Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: спорт
Автор: Юрій Ілючек
Дата: 24 січня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/sport/2013/01/24/rozcharuvali-i-vrazili.htm
спорт, 24 січня 2013

Розчарували і вразили

Юрій Ілючек

Абсолютно два різних поєдинки за якістю та змістом гри провели в минулі вихідні в Івано-Франківську баскетболістки «Єлисавет-Баскет». У першому матчі наші дівчата елементарно недооцінили аутсайдерів з БК «Франківськ» і зазнали, м'яко кажучи, несподіваної поразки - 72:80. Адже до цього підопічні Дмитра Неволіна програли 9 поєдинків поспіль. На наступний день кіровоградки зібралися й розгромили конкуренток - 108:70, набравши найбільше очок і заробивши найзначнішу різницю в рахунку в цьому чемпіонаті. 

 

Незрозуміло чому, але нервувати в суботній зустрічі гості почали ще з самого початку зустрічі, в якій знову не змогли взяти участь Ешлі Грехем і Вікторія Пазюк. А от Аліна Ягупова, Олена Жержерунова, Аліса Назаревич, Ольга Сивакова і Наталія Фрасинюк, яка поступово завойовує місце в стартовій п'ятірці, протягом двох хвилин не могли вразити кільце конкуренток. Правда, і господарки майданчика теж не влучали, а перший результативний і відразу триочковий кидок зробила наша Ольга Сивакова. На жаль, це попадання в ціль так і залишилося для Ольги єдиним у матчі. А ось баскетболістки «Франківська» досить швидко пристосувалися до нашого зонного захисту та стали бомбардувати кільце суперниць із дальньої дистанції.

 

Вже в цей момент насторожувало те, що у нас забиває в основному тільки Ягупова (15 очок у першій чверті), а в конкуренток результативно грають практично всі баскетболістки, що знаходяться на майданчику. При цьому тренерський штаб кіровоградської команди шукав кращі поєднання і пробував в справі резервістів. Але Кириченко і Гаїв, за великим рахунком, не проявили себе, як того вимагала ситуація. А ще у нас не виходило використовувати своїх високих Жержерунову й Назаревич, які  в нападі діяли не найкращим чином. І якщо надалі Аліса стала більш-менш влучати, то в Олени стабільний кидок так і не пішов, хоча під щитами вона, як завжди, зіграла надійно. А ще ми так і не змогли нейтралізувати «далекобійну артилерію» (з 36 триочкових кидків - 13 були точними) конкуренток. Причому навіть промахи їх не бентежили й господарки майданчика продовжували наполегливо гнути свою лінію.

 

У кіровоградській команді продовжувала вести за собою Ягупова, яка кидала й потрапляла з різних дистанцій. І це не залишилося без уваги бригади арбітрів, які з незрозумілих причин представляли Івано-Франківськ (на цей факт керівництво нашого клубу вже звернуло увагу ФБУ). На початку третього відрізка нам все ж таки вдалося вирватися вперед - 47:42. Але зіграти в захисті як слід в ці миті підопічним Людмили Коваленко не вдалося. І навіть 30 очок, які набрала до цього моменту Аліна Ягупова, не допомогли зробити рішучий ривок. А ось кілька точних влучань Катерини Полянички дозволили господаркам  відновити паритет - 49:49. А коли «Франківськ» знову вирвався вперед на 1 пункт, за 2 хвилини 57 секунд до кінця третього періоду арбітри «придумали» 4-й фол Ягуповій. Зрозуміло, що наші наставники вирішили поберегти Аліну, яка набрала до цього моменту 33 очки. Кінцівка десятихвилинки видалася нервовою з серією обопільних помилок, але гості перевищили ліміт командних зауважень. Це дозволило Ользі Черненко поставити крапку в третій чверті впевненим виконанням двох штрафних - 59:56 на користь БК «Франківськ».

 

Зрозуміло, що господині, відчувши невідомий до цього матчу смак перемоги, на заключний період вийшли, як на останній і вирішальний бій. Нашим же дівчатам ніяк не вдавалося спіймати свою гру й перевага в рахунку дійшла до 9 пунктів на користь івано-франківської команди. Зрозуміло, що далі тримати на лавці Ягупову не мало сенсу. Але за час, що залишився (6 хвилин 44 секунди) навіть нашому талановитому лідеру не вдалося виправити становище. І все ж, кіровоградкам вдалося зібрати волю в кулак і кинутися на останній штурм. Стали влучати Назаревич (17 очок, 5 підбирань) і Гаїв (2 очки, 3 підбирання) підбирати Жержерунова (6 очок, 12 підбирань, 3 передачі) пасувати Сивакова (3 очки, 8 (!) підбирань, 3 передачі). І знову конкурентки не здригнулися. Мабуть, ключовим став триочковий кидок Катерини Полянички (24 очки, 8 підбирань, 8 передач) за 2 хвилини 48 секунд до фінальної сирени за рахунку - 74:68. А тут ще, до всіх наших бід, серйозне пошкодження отримала Ольга Сивакова, яка вибула з ладу, як мінімум, на два тижні.

 

І хоча після цього у нашої команди вийшло ще раз наблизиться на відстань 5 пунктів (77:72), але більшого, незважаючи на 35 очок, 8 підбирань і 5 передач Ягупової, домогтися не вдалося. А триочковий Людмили Тимкової (7 очок, 3 підбирання), що встановив остаточний підсумок - 80:72, став логічним завершенням настільки невдалого для підопічних Людмили Коваленко та Юрія Процюка поєдинку.

 

Тепер можна з упевненістю стверджувати, що наші гравці та тренери зробили серйозні висновки з попереднього провалу. Господині майданчика, вихлюпнувши масу емоцій у своєму першому в цьому чемпіонаті переможному поєдинку, на другий матч зібратися вже не змогли. Не спрацював у підопічних Дмитра Неволіна і їх головний козир - дальні кидки. А інших серйозних аргументів у протистоянні з нашою командою у конкуренток в цей вечір просто не було.

 

Кіровоградки вийшли на цю гри гранично зібраними та надзвичайно мотивованими. Вже в першій чверті нам вдалося забезпечити собі солідний заділ у 11 очок (28:19), який із кожною наступною хвилиною тільки збільшувався. Правда, другу десятихвилинку господаркам майданчика ще вдалося програти гідно - 20:22, а далі гості були просто нестримні й влаштували атакуючу феєрію (34:23 і 24:8) при надійній грі в обороні. Підсумковий результат свідчив про беззастережну перевагу «Єлисавет-Баскет» - 108:70.

 

І тут потрібно виділити навіть не блискучу гру Аліни Ягупової (45 очок, з них - 5 триочкових, 5 підбирань, 4 результативні передачі, 5 перехоплень), а феноменальний відсоток реалізації двохочкових кидків (10 з 10 (!)) Аліси Назаревич (20 очок , 5 підбирань) і такий же стовідсотковий результат при виконанні дальніх кидків (4 з 4) Наталії Фрасинюк (14 очок, 2 підбирання), а також відмінну гру Олени Жержеруновой, як в атаці (9 з 11 двохочкових і 2 з 3-х штрафних - 20 очок, 2 результативні передачі і 2 підбирання на чужому щиті), так і в обороні (8 підбирань). Загалом же, всі дівчата заслуговують похвали за те, що змогли налаштуватися найрішучішим чином і продемонструвати таку гру і такий відсоток реалізації, які б хотілося бачити як можна частіше.

 

За особистими зустрічами - рівновага

 

Нагадаємо, що в першому колі,  завдяки 41 очку і 9 підбиранням Аліни Ягупової, «Регіна» (14 очок, 6 підбирань і 9 результативних передач в активі Ганни Покойової, Оксана Письменник - 11 очок, 7 підбирань, Вікторія Шматова - 11 очок , 8 підбирань) на своєму майданчику переграла нашу команду - 95:83. В Кіровограді Аліна знову стала найрезультативнішою тепер уже в складі «Єлисавет-Баскет». Але, заробивши 27 очок, Ягупова більше грала на команду, що робило наші дії різноманітнішими. Фінальна сирена зафіксувала 18-ти очкову перевагу кіровоградської команди - 86:68. При цьому Ягупова (27 очок) все таки перевершила Назаревич (23) в плані влучності, а Олена Жержерунова набрала 16 очок і зробила 8 підбирань. Кращими у гостей стали Оксана Письменник (22 очки, 5 підбирань) і Вікторія Сузік (19,9).

 

Напередодні двобою:

 

Ірина Нагорна - тренер «Регіни»: На щастя, спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін нашу команду вдалося зберегти. До вас ми прибули відразу з Одеси, де на цьому тижні провели дві зустрічі з «Інтерхімом» (друга гра завершилася вже після підготовки нашої програмки до друку - авт.). Ці матчі, в тому числі, допомогли нам ще краще підготуватися до протистояння з «Єлисавет -Баскет ». Але такий напружений графік  матчів нас не втомлює, а ще більше загартовує і мотивує. І хоча ми понесли суттєві втрати у складі, де до добре вам знайомих Аліни Ягупової та Ксенії Кириченко приєдналися Вікторія Шматова та Катерина Ковальова - руки опускати не збираємося. Сподіваємося, що до гри в Кіровограді відновиться після пошкодження Оксана Письменник. А вже в лютому наш склад буде повністю укомплектований і готовий до продовження боротьби за найвищі місця. Але і в Кіровоград ми їдемо з рішучим настроєм і поступатися не збираємося.

 

Людмила Коваленко - головний тренер «Єлисавет-Баскет»: Хотіла б вибачитися перед уболівальниками за поразку в Івано-Франківську. Але це був якраз той випадок, коли гра практично у всіх гравців, за винятком може Аліни Ягупової, абсолютно не вийшла, а спортивний фарт був на стороні суперниць. Та й симпатії арбітрів були, м'яко кажучи, не на нашому боці. А те, що ми дійсно значно сильніше «Франківська», показала вже  наступна зустріч. Правда, багато в чому сенсаційна поразка значно ускладнила нам боротьбу за перше місце в регулярному чемпіонаті. Тепер спробуємо зробити все від нас залежне, щоб уникнути таких провалів надалі. Та й відступати нам вже нікуди, адже до плей-офф потрібно підійти мінімум на другому місці, щоб уникнути зустрічі з «Динамо» на більш ранній стадії. Але це не означає, що перше місце для нас недосяжне. Адже рівень конкуренції в чемпіонаті високий і втрат не вдається уникнути нікому.

 

Наше завдання - перемагати в кожній грі. Хоча без Ешлі Грехем і травмованої в Івано-Франківську Ольги Сивакової вигравати буде набагато складніше. Правда, потихеньку тренується Віка Пазюк, але ризикувати її здоров'ям без особливої потреби ніхто не буде. Зараз шанс проявити себе отримує наша молодь, і гра Ганни Ніколаєвої у другій грі з «Франківськом» наповнює нас оптимізмом. А «Регіна» навіть при всіх проблемах і втратах - це відмінна команда, якою керують досвідчені та кваліфіковані наставники і яка зараз грає з підвищеною мотивацією. Бої нас чекають дуже серйозні і без граничної концентрації всіх зусиль обіграти такого суперника просто неможливо.

5159Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: