Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 6 жовтня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/10/06/moz-radit-jak-pidtrimati-sebe-pislja-bezsonnoi-nochi.htm
суспільство, 6 жовтня 2023

МОЗ радить як підтримати себе після безсонної ночі


Страх за власне життя і життя своїх рідних, горе через втрату близьких чи домівки, тривожність через невизначеність і нерозуміння майбутнього – усе це додало українцям безсонних ночей. А ще, звичайно, ворожі обстріли та сповіщення про небезпеку майже щоночі, які виснажують і без того навантажену психіку.


Що робити, якщо вночі не вдалося виспатися і на ранок ви почуваєтеся втомленими та розбитими? Як збадьоритися та підтримати організм протягом дня? Зібрали кілька дієвих порад.


Сніданок. Фізіологічною реакцією на брак сну є посилена тривожність і бажання солодкої та жирної їжі. Це еволюційна «прошивка», яка в сучасних умовах втратила свою актуальність. Ба більше, солоденьке не додасть бадьорості, а навпаки – посилить сонливість.


Чому так? У нашому мозку, а саме – в гіпоталамусі, є нейрони, які виділяють молекулу нейропептид орексин. Коли орексину мало, люди буквально засинають на ходу та страждають на ожиріння. А збільшення кількості орексину в крові сприяє бадьорості та схудненню. Звісно, окрім орексину в цих процесах залучені численні інші гормони та чинники. Та в контексті сніданку після безсонної ночі діє таке правило: багато цукру – менше орексину. А от білкова їжа активує нейрони, які його утворюють, і орексину більшає.


Тому круасан чи оладки на сніданок краще замінити на яєчню, відбивну з гречкою або не солодку сирну запіканку, а перекусити краще горіхами та фруктами, а не печивом чи шоколадом. 


Кава. Після безсонної ночі дуже хочеться отримати заряд швидкої енергії. І ми звикли, що таким рятівником є кава. Одна-дві чашки еспресо чи капучино, дійсно, додадуть енергії, а от від третьої та наступних краще відмовитись. Великі дози кофеїну можуть викликати тривожність або нервозність.


Денний сон. Щоб відновити сили, можна подрімати вдень 20-30 хвилин – звичайно, якщо є така можливість. Але не довше. Інакше організм увійде у фазу глибокого сну, і після пробудження ви почуватиметесь сонними і розбитими. Також не варто засинати після 14:00, адже це може порушити нічний сон. 


Найкраще прилягти одразу після випитої чашки кави – кофеїн починає діяти приблизно через пів години. За цей час ви встигнете заснути, прокинутися і відчути бажаний ефект.


Прогулянка на свіжому повітрі. Рух стимулюватиме активність мозку, а сонячне світло посилатиме на сітківку ока сигнали про те, що зараз день – час бадьорості та активності, і організм блокуватиме вироблення гормону сну мелатоніну. 


А от важкі та інтенсивні тренування краще відкласти на ті дні, коли ви добре висипатиметесь. По-перше, вони ще більше виснажуватимуть і без того втомлений організм. По-друге, у такому стані ви гірше контролюватимете своє тіло і можете травмуватися. 


Також після безсонної ночі варто відмовитися від керування автомобілем чи мотоциклом. Якщо це неможливо – бути дуже уважним й обережним, дотримуватися швидкісного режиму та безпечної дистанції. 


Поблажливість до себе. Брак сну знижує нашу працездатність, нашу уважність, пильність, а також погіршує контроль над імпульсами та бажаннями, що робить нас менш раціональними. 


У такому стані виконати свою роботу якісно на 100% неможливо. Тому не намагайтеся витиснути з себе максимум. Поговоріть із керівництвом або працедавцем, відкладіть складні завдання на завтра та скоротіть робочий день. Керівники теж люди, і якщо вони перебувають в Україні, то ймовірно їм не доведеться нічого довго пояснювати.


Наступного дня та надалі спробуйте повноцінно висипатися. Так, ми знаємо, що більшість із нас зараз знаходиться в умовах, коли зробити це дуже важко. Тому зібрали для вас поради, як можна спробувати покращити свій сон під час війни.


Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.


508Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: