Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: сайт "Кіровоград24"
Дата: 5 жовтня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/10/05/profspilka-pratsivnikiv-lotnoi-akademii-zvernulis-do-ministersterstva-osviti-i-nauki-ukraini.htm
суспільство, 5 жовтня 2023

Профспілка працівників Льотної академії звернулись до Міністерстерства освіти і науки України

сайт "Кіровоград24"



Первинна профспілкова організація працівників Льотної академії НАУ направила лист про підтримку до Міністерстерства освіти і науки України, Прем'єр- Льотної академії НАУ міністра України та до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.


Це дещо прояснює позицію самого колективу Льотної академії НАУ стосовно інформації, яка останніми днями з'явилася в інформаційному полі щодо подальшої долі академії.


У розпорядженні сайту «Кіровоград24» є цей лист за підписом Ігоря Михайліченка, голови профспілки Льотної академії НАУ текст якого наводимо нижче:


Лист до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового 

про усунення кризового становища Льотної академії 

Національного авіаційного університету:


Від імені колективу Льотної академії Національного авіаційного університету висловлюємо Вам щиру вдячність за небайдужість та оперативне реагування на кризову ситуацію, що склалась в академії та значні кроки підтримки задля збереження унікального закладу вищої освіти, який єдиний в Україні має багаторічний досвід підготовки пілотів для Цивільної авіації, один з небагатьох закладів вищої освіти у світі з таким напрямом підготовки.


Разом з тим, інформуємо про дії, які здійснює Національний авіаційний університет, вже вкотре ігноруючи думку колективу академії, вдаючись до маніпуляцій, спекуляції на чутливих для суспільства темах та повністю спотворюючи зміст рішень прийнятих трудовим колективом академії.


Так, з офіційного сайту Національного авіаційного університету (НАУ) нам стало відомо, що 2 жовтня 2023 року відбулося засідання Вченої ради НАУ, на якому було прийнято рішення «про передачу цілісного майнового комплексу Льотної академії Національного авіаційного університету до сфери управління Міністерства оборони України як відокремленого структурного підрозділу Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба».Серед аргументів прийняття такого «рішення» зазначається «звернення колективу Льотної Академії НАУ щодо відокремлення зі структури Національного авіаційного університету». Таке вирване з контексту формулювання та прийняте на його основі рішення повністю спотворює суть звернення Конференції трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету від 28.06.2023 року. Зокрема, у Резолюції (додається), яка була направлена до НАУ, йшлося про «підтримку надання Льотній академії Національного авіаційного університету статусу державної юридичної особи шляхом виділення з структури Національного авіаційного університету із збереженням цілісного майнового комплексу, що знаходиться на балансі у Льотної академії Національного авіаційного університету станом на 28 червня 2023 року».


Натомість, Вчена рада НАУ приймає рішення про переведення академії у статус структурного підрозділу іншого закладу вищої освіти, чим знов закладає суперечливий статус академії у законодавчому полі, а саме невідповідність пп. 3, 9 ст. 33 Закону України «Про вищу освіту», за яким академія не може бути територіально відокремленим структурним підрозділом іншого закладу вищої освіти.


Інформуємо, що до участі у засіданні Вченої ради НАУ, на якому вирішувалась доля Льотної академії НАУ не було запрошено жодного представника колективу академії, і навіть, не було поінформовано про проведення цього засідання. Про рішення, що приймає НАУ стосовно академії, наш колектив дізнається з офіційного сайту університету та засобів масової інформації.


Інший аргумент, яким керується НАУ для прийняття рішення: «сприяння розвитку системи військової освіти, зміцнення кадрового потенціалу Повітряних Сил Збройних Сил України» може бути, і обов’язково буде реалізований у співпраці двох закладів освіти – Льотної академії, як окремої юридичної особи та Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. Адже наші два ЗВО мають добрі традиції співпраці, історію взаємодії у науково-дослідній роботі та підписаний договір про співпрацю, що дозволить реалізувати спільні проєкти задля підвищення обороноздатності нашої країни. А відокремлення академії від НАУ у статусі окремої юридичної особи, дозволить академії значно розширити напрями співпраці з ХНУПС ім. Івана Кожедуба, в тому числі і у напрямку розробки та використання БПЛА.


У ситуації, що склалася, просимо Вашої підтримки та захисту рішення колективу Льотної академії, як єдиного в Україні закладу вищої освіти, що має повну інфраструктуру та кадровий потенціал для підготовки фахівців Цивільної авіації, для відновлення та розвитку Цивільної авіації після нашої Перемоги, а зараз може бути надійним партнером Повітряних Збройних Сил України для підсилення обороноздатності країни та захисту її від зовнішнього ворога.


Просимо розглянути майбутнє Льотної академії НАУ, як окремого закладу вищої освіти, який серед своїх головних цілей і задач бачить:

-  Підготовку фахівців авіаційної галузі для цивільної та державної авіації України.

-  Розвиток інноваційних проєктів та співпраця з органами державної влади, місцевого самоврядування, авіаційними установами та організація для підвищення обороноздатності країни.

-  Створення іміджу України, як авіаційної держави на світовому рівні.


1809Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: