Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 7 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/07/07/detsentralizatsija-v-ukraini-zmini-do-konstitutsii-budut-edini-dlja-vsih-regioniv.htm
новини, 7 липня 2020

Децентралізація в Україні: зміни до Конституції будуть єдині для всіх регіонів


Параметри законопроекту про зміни до Конституції України в частині децентралізації будуть єдиними для всіх регіонів країни, пише ua.news.


«Ми розуміємо, що питання децентралізації важливе для усього українського суспільства, і параметри цієї децентралізації будуть єдиними для всієї України», – заявив голова комітету Верховної Ради із зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці і член політичної підгрупи в Тристоронній контактній групі в Мінську Андрій Костін в ефірі програми «Свобода слова».


Депутат додав, що цей законопроект, який є частиною зобов’язань України за Мінськими протоколами, наразі перебуває на обговоренні різних членів громадянського суспільства, асоціацій представників місцевого самоврядування у рамках робочої групи, і після завершення консультацій його буде внесено до Верховної Ради.


Нагадаємо, 13 грудня Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». Він зазначив, що зміни до Конституції стосуватимуться децентралізації усієї території України, а не спеціально прописувати «особливий статус» для ОРДЛО, і цього буде достатньо для виконання Мінських домовленостей.


16 січня 2020 року Зеленський обговорив з керівниками парламентської фракції «Слуга народу» завершальний етап реформи децентралізації. За результатами дискусії вирішено відкликати з парламенту законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації.


Глава партії «Слуга народу» і перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко заявив, що Закон про децентралізацію відкликали через заперечення мерів, голів та депутатів ОТГ, а також дипломатів. Місцева влада не влаштовує розширення прав префектів і нове формулювання в Конституції про делегування повноважень і фінансової децентралізації.


12 червня Кабінет міністрів затвердив проекти нового переліку територіальних громад і районів. Після завершення процесу децентралізації, об’єднаних територіальних громад має стати 1470, а кількість районів має скоротитися більш як утричі – з 490 до 129.


Тим часом у місті Хотин 2 липня відбулася акція проти адмінреформи. Причиною стало те, що уряд планує створити у Чернівецькій області три райони. Один із них – Дністерський – буде з центром у селищі міського типу Кельменці. Водночас, мешканці Хотина вимагають зробити їхнє місто центром новоутвореного району. Люди перекрили трасу і зупинили проїзд вантажівок, між далекобійниками та мітингувальниками сталися сутички. Постраждав поліцейський.


941Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: