на сторінці у Фейсбуці громадської організації «Центральноукраїнський Антикорупційний офіс» щодо підозрюваного у спробі дачі хабара заступника прокурора Кіровоградської області Олексія Варакіна. Луценко повідомив, що Варакіна очікує не лише звільнення, а й суд. Раніше Генпрокурор на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментував це затримання, як очищення прокуратури від зрадників.


Нагадаємо, Олексія Варакіна, за повідомленням СБУ, було затримано 28 січня при спробі передачі хабара у розмірі 1 тисячі доларів США військовому прокурору Кіровоградського гарнізону Південного регіону України за неподання ним апеляційної скарги на рішення господарського суду Кіровоградської області по земельному питанню. 


Наразі, як повідомляє «Антикорупційний офіс», за поданням прокурора області, на час проведення службового розслідування, наказом Генерального прокурора України заступника прокурора Кіровоградської області Олексія Варакіна відсторонено від виконання службових обов'язків за посадою.


Про обставини і причини затримання йдеться у судових ухвалах і рішеннях по цій справі, які опубліковані у Єдиному держреєстрі судових рішень.


Так, 30 січня Печерський районний суд Києва ухвалив – взяти підозрюваного під варту на 2 місяці та визначив розмір застави – 32 тисячі гривень. Як повідомили у Генпрокуратурі, цю сумму Варакін вніс вже наступного дня – 31 січня. 


Крім того, Печерський суд наклав арешт на затребуване Генпрокуратурою майно, а саме: тисячу доларів, які передавались у якості хабара, 550 доларів та заяву на переказ готівки від 18.01.2017 на загальну суму 20,836 тис. грн., знайдених у барсетці підозрюваного, два телефони iPhone, блокнот з написом «2015 прокуратура Кіровоградської області», блокнот чорного кольору з шкіряною обгорткою та написом «Генеральна прокуратура». Усі ці речі було вилучено 28 січня під час обшуку службового кабінету зампрокурора області.


Також із судових рішень стало відомо, яке  земельного питання прокурор намагався вирішити з допомогою хабаря.


Зокрема мова йде про землю Міністерства оборони під Ремонтним заводом, що знаходиться по вулиці Добровольського, 2. У липні 2010 року міська рада рішенням № 3650 вивела понад 5 тисяч квадратних метрів землі з користування Міноборони. У цьому ж рішенні йшлося про передачу 5193,65 м2 землі в оренду, строком на 25 років  під виробничу базу. Вже у вересні 2010 року між міською радою і фізичною особою-підприємцем Миколою Васильовичем Леоновим було укладено договір оренди землі № 227, відповідно до якого земельну ділянку надано в строкове платне користування.  До слова, місячна вартість одного квадратного метра землі, орендована підприємцем складає всього 47 копійок.


У листопаді 2015 року Господарський суд Кіровоградської області задовольнив позов військового прокурора Кіровоградського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та постановив – визнати незаконним та скасування рішення № 3650 від липня 2010 року про передачу землі Міноборони в оренду.  


13 січня 2017 року Господарський суд розглянув позов військового прокурора Кіровоградського гарнізону вже про визнання недійсним договору про оренду № 227 від вересня 2010 року. Суд відмовив у задоволенні позову. Колегія суддів у складі головуючого судді Колодій С.Б., суддів Макаренко Т.В. та Тимошевської В.В. вирішили, що минули строки позовної давності.


За версією слідства, Варакін намагався підкупити військового прокурора, аби той не подавав апеляцію на це рішення господарського суду. Адже апеляцію по скасуванню рішення про передачу земель Міноборони в оренду, військова прокуратура раніше виграла.


Нагадаємо, що це вже не перший скандал довкола обласної прокуратури, пов'язаний із хабарництвом. Наразі на стадії судів знаходиться справа за звинуваченням у вимаганні хабара за неподання апеляції раніше звільненої прокурора Світлани Клюкіної.


Прозоро

2612Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: