Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 квітня, 13:26
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/04/16/u-kropivnitskomu-muzei-oleksandra-osmorkina-vidkrilasja-vistavka-junogo-hudozhnika-tarasa-cherepenka.htm
новини, 16 квітня, 13:26

У Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася виставка юного художника Тараса Черепенка


У Кропивницькому художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулося відкриття виставки «ArtMix Тараса Черепенка» в рамках проєкту «Галерея дитячого мистецтва». Персональний вернісаж живописних та графічних творів учня 10-го класу кропивницького ліцею «Максимум» організований за сприяння міського Інклюзивно-ресурсного центру №1 і присвячений Всесвітньому дню поширення інформації про аутизм. Про виставку розповіла директорка музею Віта Чернова.


Цей день запроваджений рішенням Генеральної Асамблеї ООН у 2007 році і є одним із семи офіційних днів з охорони здоров’я. Щороку 2 квітня проводяться акції на знак підтримки людей з аутизмом, розладом нервової системи, що утруднює комунікацію. Слово «аутизм» походить від грецького «autos» – сам, занурення в себе. Людина з розладом аутистичного спектру часто уникає спілкування, будь-яке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів сприймається як трагедія. Проте інтелект у таких людей не завжди понижений, часто виявляються так звані «острівці знання» – сфери діяльності, в яких здібності особи досягають нормального або навіть геніального рівня. Аутизм невиліковний, але при своєчасній діагностиці та корекційному втручанні, дитина може бути адаптована до життя у дорослому віці.


От і Тарас Черепенко з особливим баченням світу і вираженням його у власній творчості. Тому його приватний викладач з образотворчого мистецтва Юлія Малежик, кандидатка педагогічних наук та членкиня Національних Спілок художників і майстрів народного мистецтва України, ініціювала влаштування виставки талановитого юнака в музеї, аби познайомити з його доробками і таким чином продемонструвати як реалізація творчого потенціалу надає можливості соціалізуватися.


Тарас народився у Кропивницькому і з самого дитинства активно розвивається у різних сферах – захоплюється образотворчим і музичним мистецтвом, успішно вивчає німецьку та англійську мови, залюбки відвідує заняття у спортивній секції. Він є переможцем різноманітних конкурсів та фестивалів дитячого мистецтва, неодноразово експонував свої малюнки на художніх виставках, адже мріє навчитися образотворчій грамоті, щоб у майбутньому створювати власну мультиплікацію. За словами його мами Ольги: «Він дуже рано почав проявляти свої здібності з образотворчого мистецтва, однак поряд не було кваліфікованого педагога, який би, враховуючи особливості Тараса та його нестандартне мислення, допоміг би у ранньому розвитку в цій галузі. З дитинства мріяв про те, щоб у майбутньому створити власний мультсеріал, який він повністю придумав, створив сценарій і намалював його героїв».


- Тарас прийшов до мене зацікавленим і дисциплінованим учнем. Пам’ятаю, коли він, як його улюблений герой дитинства Губка Боб, «поглинав» все нове – техніки, матеріали, прийоми у малюванні, прагнув до експериментів, йому подобалося усе, що я пропонувала – починаючи від звичайних графічних зображень до роботи у матеріалах: акрил, акварель, фломастери, пастель, паперопластика, конструювання, скло, глина, художнє випалювання на фанері… Він шукав себе. Мені, як викладачу, було приємно бачити його зацікавленість та старання, - характеризує свого вихованця досвідчений педагог і художник Юлія Малежик. - Враховуючи його особливості, мені самій було цікаво з ним працювати, це був такий експеримент і щось нове в моїй педагогічній діяльності. А зараз, він робить успіхи та займає призові місця у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах з різних видів образотворчого мистецтва: акриловий живопис, графіка, скульптура тощо. Так, у 2021 році він представляв Кіровоградську область на Всеукраїнському конкурсі малюнків «Україна очима дітей» до 30-річчя Незалежності України, метою якого було привернення уваги суспільства до дітей з аутизмом і розвиток їх творчих здібностей. З 24 малюнків переможців конкурсу було створено карту України, куди увійшла й робота Тараса «Кавун та черешні». В 2022 році він отримав Гранпрі у Всеукраїнському творчому інклюзивному фестивалі «Натхнення без кордонів» та здобув 3-є місце у Всеукраїнському конкурсі мистецтва «Зоряні мрії дитинства». Активно бере участь і у щорічному Художньому конкурсі «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря, започаткованого художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна. І на цьому Тарас не зупиняється, у його планах вступити на навчання на факультет анімаційної графіки в Україні чи за кордоном.


На відкриття виставки Тараса Черепенка завітали його однокласники, друзі, викладачі. Вітальні слова прозвучали від директорки ліцею «Максимум» Надії Кравченко та керівниці міського Інклюзивно-ресурсного центру №1 кандидатки педагогічних наук Олени Дорошенко. А художниця-аматорка Аліна Давиденко пришла в музей зі своїм братом, який товаришує з Тарасом, та подарувала всім учасникам флаєр з інформацією про аутизм, акцентувавши увагу на тому, що потрібно допомагати таким людям адаптуватися в соціумі. Від музею Тарас отримав у подарунок фарби й пензлі з побажанням стати художником-аніматором і створювати авторські мультфільми з дивовижними персонажами та підготовлений науковцями буклет виставки, який він із задоволенням підписував, даруючи його на згадку про мистецьке свято всім, хто прийшов на його персональний вернісаж.


Тож, запрошуємо відвідати музей і ознайомитися з представленою виставкою, експозицію якої складають понад півсотні живописних та графічних доробків юного художника Тараса Черепенка. Це – колоритні натюрморти, характерні портрети друзів, оригінальні малюнки патріотичної тематики і надзвичайно цікаві сюжетні роботи з вигаданими ним героями, які подорожують у часі та пізнають світ і себе в ньому.

https://www.facebook.com/krrada.official


1034Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: