Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/03/epizootichne-blagopoluchchja-kirovogradschini-schodo-zahvorjuvannja-na-grip-ptitsi-na-kontroli-derzhprodspozhivsluzhbi-oblasti.htm
новини, 3 лютого 2020

Епізоотичне благополуччя Кіровоградщини щодо захворювання на грип птиці на контролі Держпродспоживслужби області


Це зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук на засіданні обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Захід пройшов під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Максима Калініна, інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Вірус Н5N8, відомий як пташиний грип, вперше за останні декілька років поширився в Україні. Так 18 січня поточного року на підприємстві «Хутір» у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області загинуло близько 5 тисяч голів птиці яєчного напрямку. Після лабораторного дослідження біоматеріалу встановлено діагноз грип птиці. Всього на фермі утримувалось 98 тисяч голів курей, яких, згідно з вимогами чинної інструкції, піддано умертвлінню.


З метою забезпечення епізоотичного благополуччя Кіровоградщини щодо захворювання на грип птиці фахівці установ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області з залученням органів місцевої влади здійснюють подвірні обходи. В ході проведення обліку птиці на місцях проводять бесіди з власниками господарств, надають інформаційні листівки. Також у плановому порядку здійснюється лабораторний моніторинг захворювань птиці, передбачений Планом протиепізоотичних заходів на 2020 рік.


Наразі в Кіровоградській області птахопоголів’я налічує понад 2 млн голів, зокрема 1 млн 751 тис. голів птиці в особистих приватних господарствах та 684 тис. голів у птахогосподарствах. Найбільшим із птахогосподарств області є філія «Кіровський» ПАТ «Агрохолдинг Авангард», де налічується більше 600 тис. курей яєчного напрямку.


Захворювання на грип птиці як у великих господарствах, так і серед птахопоголів'я особистих господарств може стати серйозним ударом по епізоотичній та епідеміологічній стабільності регіону та завдати серйозних економічних збитків, у тому числі втрати експортного потенціалу продукції птахівництва України.


Грип птиці - це смертельна хвороба. Деякі її штами можуть вражати не лише птахів, а й людей. Свійська птиця може бути інфікована вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними чи іншими птахами, контакти з поверхнею (земля, клітки), з матеріалами (вода, корм), які були заражені вірусом. Основний шлях передачі - повітряно-крапельний. Вакцинопрофілактика не передбачена.


Щоб запобігти поширенню збудника пташиного грипу власникам та керівникам птахогосподарств дотримуватися наступних вимог:


З'ясовувати епізоотичне благополуччя господарства-постачальника птиці та інкубаційних яєць.


Піддавати карантину завезену птицю згідно з діючими ветеринарними вимогами.


Комплектувати ферму, птахогосподарство птицею одного віку та виду.


Дотримуватися міжциклових профілактичних перерв між посадками птиці з проведенням очищення і дезінфекції приміщень.


Проводити дезінфекцію інкубаційних яєць деззасобами, зареєстрованими в Україні.


Забезпечити ізольоване зберігання кормів.


Не допускати до роботи з птицею працівників хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції.


При виявленні хворої або загиблої птиці негайно повідомляти ветеринарних лікарів.


До того ж всім керівникам птахогосподарств рекомендовано забезпечити їх роботу в закритому режимі.



1000Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: