Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 11 листопада 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2013/11/11/agrarni-biotehnologii-hhi-stolittja.htm
економіка, 11 листопада 2013

Аграрні біотехнології ХХI століття

Під такою назвою здійснюється всеукраїнська інформаційно-освітня програма, ініційована Комітетом з біотехнологій Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). Під час круглих столів за участю відомих експертів - біологів та генетиків - журналісти отримають об’єктивну неупереджену інформацію про сучасний стан біотехнології в Україні та в світі, зокрема про її інноваційний напрямок - генетичну модифікацію рослин.  

Чи дійсно генетична інженерія небезпечна для людини та довкілля? Чому в Україні поки не зареєстрований жоден ГМ продукт? Вирішення яких проблем чекають від біотехнології сьогодні та в перспективі? Аргументовані відповіді на ці та інші питання будуть надані учасникам програми в Одесі, Львові, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську та в Києві із залученням представників провідних регіональних ЗМІ з інших областей.

З того часу, коли в 1996 році з’явилися перші комерційні поля небачених до цього нових рослин, не вщухають застереження від частини світової спільноти: чого чекати від ГМО - порятунку від голоду, хвороб, енергозалежності, чи непередбачених проявів в здоров’ї людини та в навколишньому середовищі?

Час від часу світовий інформаційний простір стрясають жахливі історії про згубні експерименти з піддослідними гризунами, яких годували ГМ кормами. Перелякані споживачі в Україні з полегшенням споглядають усюдисущі написи на етикетках «Без ГМО», не звертаючи при цьому уваги на інші аргументи та висновки:

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ): «…ГМ продукти, приступні на міжнародному рівні, пройшли оцінку ризиків для здоров’я людини... Результати не вказують на будь який ризик...»

На враженого «страшилкою» обивателя не справляють вплив й подібні висновки більш ніж 500 незалежних науково-експертних груп ЄС, які здійснили 130 дослідницьких проектів протягом останніх 25 років.

Поки людство сперечається, нові біотехнологічні рослини, яких назвали зеленою революцією, сягають нових рубежів:

Мовою цифр та фактів в 2012 році це виглядало так: 28 країн світу вирощували ГІ рослини на площі 170,3 млн. га . Ще 31 країна надавали дозвіл на імпорт і використання ГІ рослин як продуктів харчування та як кормів. Було надано 1045 дозволів на 196 подій трансформації для 25 різних культур. Вартість світового ринку ГІ посівного матеріалу склала біля 15 млрд. USD, а вартість кінцевого продукту (у вигляді товарного зерна) оцінено в 160 млрд. З 1996 р. (початок комерційного вирощування) площі зросли в 100 разів. 17 млн. фермерів обрали для себе цей новітній напрямок аграрного сектору.Основні культури- соя - площа 80 млн. га, кукурудза - 60 млн. , бавовник- 20,7, ріпак - 7,3 млн. га. Основні ознаки, що притаманні ГМ рослинам- стійкість до гербіцидів - 93,9 млн. га, стійкість до комах - 23,9 млн., комбіновані ознаки - 42,2 млн. га.

 В останні роки з’явилася нова світова галузь - біоекономіка, яка пов’язана з виробництвом і переробкою біоресурсів, а також з масштабним використанням біотехнології. Обсяг інноваційної біоекономіки (ІБ) в ЄС в 2010 році перевищив 2 трлн. євро. Очікується , що в 2030 році на частку ІБ буде припадати близько 3%  ВВП розвинених країн і ця частка буде значно більшою в країнах, що розвиваються. Сьогодні біоіндустрія спільно з біофармацевтикою займає по капіталізації третє місце серед провідних секторів світової економіки, поступаючись лише банківському і нафтогазовому.

П’ять головних країн, що розвиваються, - Китай, Індія Аргентина, Бразилія та ПАР демонструють лідерство у застосуванні біокультур і це стимулює їх використання у всьому світі.

На зміну технологіям першої хвилі, коли рослини отримували стійкість до гербіцидів, захист від шкідників та бур’янів, приходить друга - поліпшення споживчих якостей. Мають з’явитися «золотий рис», збагачений вітамінами, посухостійка кукурудза.

«Європейці досить стримано ставляться до впровадження ГІ рослин. І хоча на сьогодні в ЄС вирощується тільки одна - Bt кукурудза - для споживання дозволено більше 30 модифікацій рослин та їх продуктів, - розповідає один з провідних українських генетиків, професор директор Інституту клітинної біології та генетичної інженерії  НАН України член-кореспондент академії Микола Кучук. - В той же час в Україні - жодної!»

На думку вченого, відсутня цілеспрямована державна програма підтримки не тільки генетики, але й біотехнології в цілому. Це недопустимо для держави, яка проголосила інноваційний характер свого розвитку. Ліцензуються навіть наукові лабораторні дослідження.

Треба віддати належне українським вченим: вони не відкидають можливості ризиків, допустимих в кожній новій технології. Наприклад, один ген може “замовчати», інший проявити підвищену активність. 

«Ми можемо спиратися тільки на ті знання, якими опанували на сьогодні,- відверто каже Микола Кучук і додає, що такі сюрпризи не можуть мати наслідків для людини, бо створено надійну систему глобального контролю та випробувань, як на міжнародному рівні, так і в окремих країнах».

В Україні діє Закон «Про державну систему біобезпеки...», перевагою якого фахівцями визнано його нейтральну позицію: Закон регламентує поводження з ГМО, прямо не підтримуючи та не забороняючи ГМ - організми.

Відомий вчений, директор Інституту медицини праці академік Юрій Кундієв, який працює в системі біоетики та біобезпеки, відзначає відсутність підзаконних актів і матеріальної бази на підтримку дієздатності Закону. В той же час він наголошує на особистій відповідальності вченого та підприємця й на беззаперечному контролі за кожним випробуванням.

«Генетична інженерія може все, але чи все потрібно? Треба шукати розумну доцільність в цих безмежних можливостях,- стверджує Юрій Кундієв.

Але водночас академік вважає недоцільним відмовлятися від того, що може принести людині благо, підвищити якість життя.

Додаткова інформація: Комітет з біотехнологій Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА)

Комітет з біотехнологій Європейської Бізнес Асоціації було створено у квітні 2011 р. як платформу для компаній, що працюють у галузі аграрної біотехнології. Основним стратегічним завданням Комітету є створення умов для комерціалізації біотехнологічних сільськогосподарських культур в Україні. Поточний склад членів Комітету об’єднує  провідні  компанії, що здійснюють свою операційну діяльність на ринку сільськогосподарської продукції України ( сайт www.ukrainebio.org.ua)

Європейська Бізнес Асоціація  - неприбуткова організація, що об'єднує 945  іноземних та вітчизняних компаній, які працюють в Україні.  Сьогодні  Асоціація  є  провідною  організацією міжнародного  бізнесу  в  Україні.  Європейська  Бізнес Асоціація була створена  в  1999  році.  Ініціатором  створення  була  Європейська  Комісія,  яка  зацікавлена  в  підтримці європейського бізнесу в Україні та налагодженні двосторонніх зв'язків Україна-ЄС. Основною метою діяльності Асоціації є налагодження стосунків  європейського  бізнесу з представниками влади в Україні для співпраці щодо створення сприятливих умов ведення бізнесу та залучення прямих  іноземних  інвестицій в економіку України. ( сайт www.eba.com.ua)


4765Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: