Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 березня, 10:38
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/03/28/jak-veteranu-stati-pidpriemtsem-pojasnjujut-juristi-ukrainskogo-veteranskogo-fondu.htm
новини, 28 березня, 10:38

Як ветерану стати підприємцем, – пояснюють юристи Українського ветеранського фонду


Створення і розвиток власної справи може допомогти ветеранам і ветеранкам повернутися до цивільного життя. Однак дуже часто захисники й захисниці, маючи ідею для власного бізнесу, не знають, як її реалізувати.


Як стати підприємцем, яку систему оподаткування обрати, як визначитися з кодом виду економічної діяльності – пояснюють юристи Українського ветеранського фонду.


Для початку оберіть форму ведення підприємницької діяльності.


Це може бути фізична особа – підприємець (ФОП) або юридична особа (наприклад, ТОВ). Ведення власної справи як ФОП набагато простіше з погляду бухгалтерського та податкового обліку.
Зареєструвати ФОП можна через портал ДІЯ. Щоб подати заяву, перейдіть за посиланням – https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop. Процедура займає 10 хвилин і не потребує участі державного реєстратора.


У заяві потрібно вказати коди видів економічної діяльності, якою плануєте займатися, – КВЕДи. Обрати потрібний код можна на сайті Держкомстату. 


Зверніть увагу, що підприємець має право займатися бізнесом тільки за тими кодами, які записані в його реєстраційних документах. 


Наступний крок – вибір системи оподаткування. Відмітки про систему оподаткування – спрощену або загальну — також проставляються в заяві про державну реєстрацію ФОП. 


Загальна система оподаткування не має обмежень за видами діяльності, кількістю працівників, річним оборотом. Оподатковується те, що залишилося після оплати витрат на ведення діяльності, а також податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 18%, військовий збір — 1,5% та єдиний соціальний внесок – 22% від чистого доходу.


Спрощена система передбачає застосування трьох груп, які мають  обмеження за видами діяльності та сумою річних надходжень:


  • 1 група дозволяє здійснювати лише роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та надавати побутові послуги населенню без використання праці найманих осіб. 
  • 2 група дозволяє працювати з платниками єдиного податку — ФОП і юрособами (з дотриманням критеріїв, вказаних у пункті 291.4 статті 291 Податкового кодексу України), працевлаштовувати щонайбільше 10 працівників. 
  • 3 група дозволяє працювати з платниками єдиного податку — ФОП і юрособами. Не обмежує підприємця в кількості найманих працівників. 


Подана через ДІЮ заява автоматично буде направлена до податкової за місцем реєстрації ФОП або за місцем провадження господарської діяльності.
Повідомлення про відкриття ФОП очікуйте в розділі “Зверніть увагу” в кабінеті громадянина та на пошті.


Запис про реєстрацію ФОП з’явиться в ЄДР протягом двох робочих днів. Виписку можна отримати в розділі “Результат надання адміністративних послуг” за кодом опису, що надійде на пошту, або в кабінеті громадянина. Вона має юридичну силу. 


Якщо ви обрали спрощену систему оподаткування, облік доходів можете вести у будь-якій зручній формі. Реєструвати книгу обліку доходів у податковій не потрібно.


Ця консультація у соцмережах – тут.


Нагадаємо, що ви завжди можете отримати безплатну індивідуальну письмову консультацію від юристів УВФ. Вони підготують відповідь на ваше звернення, враховуючи всі обставини конкретної ситуації.


Щоб залишити запит на консультацію — зазначте свої контакти та опишіть суть проблеми у цій формі: https://veteranfund.com.ua/legal_consultations/ 


Подавати запити можна в будь-який час. Відповідь на юридичне питання отримаєте на вказану вами електронну адресу.


155Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: