Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 29 березня, 12:59
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/03/29/v-pershu-chergu-dopomoga-dlja-frontu-politiku-budemo-obgovorjuvati-pislja-peremogi-jurii-drozd.htm
новини, 29 березня, 12:59

В першу чергу – допомога для фронту, політику будемо обговорювати після Перемоги, - Юрій Дрозд


Юрій Дрозд: В першу чергу – допомога для фронту, політику будемо обговорювати після Перемоги (інтерв’ю в №12 «Кіровоградської правди» від 28.03.2024) 


Юрій Дрозд очолив Кіровоградську обласну раду 25 квітня 2023 року. Його кандидатуру на посаду голови обласної ради підтримала більшість депутатів. Ми поговорили з Юрієм Васильовичем про один із пріоритетних напрямків діяльності під час війни – про допомогу нашим захисникам. Адже протягом року ініціативи Юрія Дрозда щодо надання допомоги Збройним Силам України активно підтримують і комунальні підприємства обласної ради, і виконавчий апарат цього органу самоврядування, і пересічні жителі області.


- Юрію Васильовичу, спостерігаємо високу активність виконавчого апарату обласної ради, обласних комунальних підприємств, Вашу особисто, спрямовану на надання допомоги Збройним Силам України. Допомагати захисникам – це пріоритетна мета?


- Це не просто мета, а свідома і правильна позиція. І вона стосується не лише мене, а йдепутатського корпусу, усіх працівників Кіровоградської обласної ради. У кожного з нас на фронті – рідні, знайомі, сусіди… Є депутати різних рівнів, в тому числі – обласної ради, які теж стоять на захисті України. Тому цілком логічно, що допомога нашим військовим підрозділам – наше першочергове завдання. Звісно, Кіровоградська обласна рада має інші функціональні напрямки роботи, які є основними і важливими. Працюємо в багатьох напрямках. Тут не обходиться без критики, без спірних питань. Проте… Критика була, є і буде, але маємо працювати, знаходити спільні рішення, робити висновки і не забувати, що, власне, саме військовим ЗСУ ми зобов’язані тим, що маємо можливість жити, працювати і… критикувати. 


Вважаю, що обласна рада, депутатський корпус ефективно попрацювали торік. Наприкінці грудня ми прийняли бюджет та низку програм, які стосуються, зокрема, і допомоги Збройним Силам теж. Я нормально сприймаю критику і політику, але хотілося б все це обговорити після Перемоги. 


- Ця ваша позиція підтримки – стала з початку повномасштабного вторгнення?


- Ця позиція – стала у всіх жителів Кіровоградщини, які працюють, займаються волонтерством, лікують, доставляють на фронт необхідне, і тримають економічний фронт. На початку війни ми займалися забезпеченням військових медичним обладнанням та ліками, купували та відвозили форму для військових, привозили дитячий одяг, меблі для вимушених переселенців, які проживають на території області. Гнали автівки для захисників, зокрема – на Херсонщину. Але що про це говорити, якщо кожен, у кого є змога це робити – робить і досі?! Я можу лише висловити щиру вдячність усім жителям області, які в тилу роблять важливі справи, спрямовані на те, щоб наші Герої були впевнені: ми з ними і про них в жодному разі не забуваємо. Подяка – керівникам і жителям громад, волонтерським організаціям, швеям, які виготовляють одяг у майстернях різних закладів, господиням, які готують смаколики у промислових масштабах, і багатьом-багатьом іншим.


- Початок роботи в цьому напрямку стартував з якоїсь знакової події? І як працювали в напрямку допомоги захисникам депутати?


- Дуже добре пам’ятаю абсолютну злагодженість роботи обласної ради та Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф, коли сталася катастрофа на Каховській ГЕС. Працівники апарату, профспілковий комітет працівників обласної ради, обласна «екстренка» зібрали допомогу і відвезли людям на Херсонщину інструменти та теплові гармати. Згодом, у липні, під час сесії депутатський корпус підтримав зміни до обласного бюджету щодо направлення на підтримку ЗСУ майже 9 мільйонів гривень. Далі – більше. У серпні – підтримали виділення 5 млнгрн на підтримку обороноздатності та військових, ще 5 мільйонів – на реабілітацію інвалідів війни та тих воїнів ЗСУ, які були звільнені зі служби за станом здоров’я. 10 мільйонів – на підтримку родин загиблих захисників… У цих питаннях депутатський корпус виявляє абсолютну єдність і максимальне сприяння. Усі розуміємо – чому, для кого, заради чого…


- Чим саме допомагають ЗСУ апарат КОР, комунальні підприємства обласної ради?


- Повну інформацію про це планую оприлюднити під час звіту за рік роботи на сесії. Але можу сказати, що підтримка досить суттєва. Часто отримую письмові звернення від військових частин, маю зустрічі з нашими захисниками, які говорять про свої потреби. Комусь потрібен тепловізор, комусь техніка, обладнання, ремонт автівок… Перелік потреб з початку повномасштабного вторгненняне змінюється, лише поповнюється. На вирішення цих проблем працівники апарату обласної ради, комунальних підприємств передавали і передають власні кошти. Купували та передавали військовимквадрокоптери, антидронові рушниці, планшети, тепловізори, пристрій радіоелектронної боротьби... Наразі сума, спрямована з власних коштів працівників облради склала близько мільйона гривень. Якщо говорити про допомогу від обласних комунальних підприємств, то це ще більше. Наприклад, підприємства обласної ради та працівники апарату зробили один із найвагоміших внесків у збіркоштівна безпілотний комплекс «SHARK» для 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. Загальна його вартість складала 5,5 мільйонів гривень, зібрали понад 2 мільйони. Але мова не лише про фінанси, а й про розуміння, хто і чим може допомогти. У лютому ми отримали запит від військових, які служать на Запорізькому напрямку з проханням про допомогу медикаментами. КП «Кіровоградфармація» і «Кіровоградський обласний дерматовенерологічний центр», співробітники апарату обласної ради та благодійний фонд «Полк Святослава Хороброго» оперативно відреагувати на цей запит та передали ліки захисникам. 


Я не вважаю, що ми робимо щось надскладне чи непосильне. Це адекватна реакція будь-якої структури чи організації – реагувати на  запити наших захисників та допомагати їм. Знаю, що усі керівники територій, громади роблять таку ж роботу. І це заслуговує на повагу.


- На Вашу думку, чи зможуть громади так само ефективно допомагати після того, як в них забрали військове ПДФО?


  - Питання непросте. Але ми працюємо за цих умов вже не один і не два місяці. Звісно, тепер у керівників громад виникає багато завдань щодо ефективнішого використання коштів. І коли мова йде про будівництво чи ремонт доріг, це викликає теж низку обговорень. Але основне завдання влади на місцях – робити все для збереження життів людей, в першу чергу кажу про військовослужбовців. Ми можемо це виконати лише коли будемо долати ворога на фронті. А без нашої підтримки це неможливо.


- Кіровоградська обласна рада має плани щодо подальшої підтримки військових, крім фінансової?


- Наразі маємо не один проєкт, який хотілося б втілити в життя вчасно. Це стосується безпосередньо допомоги нашим захисникам. Але – з залученням інших фахівців. Коли розпочнемо цю роботу – дуже делікатно розповімоі про це. Головне – те, що ми маємо працювати спільно, в нас одна мета і пріоритет – допомога Збройним Силам України! А небезпечні тенденції щодо політичних чвар та амбіцій залишимо ворогу!

964Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: