Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10:27
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/09/19/zi-spadschinoju-chizhevskogo-ta-bochkovskogo-znaiomilisja-v-kropivnitskomu-muzei-karpenka-karogo.htm

Зі спадщиною Чижевського та Бочковського знайомилися в Кропивницькому музеї Карпенка-Карого


Лекція «Лицарі українського степу» у рамках літературно-мистецького циклу «Пам’яті безсмертна діорама», що реалізується  спільно з Регіональним центром наукових історико-краєзнавчих досліджень при Центральноукраїнському краєзнавчому музеї, відбулася у Кропивницькому міському музеї І.К. Карпенка-Карого у середу, 18 вересня.

   

Її назву, що дуже влучно характеризує двох іменитих уродженців нашого краю, підказала однойменна книга історика Сергія Шевченка. 

 

Кропивницькі старшокласники прослухали цікаву розповідь про земляків ‒  видатного дослідника української і слов’янської літератур, філософа, літературознавця, уродженця міста Олександрія Дмитра Чижевського та педагога, публіциста, громадського діяча, одного з провідних європейських фахівців з теорії націй першої половини ХХ століття, уродженця міста Долинська Ольгерда Бочковського. 


130-річчя від дня народження Дмитра Чижевського відзначили цьогоріч, 140-річчя Ольгерда Бочковського відзначатимемо наступного року. Обидва народилися наприкінці ХІХ століття, отже пережили одні й ті самі історичні катаклізми і випробування. Їхня юність минула в Україні, а зрілість – на чужині. 

 

Завідувач Регіонального центру наукових історико-краєзнавчих досліджень Артем Безшкуренко розповів про постать лінгвіста, філософа, культуролога Дмитра Івановича Чижевського (1894-1977). Спікер висвітлив філософські погляди видатного земляка. Також учасники заходу мали змогу ознайомитися з публікаціями, які належать авторству  Чижевського, та зображеннями олександрійського будинку, в якому він провів свої дитячі роки. Нині там відкрито музей.

 

Директорка літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова ознайомила учнів з постаттю Ольгерда Бочковського (1885-1939), одного з найкращих  випускників Єлисаветградського земського реального училища, який у подальшому оволодів двадцятьма мовами світу, проте основною обрав українську. Будучи студентом одразу двох петербурзьких вишів, він назавжди залишив «тюрму народів» – Російську імперію і пов’язав подальше життя  з Європою. Незважаючи на те, що у дитинстві він отримав виховання у польському дусі (батько мав польське коріння, мати походила з литовського роду) і сім’я дотримувалася римсько-католицького віросповідання, ідентифікував себе як українця. У 1919-1922 роках наш земляк виконував обов’язки аташе Дипломатичної місії УНР у Празі. Починаючи з 1924 року працював викладачем в Українській господарській академії, де навчався Євген Маланюк, теж випускник Єлисаветградського земського реального училища.

 

Ім’я Бочковського, його праці було повернуто в Україну лише наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років. До цієї пори він був «заборонений», адже поширював у світі відомості про Голодомор в Україні, організовував допомогу його жертвам, унаочнив спорідненість радянського соціалізму та німецького нацизму, назвавши їх «сіамськими близнюками». 

 

Для лекції була підготовлена спільна виставка з друкованими працями видатних земляків, їх світлинами та сучасними дослідженнями наукової спадщини Чижевського та Бочковського.

https://www.facebook.com/krrada.official


869Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: