Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 8 червня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/06/08/u-kropivnitskomu-nemae-zhodnogo-ofitsiinogo-pljazhu-de-mozhna-kupatisja.htm
новини, 8 червня 2021

У Кропивницькому немає жодного офіційного пляжу, де можна купатися


У Кропивницькому немає жодного офіційного пляжу. Про це Суспільному розповіла речниця Держпродспоживслужби в області Наталія Шевченко. На стихійних пляжах міста поставлять таблички "Купатися заборонено".


У Кропивницькому є три місця, де купаються люди – на Новомиколаївці, Ковалівці та у міському саду, сказала завідувачка відділу досліджень обласного лабораторного центру Наталія Кулик. Там двоє працівниць лабцентру вперше в цьому році відібрали зразки води для досліджень.


Як беруть проби води та на що перевіряють

На Новомиколаївці проби води з річки Інгул брали дві працівниці. Воду набирали у відро та розливали у стерильні пляшки бактеріологічної лабораторії. "Ми відібрали воду і перевіримо наявність розчинного кисню у ній. Норматив такий: має бути не менше чотирьох. Якщо цей показник менше, це може призвести до загибелі риби".


Далі воду з річки наливали у банку. "Її ми будемо досліджувати на санітарно-хімічний показник, такий, як нафтопродукти. Також робимо відбір води на інші показники – це сухий залишок, залізо, хімічне споживання кисню. Це все хімічні показники складу водоймищ".


Перевірять воду на наявність збудників інфекційних кишкових захворювань та бактерій групи сальмонела та шегела.


Результати дослідження води будуть за десять днів.


Офіційні пляжі в Кропивницькому та області

Кропивничанин Валерів Афанас`єв рибалить на річці Інгул на Новомиколаївці. Розповів, у цій воді не купається. "Риба є. Але ж бачте що робиться: росте трава, ніхто не доглядає. Раніше можна було з дітьми прийти, а зараз… Підлітки купаються тут, кладки є. А я порибалив, посидів і пішов".


Дослідження води у річках, де купаються люди, роблять щорічно – сказала речниця Держпродспоживслужби області Наталія Шевченко. Такі місця повинні відповідати вимогам. "Це очищення території пляжу, обстеження і очищення дна самої водойми, де будуть купатися, лабораторне обстеження води і піску на наявність паразитарних і кишкових інфекцій".


Кожного року в області відкривається меньше офіційних пляжів, сказала речниця. Минулоріч їх відкрилось п'ять:

  • 2 у Новоархангельському районі;
  • 1 у Петрівському районі;
  • 1 у Гайвороні;
  • 1 в Олександрії.


"На жаль, для нашої області ситуація з підготовкою пляжів з кожним роком погіршується. У Кропивницькому ситуація не змінилась, у нас немає жодного офіційно визначеного місця відпочинку на воді для купання. Ті місця, які використовують для купання, вони не проходять ці етапи підготовки. Є ризики для здоров’я і навіть життя людей, які там купаються", – говорить Наталія Шевченко.


Коли поставлять таблички "Купатися заборонено"

На стихійних пляжах Кропивницького встановлять інформаційні таблички, сказав начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Кропивницької міськради Сергій Коваленко. "Немає місць відпочинку у нас. Ми не можемо їх обладнати через біологічно-хімічні показники. Тому ми попереджаємо людей, що там відпочивати небезпечно. Коли температура повітря буде не менше 20-ти градусів протягом 3-х днів, ми вчергове будемо обстежувати та встановлювати знаки про заборону".




1710Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: