Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 15 вересня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/09/15/student-mediki-piketirovali-konstitutsionni-sud-video-.htm
суспільство, 15 вересня 2016

Студенты-медики пикетировали Конституционный суд (ВИДЕО)


Будущие врачи хотят, чтобы государство позволило им, так же как и будущим учителям, экономистам или юристам не отрабатывать три года по специальности.


 

 

Напомним, что на своей персональной страничке в Facebook народный депутат Константин Ярынич сообщил:


"ДРУЗІ!!!

 

Сьогодні ми дали старт для скасування антиконституційної та такої, що грубо порушує законні права молодих лікарів, Постанови Кабінету Міністрів, відповідно до якої випускники медичних спеціальностей, що навчались за державним замовленням, повинні відпрацювати три роки там, куди всупереч їх волі «направить» держава.


Як ініціатор конституційного подання та учасник конституційного провадження взяв участь в сьогоднішньому пленарному засіданні Конституційного Суду, на якому власне і розглядалась наша справа.


Не хочу забігати наперед, але виходячи з того, що доповів суддя, озвучуючи позиції провідних інституцій країни щодо предмету оскарження, маю велику надію, що рішення Конституційного Суду буде позитивним!

 

Лише чого вартує чітко аргументована позиція Голови Верховної Ради щодо суттєвих порушень Кабінетом Міністрів Конституції та Законів України. Про порушення конституційних прав випускників медичних вишів чітко зазначив й провідний медичний вуз країни НМУ ім. Богомольця. Аналогічну позицію у своєму листі до Конституційного Суду надав й Одеський національний медичний університет.


Отже, чекаємо на рішення!


Але, і це не найважливіше. Особливу увагу хотів би звернути саме на майбутніх лікарів, сьогоднішніх студентів, які знайшли час прийти до Конституційного Суду й розповіли про реальний стан справ, з яким стикається кожен випускник медичного вишу під час так званого «прозорого» державного розподілу! Яких тільки зусиль вартує молодому фахівцю, щоб його відправили не в периферію без забезпечення елементарних умов для роботи та проживання?! І найгірше, що молодого лікаря ніхто не питає! То чи буде в таких умовах та з такою заробітною платою молодий фахівець працювати за спеціальністю? Мабуть, що ні! А потім і маємо гострий дефіцит кадрів в охороні здоров’я. Бо з самого початку фахового становлення студента як лікаря, у нього відбивають мрію носити дане почесне звання!

 

Дякую моїй колезі по Комітету охорони здоров’я Iryna Sysoenko, яка разом зі мною прийшла сьогодні під стіни Конституційного Суду й продемонструвала свою підтримку медичній спільноті! Впевнений у нас з Вами все вийде!


Велика вдячність в.о. Голови Комітету з питань науки та освіти, моєму щирому товаришу й другу Alexander Spivakovsky, який також докладає чималих зусиль для захисту та відновлення конституційних прав молодих лікарів!


Дякую Dmytro Kekukh та Еріх Островка, моїм помічникам-консультантам, які надають мені надзвичайно цінну допомогу з першого дня цього процесу.


А для тих «державних діячів», які так голосно волають на кшталт «ви ж таким чином розбалансуєте систему і т.д.», але при цьому своїх дітей розподілили «куди потрібно», хочу сказати: ви роками тільки й говорите на камери, що це ганебне явище треба скасувати, АЛЕ завжди з поправкою «не на часі».


Саме тому Кабмін роками не вживає жодних заходів для виправлення ситуації. Бо не на часі… Бо ніхто ж раніше не оскаржував урядову Постанову, значить все всіх влаштовує…

 

Я покладаю надії, що тепер, з початком розгляду справи, наш уряд надзвичайно швидко активізується з напрацюванням механізму вирішення даної ситуації!


Та й нічого особливого придумовувати не потрібно. Відкрийте реєстри вакантних посад медичного профілю у всіх районах країни, забезпечте їх достовірність, прозорість та повноту, впровадьте електронну систему розподілу (працевлаштування) студентів, на кшталт електронної системи MATCH, що враховує інтегральний рейтинговий показник випускника та, що найважливіше, створіть економічні та соціальні умови для заохочення (а не примусу!) медичного працівника йти працювати в сільську місцевість!


Відповідні законопроекти, які покликані це зробити, мною разом з колегами давно зареєстровані й очікують свого розгляду у Верховній Раді: 3312-д, 1332, 1273.


Важко щось змінити, якщо нічого не робити…".


На сайті pl.com.ua повідомляєтсья, що КСУ почав розгляд справи щодо відповідності Конституції України урядової Постанови про Порядок працевлаштування випускників вузів


Як зазначається у Поданні, відповідно до затвердженого вищезазначеною Постановою КМУ Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, передбачено, що випускники вищого навчального закладу, що навчалися за спеціальностями медичного профілю, зобов’язані відпрацювати не менше трьох років за направленням, а у разі відмови приступити до роботи, — зобов’язані відшкодувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати всі витрати.


За думкою нардепів, обов’язковість такого відпрацювання або відшкодування вартості навчання випускником порушує конституційне право на працю, що вільно обирається випускником або на яку випускник вільно погоджується (ст. 43Конституції).


Зокрем,а порушується право на безоплатність вищої освіти вдержавних і комунальних навчальних закладах (ст. 55). Дана норма, крім того, суперечить зобов’язанню держави скасувати обов’язкову працю і не вдаватися до будь-якої її форми як методу мобілізації і використання робочої сили для потреб економічного розвитку (ст.1Міжнародної Конвенції «Про скасування примусової праці» № 105).


«Нарешті колегія суддів Конституційного Суду розпочинає розгляд по суті ініційованого мною та поданого разом з 45-ма колегами-народними депутатами подання. У мене немає жодних сумнівів, що конституційне право випускників медичного профілю на вільний вибір місця подальшої роботи буде відновлено!» — зазначив Констянтин Яринич.


В той же час інший ініціатор подання Ірина Сисоєнко зазначає, що якби Кабмін раніше привів свої нормативні акти у відповідність до «Закону про освіту», порушення норм Конституції можна було би уникнути. «Конституційний Суд України має визнати деякі положення Постанови КМУ № 992 неконституційними і відновити порушене право випускників медичних ВУЗів» — впевнена Ірина Сисоєнко.

 

КСУ має поставити крапку в даному питанні.




3927Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

яриничу15 вересня 2016 21:38
0
Посмотрите хотя бы фильм "Коллеги" по сценарию Василия Аксенова. Вы же любите его за "Остов Крым", не так ли? Надо оставаться людьми прежде всего, и лечить таких же людей даже на периферии. Протестовать нужно не против распределения выпускников, а против корумпированой насквозь медицинской системы, которая не обеспечила условий работы в селе. Меньше популизма, пан врач!
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: