Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/17/sogodni-v-kropivnitskomu-prezentuvali-gendernii-portret-mista.htm
новини, 17 лютого 2020

Сьогодні в Кропивницькому презентували Ґендерний портрет міста


Протягом півроку в рамках громадської ініціативи проекту «Європейська хартія рівності в дії» в Кропивницькому навчали, збирали та аналізували дані, що лягли в оприлюднений сьогодні «Ґендерний портрет міста Кропивницького» - повідомляє Валентина Остапчук.


Під час пресконференції Алла Волошина, координаторка проекту «Європейська хартія рівності в ді» оприлюднила головні висновки проекту. Так, зокрема, таких соціально важливих сферах як охорона здоров’я та освіта, експертка оголосила наступні дані:


«У м. Кропивницький діють 40 закладів дошкільної освіти, 40 закладів загальної середньої освіти та 6 закладів професійно-технічної освіти. Майже усі навчальні заклади, за виключенням одного, мають комунальну форму власності. У м. Кропивницький немає жодного навчального закладу приватної форми власності. Більшість вихованців / учнів / студентів закладів дошкільної, загальної середньої і професійно-технічної освіти складають хлопці. У загальноосвітніх закладах м. Кропивницький навчається дуже обмежена кількість дітей у інклюзивних класах. Водночас, ми констатуємо, що зменшилася кількість дітей, які оздоровилися за рахунок коштів місцевого бюджету. Разом з тим, кількість оздоровлених дітей пільгових категорій залишилася незмінною»


До показників у сфері охорони здоров’я слід додати і те, що найбільша кількість хвороб у мешканців обласного центру пов’язана із системою кровообігу, органів травлення та органів дихання. Кількість смертей від хвороб системи кровообігу значно перевищує кількість смертей від злоякісних новоутворень. Рік за роком, і це загальновідомий факт, збільшується кількість захворювань на злоякісні новоутворення. Чоловіки частіше вдаються до навмисних самоушкоджень, ніж жінки. 


На підтвердження кожної з тез було представлено конкретні цифри, основані на даних офіційних розпорядників інформації.


Впродовж  зустрічі із представниками ЗМІ Алла Волошина наголосила, що головним завдання було не стільки написати і проаналізувати тендеру ситуацію в місті, а дати поштовх для впровадження на місцевому рівні такого поняття як «ґендерно- орієнтоване  бюджетування». Задля досягнення цієї мети в рамках проєкту було проведено для працівників виконавчих органів міської ради Кропивницького та громадських активістів.

 

«Найважчим в процесі роботи і аналізу було сформувати статистичні дані, адже за цей час в країни було озвучено декілька варіативних версії по кількості населення в регіонах і у Кропивницькому зокрема. В той же час, наші джерела оперують сталими даними. Тим не менш, нам вдалося сформувати тенденції. На їх основі можна проводити розрахунки ґендерно- орієнтованого бюджетування мінімум на наступні три роки»,  - наголосила  сьогодні під час пресконференції Алла Волошина, координаторка проекту «Європейська хартія рівності в ді».

 

«Ґендерний портрет міста Кропивницького» буде представлений широкому загалу завтра під час проведення круглого столу. Захід відбудеться  у міській раді Кропивницького, о 16 годині. Взяти участь у обговорені може кожен. Для цього необхідно відповісти на 5 простих запитань в анкеті

 

Для більшого ж інформування кропивничан про результати досліджень серед містян буде розповсюджено інформаційні листівки, що містять QR-код з переходом на інфорграфіки проекту.


         

1670Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: