Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 січня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/01/20/vipadok-botulizmu-zafiksovano-na-kirovogradschini.htm
новини, 20 січня 2021

Випадок ботулізму зафіксовано на Кіровоградщині


36-річний чоловік у середньому стані важкості був госпіталізований до Новоархангельської центральної районної лікарні вчора, 19 січня. Небезпечне захворювання у пацієнта медики запідозрили на підставі клінічної картини, наразі проводяться лабораторні дослідження біоматеріалу від хворого та продукції, з якою хворий пов’язує захворювання - інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Як з’ясувалося, мешканець с. Камʼянече Новоархангельського району вживав домашню консервацію - гриби мариновані домашнього виготовлення, заготовлені в жовтні 2020 року. Стравою чоловік поласував 12 січня, а вже наступного дня відчув погіршення стану здоров’я. Коли з’явилися симптоми захворювання - порушення зору, двоїння в очах, закреп, парез кишківника, ослаблена фото реакція, порушення ковтання, сухість в роті - чоловік звернувся за лікувальною допомогою. Зважаючи на важкість стану хворого, лікарі планують введення чоловіку протиботуліністичної сироватки.


Наразі триває епідрозслідування випадку ботулізму, необхідно з’ясувати кількість залишків маринованих грибів вдома у потерпілого та до отримання результатів лабораторного дослідження заборонити їх споживання іншим членам родини.


Нагадуємо, що ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.


Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.


Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, гриби, інші овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.


Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.


Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: не варто купувати консервовані продукти, копчену, в’ялену рибу, виготовлену в домашніх умовах, а також продукцію,що реалізується в місцях стихійної торгівлі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.



526Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: