Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна.
Дата: 15 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/11/15/daruvannja-osnovne-scho-vam-potribno-znati.htm
суспільство, 15 листопада 2018

Дарування. Основне, що вам потрібно знати

Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна.

Декілька останніх років, наприкінці жовтня з’являються публікації з одним і тим же заголовком «З першого листопада українці не зможуть оформити дарування та спадщину». І щоосені ця фейкова новина викликає чималий переполох. Хочу вас заспокоїти – це просто невдалий заголовок під вже давно неактуальною новиною про оцінки. Отже, що вам потрібно знати про дарування.

 Цивільний кодекс визначає, що за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується  передати  у  майбутньому  іншій  стороні (обдаровуваному) безоплатно   дарунок у  власність.

  Таким чином, договір дарування є двостороннім договором. Подарувати так, щоб обдаровуваний про це не знав ( часто запитують) неможливо. Дарувальник повинен передати, а обдаровуваний прийняти дарунок, і право власності на дарунок виникає у обдаровуваного саме з моменту прийняття дарунку. Якщо, з якоїсь причини, обидві сторони не можуть бути присутні одночасно у нотаріуса, який посвідчує договір дарування, можливе посвідчення такого договору на підставі довіреності. До речі, у довіреності на дарування є певні особливості – необхідно зазначити кому саме даруєш, інакше така довіреність буде нікчемна.

 

   Договір дарування є безоплатним. Це значить, що дарувальник не має права вимагати  від обдаровуваного будь-яких дій майнового або немайнового характеру. Договір
дарування,  укладений з порушенням вимог закону про  безоплатність
передання іншій стороні майна у власність, є нікчемним. Що це значить? Якщо ви віддаєте за майно гроші – це не договір дарування. Будьте готові, що договір
дарування,  укладений з порушенням вимог закону про  безоплатність передання іншій стороні майна у власність, є нікчемним.


   Предметом договору  дарування  може  бути  будь-яке майно - рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери,  а також нерухомі речі.  Найчастіше виникають питання по оформленню договору дарування на нерухоме майно.  Щодо нерухомого  майна  існують  певні  вимоги:   воно підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Перелік документів, необхідних для посвідчення договору дарування, вам надасть будь-який нотаріус, виходячи з вашої ситуації. Не існує універсального списку документів, бо зараз у вас, навіть може бути відсутній документ, що посвідчує право власності на майно, за умови реєстрації права власності в державному реєстрі речових прав. Також, нотаріус підкаже вам чи потрібна тут згода подружжя дарувальника, чи не порушуються права малолітніх або неповнолітніх дітей, пересвідчиться, що технічний опис майна є актуальним та доведе до відома норми Податкового кодексу України.

  Договір дарування може   бути  припинено.  Цивільний кодекс передбачає  наступні підстави  припинення  договору  дарування:

1)  відмова  однієї зі сторін;

2) розірвання договору дарування;

3)недійсність.

  Щодо відмови,  то обдаровуваний  має  право  відмовитись  від подарунка в момент його вручення,  тобто коли договір є реальним - момент передачі речі збігається з моментом укладенням договору.  В разі  якщо  договір  передбачає передачу речі в майбутньому,  обдаровуваний  може  відмовитись  від  дарунка  в будь-який час до моменту його прийняття. Так само,  від  договору  може  відмовитися  дарувальник,  за умови,  що місце має обов'язок передання дарунка у майбутньому,  в разі  якщо  після  укладення  договору  майновий стан дарувальника істотно  погіршився. 


 Розірвання  договору з ініціативи дарувальника, можливе за таких обставин:

  - щодо нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний  умисно  вчинив  злочин  проти  життя,  здоров'я, власності  дарувальника,  його  батьків,  дружини  (чоловіка) або дітей;

  - якщо обдаровуваний  вчинив  умисне  вбивство  дарувальника,  спадкоємці  дарувальника  мають право вимагати розірвання договору дарування;

  - якщо  обдаровуваний  створює  загрозу  безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;

  - якщо  внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну,  наукову, культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

  Обдаровуваний  також може  розірвати  договір  керуючись  загальними
положеннями про договір.

 

 Трапляються випадки, коли плутають договір дарування та заповіт, або використовують вислів « дарування по-смерті». В любому випадку, завітайте до нотаріуса, розкажіть, яких саме ви хочете юридичних наслідків свого вчинку і вам роз’яснять який саме договір (дарування, довічного утримання, спадковий) чи заповіт буде відображати ваші дійсні наміри.

Звичайно, кожна ситуація потребує всебічного та поглибленого аналізу. Більш детальну інформацію ви можете отримати за адресою: місто Кропивницький, вулиця Гоголя, будинок 95/46, квартира 27, що є робочим місцем нотаріуса.

1500Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: