Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: UA:Кропивницький
Дата: 30 квітня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/04/30/staraemosja-pokazuvati-i-pozitivni-sjuzheti-a-ne-lishe-pro-koronavirus-shefredaktorka-novin-suspilnogo-u-kropivnitskomu.htm
суспільство, 30 квітня 2020

Стараємося показувати й позитивні сюжети, а не лише про коронавірус, - шефредакторка новин Суспільного у Кропивницькому

UA:Кропивницький


Другий місяць в Україні тривають заходи у зв’язку поширенням COVID-19. З 12 березня ввели карантин у навчальних закладах, з 25 березня у країні оголошено надзвичайну ситуацію, а 29 березня на Кіровоградщині зареєстровано перші випадки хвороби. Новини Суспільного Кіровоградщини переформатували свою роботу і продовжують інформувати краян про події в області. Ми розпитали шефредакторку UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Ірину Дєдушеву про виклики і нові алгоритми роботи.




Другий місяць ми працюємо в умовах карантинних обмежень. Чи була редакція новин готова до роботи в таких умовах? 


Так.  Журналісти та оператори завжди мають оперативно реагувати на події, які виникають. Але робочий процес довелось змінити. Є працівники, які на час карантину взяли відпустку і самоізолювались.


Що зробили у першу чергу?

Ми вибудували схему спілкування з людьми в умовах карантину. Обговорили ризики, які можуть бути під час зйомок, особливо в лікарнях. Засоби захисту у нас є: це маски, рукавиці, захисні окуляри, костюми, дезінфектори. В ньюзрумі одночасно перебувають 6-7 журналістів. До карантину з нами працювала команда діджитал, яка оновлює новини для сайту, адаптує їх для сторінки у Facebook, Instagram. Зараз вони виконують цю роботу дистанційно. 




Сьогодні немає можливості їхати у райони, зменшилась кількість подій та інформаційних приводів, де шукаєте теми для сюжетів?

Так, на початку карантину у мене були побоювання, що не буде чого показувати глядачам. Але виявилось навпаки. Хронометраж випусків навіть збільшився. Складніше стало отримати коментарі,  бо люди бояться інфікуватися чи перебувають на самоізоляції. Тому під час карантину часто спікерів записуємо через скайп, месенджер, вайбер. Це позначається на якості картинки, але, поки працюємо в таких умовах. Також просимо жителів районів, куди не можемо поїхати, прислати нам відео чи фото з подій.  З’явилось багато сюжетів саме про дистанційне навчання, тренування, роботу, концерти, фестивалі, екскурсії онлайн, про допомогу пенсіонерам, бездомним, людям, які втратили роботу через карантин.  Знімати є що: робота медиків, дезінфекція транспорту, будинків, громадських зупинок, як різні установи працюють в умовах карантину, дотримання  карантинних обмежень.





У медійному просторі наразі вистачає "сенсаційних" новин. Як новинарі Суспільного Кропивницького будують свою роботу?

Ми завжди дотримуємось журналістських стандартів. Всю інформацію перевіряємо. Поки журналіст не отримує підтвердження компетентних людей, ми не оприлюднюємо матеріали. Щоб мати актуальну та достовірну інформацію щодо ситуації з коронавірусом, звертаємось лише до офіційних джерел. Ми не нагнітаємо ситуації, стараємось у кожному випуску показати позитивні сюжети, а не лише про коронавірус. 





Чи складно отримати повну інформацію? Є емоційно важкі зйомки?

Якщо говорити про ситуацію поширення коронавірусу, то складнощів не виникало. Тут, повторюсь, лише ризики для журналіста та оператора, які можуть бути під час зйомок. І не все, що хотілось би зняти, дозволяють. Багато залежить від того, чи знайде журналіст спільну мову зі спікерами. Один із прикладів, це зйомка вагітної жінки, в якої підтвердили коронавірус0. Медики швидкої, які приїхали забрати вагітну в лікарню, запевняли знімальну групу, що зняти цей сюжет не вийде, що жінка відмовиться від коментарів. Але під час особистого спілкування журналіста з жінкою, таки вдалось переконати її і ми отримали інтерв’ю. Взагалі, за останні півтора місяця найтяжча зйомка (емоційно)  -  про загибель трьох дітей в селі Костомарівка Бобринецького району. Діти згоріли в будинку



І суспільство, і журналісти, як його частина, зараз відчувають потребу у добрих, позитивних новинах. Які сюжети здатні розчулити аудиторію?

Під час карантину ми знімали сюжет про чотирьох дівчат-близнят, які народилися у Кропивницькому. Такі сюжети подобаються і знімальній групі, і глядачам. 

Ще був сюжет про 63-річну медсестру Надію Зосімову. Вона під час карантину добирається з села на роботу в Кропивницький - спочатку сім кілометрів на велосипеді по бездоріжжю, потім годину автобусом їде. Глядачі ставили у приклад цю жінку тим, хто скаржиться на роботу громадського транспорту. Пропонували організувати акцію та купити  медсестрі велосипед.

 Чи маєте секрет успішної командної роботи новинарів? 

Секрет успішної команди – це дружня команда, яка любить свою роботу, попри невелику зарплату. 


Що зробите разом, коли закінчиться карантин?


Знімемо маски і організуємо відпочинок на природі.


1838Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: