Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 11 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/06/11/gribnii-sezon-rozpochinaetsja.htm
суспільство, 11 червня 2019

Грибний сезон розпочинається

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області



Вживання дикорослих грибів для багатьох жителів області є традиційним, але ця традиція може бути небезпечною через ризик отруєння.


В поточному році на території області не реєструвалися випадки отруєнь грибами. Однак у 2018 році на Кіровоградщині було зафіксовано 9 таких випадків, внаслідок чого постраждало 13 осіб, в тому числі одна дитина. Захворювання призвело до летальних наслідків для двох мешканок Світловодського району - 53-річної жінки та 13-річної дівчинки.


Серед постраждалих 4 жителі Знам’янського району, троє осіб у м.Олександрія, по двоє потерпілих у Кіровоградському й Новоархангельському районах, по одному потерпілому в Світловодському районі та м.Світловодськ. Причинами отруєння стали умовно їстівні гриби (печериці, рядовки, боровики, парасольки), зібрані в лісі, лісосмугах, біля ставка.


До цього часу не існує простих, швидких та надійних методів визначення отруйності грибів. Однак серед населення мають попит неправдиві методи розпізнаванння отруйних грибів, такі як:


- «Всі гриби в молодому віці їстівні». Бліда поганка в одинаковій мірі смертельно отруйна як в молодому так і в зрілому віці.


- «Отруйні гриби обов’язково викликають скисання молока». Скисання молока відбувається під впливом ферментів пепсину та органічних кислот, які можуть міститись як в отруйних, так і в їстівних грибах.


- «Отруйні гриби обов’язково повинні мати неприємний запах, а їстівні – приємний». Смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді екземпляри, мають досить приємний запах. Запах блідої поганки нагадує запах печериць. Лише деяким отруйним грибам властивий неприємний запах: мухомор білий вонючий, мухомор пантерний, опеньок сірчано-жовтий несправжній тощо.


- «Личинки комах і слимаки не їдять отруйних грибів, тому червиві гриби можна вживати в їжу без побоювання». Насправді як слимаки, так і личинки комах їдять отруйні гриби.


- «Якщо гриб отруйний, то в його відварі стають чорними срібні предмети, бурими – цибуля або часник». Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло амінокислот, які містять сірку, в результаті чого утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як у їстивних, так і в отруйних грибах. Смертельно отруйні та отруйні гриби зустрічаються переважно серед пластинчатих грибів. Тому слід бути особливо обережними при збиранні саме пластинчатих грибів.


Щоб уникнути ризику отруєння, варто повністю відмовитися від споживання дикорослих грибів. Якщо ж ви все-таки відправилися до лісу на «тихе полювання», необхідно знати наступне:

– ніколи не збирайте грибів, які вам не знайомі;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

– якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій водіпротягом 10-15 хв;

– готові страви з грибів необхідно зберігати в емальованому посудіна холоді, бажано не більше 24 годин;

– не давайте грибів малолітнім дітям;

- при появі перших симптомів отруєння слід негайно звертатися за медичною допомогою.


Головне управління Держпродспоживслужби в Кіроовградській області наполегливо звертається до населення з рекомендацією відмовитися від вживання дикорослих грибів, навіть тих, що вважаються умовно їстівними. Здоров’я дорожче, ніж короткочасне задоволення для шлунку.



фото - Львів - Vgorode

2166Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: