Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 червня, 14:48
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2024/06/20/jak-telemeditsina-posiljue-ekstrenu-medichnu-dopomogu-v-ukraini.htm
новини, 20 червня, 14:48

Як телемедицина посилює екстрену медичну допомогу в Україні


Уряд України робить важливий крок у розвитку охорони здоров’я, інтегруючи телемедицину в усі види медичної допомоги, зокрема екстрену. У квітні 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін щодо функціонування телемедицини до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка унормувала застосування засобів телемедицини, повідомляє Міністерство охорони здоровʼя України.


Як на практиці застосовується телемедицина в екстреній медичній допомозі, розповів Любомир Іванович Ткач – керівник консультаційного телеметричного центру Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.


«Важливо одразу зафіксувати, що телемедицина в “екстренці” – це зовсім не про надання допомоги пацієнту телефоном, це передусім важлива сфера професійної комунікації та консультацій між медиками екстреної бригади та фахівцем телемедичного центру, який має відповідний рівень кваліфікації та достатній практичний досвід, а саме – стаж роботи у складі виїзної бригади, – коментує Любомир Іванович. – Якщо говорити про основні її функції, то це передусім діагностика, об’єм невідкладних заходів лікування та маршрутизація пацієнта тощо».


Нововведення передбачають використання телемедицини для комунікації між бригадою екстреної допомоги та лікарем або диспетчером для координації дій, а також передачі даних про стан пацієнта для їх інтерпретації та консультації.


«За результатами наданої допомоги працівники виїзної бригади отримують інструкції щодо маршрутизації пацієнта, відповідно до його поточного стану та враховуючи завантаженість закладів охорони здоровʼя. А також повідомляють орієнтовний час доставки пацієнта у приймальне відділення. – зауважив Любомир. – Це дозволяє медичному персоналу лікарні підготуватися до прибуття пацієнта та заощадити час на прийнятті необхідних рішень щодо потрібного лікування заздалегідь».


Телемедицина дозволяє координувати команду, ефективніше приймати рішення та забезпечувати професійні консультації у реальному часі, що значно підвищує якість екстреної медичної допомоги.


861Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: