Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/15/rjatuvalniki-gotujutsja-do-poperedzhennja-pozhezh-u-mistsjah-zbirannja-zberigannja-ta-pererobki-s-g-produktsii-foto-.htm
новини, 15 липня 2021

Рятувальники готуються до попередження пожеж у місцях збирання, зберігання та переробки с/г продукції (ФОТО)


15 липня в Головному управлінні ДСНС у Кіровоградській області відбувся брифінг для представників засобів масової інформації на тему: «Організація пожежної та техногенної безпеки на території Кіровоградської області під час зернозбиральної кампанії 2021 року», повідомляє ГУ ДСНС України у Кіровоградській області.


Заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям полковник служби цивільного захисту Василь Штогрін представив до уваги журналістів регіональних ЗМІ інформацію про проведену роботу щодо попередження пожеж у місцях збирання, зберігання, переробки сільськогосподарської продукції та на інших об’єктах агропромислового комплексу.


Насамперед, присутні почули статистику: у минулому році в Україні хліба на корені та у валках знищено 421 га, що складає 2126 тонн зерна. Загалом у спорудах сільськогосподарського призначення виникло 112 пожеж, збитки від яких склали близько 34 млн. грн. На Кіровоградщині минулоріч було зафіксовано 6 пожеж на полях із зерновими культурами: на території  Новгородківської, Рівнянської, Гурівської, Кетрисанівської, та Вільшанської територіальних громад. Вогнем було знищено пшеницю на корені загальною площею 8,35 га, соняшника – 5 га та кукурудзи 4,3 га. Збитки склали 572 тис. грн. 


Щоб запобігти втратам врожаю, фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій посилили профілактичну роботу, яку традиційно проводить у співпраці із органами місцевої влади та самоврядування, наголосив Василь Штогрін. 


Зокрема, з метою виявлення фактів самовільного спалювання рослинності у природних екосистемах, встановлення порушників чинного законодавства та застосування до них відповідних заходів реагування у районах, містах, селищах створені робочі комісії (групи) із числа фахівців Державної екологічної інспекції, ГУ ДСНС України в області, правоохоронних органів та місцевих органів виконавчої влади. Зазначеними комісіями здійснено 316 рейдових перевірок, під час яких виявлено 16 випадків порушення природоохоронного законодавства та по кожному із них винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. У зв’язку із обмежувальними заходами, пов’язаними з запобіганням поширенню COVID-19, Головне управління та його підрозділи позбавлені можливості здійснення нагляду за усіма суб’єктами господарювання області, задіяними на жнивах, щодо дотримання ними вимог пожежної безпеки під час зернозбиральної кампанії. Тому на даний час Головним управлінням письмово проінформовано суб’єктів господарювання про виявлені порушення та про заборону випалювання післяжнивних залишків й розкладання багать на полях.


Одночасно організовано проведення відповідної профілактичної роботи серед населення. У засобах масової інформації висвітлюються застережні матеріали на тему: «Дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю». Виготовлено та розповсюджується під час проведення масових заходів і розміщуються у місцях масового перебування людей, салонах громадського транспорту листівки тощо.


Скориставшись нагодою, Василь Штогрін через засоби масової інформації звернувся до аграріїв із закликом суворо дотримуватись протипожежних вимог, адже за порушення деяких з них передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме: за спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях, знищення або пошкодження об'єктів  рослинного світу Законом України суттєво підвищено розміри штрафів за самовільне випалювання рослинності (стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та порушення правил пожежної безпеки у лісах (стаття 77 КУпАП).


Так, якщо раніше за випалювання рослинності без дотримання встановленого порядку громадянин міг бути оштрафований на суму від 180 до 360 грн., то зараз ця сума складає від 3 тис. 60 до 6 тис. 120 грн.


За аналогічне правопорушення посадова особа могла сплатити до бюджету штраф від 850 до 1 тис. 190 грн., але зараз – від 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн.


Згідно нововведень у законодавстві, зазначені штрафні санкції мають право застосовувати органи екологічного нагляду та державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки.



518Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: