Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 травня, 13:57
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/05/17/evidnovlennja-maizhe-60-tisjach-rodin-zmogli-povernutisja-do-domivok-protjagom-roku.htm
новини, 17 травня, 13:57

єВідновлення: майже 60 тисяч родин змогли повернутися до домівок протягом року

 

Понад 11 мільярдів гривень держава виплатила українцям за пошкоджене та знищене внаслідок російської агресії житло. Завдяки цьому за рік роботи програми — з 10 травня 2023 року — вже майже 60 тис. родин змогли повернутися до домівок. 


Результати та майбутні плани розвитку програми представили на конференції «Річниця єВідновлення» 11 травня 2024 року в Ірпені. 


Програма єВідновлення запрацювала у травні 2023 року з послуги отримання грошової допомоги на ремонт до 200 тисяч гривень. Сьогодні також можна отримати кошти на відновлення осель до 500 тисяч гривень, а також сертифікат на придбання нового помешкання у випадку, якщо житло неможливо відновити. 


За рік на ремонт пошкодженого житла компенсації вже отримали 54,5 тисячі українців на загальну суму 5,8 мільярда гривень. Що стосується повністю зруйнованого житла, то заяв на отримання житлових сертифікатів подано понад 13,5 тисяч, половина заявників вже отримали їх, а майже 3 тисячі успішно реалізували сертифікати, придбавши нові оселі. Загальна вартість придбаного житла – 5,6 мільярда гривень. Найбільше заявок на компенсацію і пошкодженого, і знищеного житла надходить від мешканців Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, а також Чернігівської та Херсонської областей.


«Програма єВідновлення постійно розвивається та вдосконалюється завдяки спільній роботі Міністерства відновлення та Мінцифри, місцевого самоврядування та за підтримки наших партнерів. Адже нам важливо створити такі умови в країні, щоб якомога більше українців змогли повернутись до нормального життя», – зазначив Олександр Кубраков.


Крім відновлення житла, програма сприяє розвитку місцевих громад, які постраждали від бойових дій, та підтримує локальні бізнеси, оскільки отримані кошти в межах єВідновлення можна використовувати лише у будівельних магазинах та підрядників, зареєстрованих через портал Дія. На сьогодні вже понад 3 тисяч компаній, є партнерами державної програми. Дві третіх з-поміж них — це фізичні особи-підприємці, які створюють робочі місця та сплачують податки у своїх громадах.


єВідновлення впроваджує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки проєкту TAPAS, фінансованим USAID та UK Aid за сприяння Комітету ВР Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Комунікаційну підтримку надає Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».


Ключові результати програми в цифрах: 


З початку впровадження програми — 10 травня 2023 року — 88,5 тисяч громадян звернулися по допомогу з відбудови пошкодженого житла. З них 54,5 тисячі вже отримали бажані компенсації.


Держава вже виплатила українцям за пошкоджені домівки 5,8 мільярда гривень. Ще 5,6 мільярда — на придбання нового житла. Загальна сума виплат склала понад 11 мільярдів гривень за рік.


Якщо ж оселю неможливо відновити, людина може отримати житловий сертифікат на придбання нового житла. Вже 6,4 тисячі родин отримали сертифікати. Середня сума виплати — 1,7 мільйона гривень. З них майже 3 тисячі — вже реалізували сертифікати і стали власниками нового житла.


Найбільше заявок на житлові сертифікати надходить від Харківської (5200), Київської (4500), Миколаївської (1000), Донецької (1000) та Чернігівської (900) областей.


Найбільше заявок на компенсацію пошкодженого житла надходить від мешканців Харківської (33,200), Київської (16,000), Донецької (7600), Миколаївської, (6500) та Херсонської (5800) областей.


Нині понад 3 тисячі компаній є партнерами програми єВідновлення. Вони мають понад 5 тисяч торгових точок по всій Україні. Також до підтримки програми долучилися 19 українських та світових банків.


Кожен третій дорослий українець (31%) знає або бачив відбудовані помешкання в межах програми єВідновлення. Переважна більшість із них — 74% — задоволені результатом.


1287Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: