Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 14 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/14/u-kropivnitskomu-obgovorili-organizatsiju-jakisnogo-harchuvannja-u-zakladah-osviti-oblasti.htm
новини, 14 липня 2021

У Кропивницькому обговорили організацію якісного харчування у закладах освіти області


Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук взяв участь у засіданні Ради розвитку громад Кіровоградської області, що пройшло під головуванням очільниці Кіровоградської ОДА Марії Чорної. Учасники зібрання обговорили питання щодо стану виконання заходів з організації якісного харчування у закладах освіти області, інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


З метою належної організації харчування в дитячих колективах спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування здійснюють комісійні обстеження харчоблоків закладів освіти. Зокрема протягом червня поточного року обстежено 28 харчоблоків (10 у ЗНЗ, 18 у ДНЗ), із них при 10 обстеженнях виявлені недоліки (4 ЗНЗ, 6 ДНЗ). Найбільше порушень в організації харчування виявлено у Павлівському НВО Світловодської громади: не організований питний режим у груповому осередку; недостатньо холодильного обладнання та приладів для контролю за температурою та вологістю повітря при зберіганні харчових продуктів; не витримується товарне сусідство при  зберіганні харчових продуктів; не впорядковано зберігання кухонного інвентарю, сирих овочів, круп, хліба; не погоджене примірне двотижневе меню тощо.


Водночас у 37 закладах освіти з початку року спостерігаються позитивні зміни щодо покращення матеріально-технічної бази: проведений капітальний ремонт харчоблоку та оновлене технологічне й холодильне обладнання (Новомиргородська громада); придбаний кухонний і столовий посуд, встановлені нові мийні ванни, закуплене холодильне та технологічне обладнання, оновлено комунікації (Знам’янська, Олександрівська, Маловисківська, Кетрисанівська, Долинська, Онуфріївська, Перегонівська, Глодоська, Кропивницька, Гурівська, Ганнівська, Новоукраїнська, Устинівська, Суботцівська громади). Ще в 4 закладах освіти придбані ванни для миття столового посуду та лінолеум для підлоги в їдальні (Гурівська громада), придбаний електронагрівач із терморегулятором (Долинська громада), придбане холодильне обладнання і технологічні ванни для миття посуду (Маловисківська громада).


Значну увагу фахівці Держпродспоживслужби приділяють меню в закладах освіти. З початку поточного року розглянуто 1 131 примірне двотижневе меню, погоджено лише 858 (75,8%). Причинами відмови стали наявність заборонених продуктів, відсутність фруктів та овочів у достатніх кількостях, невиконання норм харчування по м’ясних та інших продуктах, не забезпечена різноманітність страв тощо. Також у 264 закладах перевірено асортимент дозволених і заборонених харчових продуктів - порушення виявили в 14 школах та 2 садочках (Олександрійська, Долинська, Гурівська, Знам’янська, Новопразька та Суботцівська громади).


Поступово в закладах освіти впроваджуються нові рецептури, використовуються сучасні збірники для приготування страв в організованих колективах, зокрема збірник Євгена Клопотенка. До того ж керівники закладів розглядають інші форми харчування - кейтеринг, дабл-меню, попереднє замовлення страв, пакування обідів у бокси, шведський стіл.


Держпродспоживслужба Кіровоградщини продовжує надавати всебічну підтримку, роз’яснення та рекомендації для керівників закладів освіти та відповідальних осіб, аби якнайшвидше впровадити зміни в підходах до організації харчування та забезпечити дітей сучасним, здоровим, збалансованим та повноцінним раціоном. Спільна робота продовжується.



446Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: