Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 березня, 10:58
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/03/28/u-kropivnitskomu-muzei-imeni-karpenka-karogo-vidznachili-den-teatru-zustrichchju-z-pismennitseju-olgoju-polevinoju.htm
новини, 28 березня, 10:58

У Кропивницькому музеї імені Карпенка-Карого відзначили день театру зустріччю з письменницею Ольгою Полевіною


Міжнародний день театру, який відзначається 27 березня, був ознаменований у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького зустріччю з членкинею Кіровоградської обласної організації НСПУ, головою літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного Ольгою Полевіною. 


Приводом став вихід її нової книжки «Володарі скрипкового ключа», виданої у рамках обласної комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства, інформаційної сфери та книговидання у кропивницькому видавництві «Імекс-ЛТД. У 2020 році збірка стала переможцем Міжнародного мультимистецького конкурсу «Молода КороНація» у номінації «Дорослі для підлітків». 

 

У міському будинку Тобілевичів музика була невід’ємною частиною зустрічей, родинних свят, літературних вечорів. Тут бували відомі композитори Микола Лисенко, автор «Вечорниць» – музичного додатку до п’єси Тараса Шевченка «Назар Стодоля» Петро Ніщинський. І сьогодні в оселі драматурга говорили про мистецтво, про музику, про літературу. Мова йшла про героїв збірки «Володарі скрипкового ключа» – вісімнадцятьох відомих європейський та українських композиторів: Вівальді, Баха, Бетховена, Моцарта, Паганіні, Шуберта, Верді, Гулака-Артемовського, Лисенка, Леонтовича та ін. У книзі йдеться не тільки про життєпис і творчий шлях відомих музикантів. Авторка представила героїв у незвичному форматі: офіційну інформацію про кожного композитора доповнила художня розповідь, де генії постають як звичайні люди з їх почуттями, мріями, розчаруваннями і надіями. Яким був шлях до слави, як вперше майбутні композитори грали на музичних інструментах, чим доводилося жертвувати заради музики, як закохувалися, чим жили, як шукали свій шлях у творчості – все це на сторінках видання.

 

Презентуючи нову збірку учасникам заходу – курсантам Донецького державного університету внутрішніх справ, Ольга Полевіна наголосила на тому, що книга розрахована не тільки на музикантів, а й на широке коло читачів. Музикант за освітою, вона поєднала у книзі професійні знання із захопленням художнім словом. Ольга Миколаївна багато років віддала викладацькій роботі у музичній школі, тож чудово розуміє важливість творчого підходу до викладання предмету та як зацікавити майбутнього читача. Кого ж залишить байдужим історія Вівальді, який тільки-но брав у руки скрипку, перетворювався із слабкого і хворобливого чоловіка на справжній ураган, або маленького Георга Генделя, який з дитинства був зачарований звуками і через них пізнавав предмети і явища. Чи останнє кохання Миколи Лисенка – таке недосяжне, але прекрасне. Чи трагічно обірване життя українського патріота, автора всесвітньо відомого «Щедрика» Миколи Леонтовича. 

 

Авторка розповіла, як виникла ідея написання книги, чому вона обрала саме такий формат. Курсанти дізналися багато нового про класичну музику, зокрема, про оперу, яка поєднує в собі театральне і вокальне мистецтво. У відеозаписі звучали арія Барбарини з опери Моцарта «Весілля Фігаро», «Дует котів» Россіні  та партія Одарки з опери Гулака-Артемовсокого «Запорожець за Дунаєм». 

 

За традицією музейники подарували Ользі Полевіній афішу заходу, побажали їй нових творчих звершень, а «Володарям скрипкового ключа» – скорішої зустрічі з читачами у затишних залах бібліотек, у навчальних закладах.

https://www.facebook.com/krrada.official

   

128Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: