Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 27 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/12/27/monetizatsija-kudi-zvertatisja-ta-jakii-porjadok-narahuvannja.htm
новини, 27 грудня 2019

Монетизація: куди звертатися та який порядок нарахування


Торік набув чинності закон про житлово-комунальні послуги, згідно з яким у 2019 році Україна має надавати громадянам пільги та субсидії у грошовій формі. А вже з 1 жовтня почалася монетизація пільг на житлово-комунальні послуги. Про деталі цього переходу говорили в програмі «Юрисконсульт» із представником Міністерства соціальної політики України Тетяною Голубенко.


Тетяна Голубенко: Пільга розраховується, виходячи з розміру тарифів, відсотку знижки, на який має право пільговик, та членів його сім’ї, на яких поширюються пільги.


Важливим є наступне. Раніше пільги нараховувалися за фактично спожиті послуги в межах нормативів. Тобто, якщо споживання було менше нормативу, пільга надавалася саме на цей факт споживання. Тепер пільга нараховується за соціальними нормативами, і якщо людина споживає менше нормативу, вона залишок коштів може використати на власний розсуд.


Розмір пільги щомісячно розраховує орган соціального захисту населення.


Запроваджено дві форми монетизації - готівкова і безготівкова форма.


Готівкова форма - це коли кошти перераховуються на особистий рахунок пільговика в одному з уповноважених банків (їх 38, визначених міністерством фінансів), або через відділення «Укрпошти».


Для отримання готівки, згідно з постановою, необхідно було подати заяву від пільговика до 15 жовтня. Якщо заяву не подано, то пільги надаються у грошовій безготівковій формі, через Ощадбанк.


Постанова Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі»


Безготівкова форма. Ощадбанк уповноважений здійснювати адміністрування такого механізму. Управління соцзахисту нараховує суму пільги, відповідна сума перераховується на рахунок мінсоцполітики в Ощадбанку і обліковується за записами пільговиків. Управління соцзахисту передає ощадбанку інформацію, про особові рахунки на підприємстві.


Тобто Ощадбанк володіє інформацією про те, який набір послуг у кожного пільговика. Підприємства, які уклали договір з Ощадбанком, подають нарахування за послуги на пільговиків, і Ощадбанк перераховує кошти цим підприємствам. Після того як кошти перераховані, пільговику надходить смс повідомлення (за наявності в банку номеру мобільного телефону), в якому надається інформація про залишок платежу і яке підприємство не надало взагалі нараховану суму.


якщо підприємства (енерго-, газопостачальні) не надали Ощадбанку відомості про нарахування, то банк не зможе перерахувати гроші.


Олена Кравченко: «Мій ОСББ не уклав договір із Ощадбанком. Перейти на готівкову форму я не можу, бо заява така приймається з 15 квітня. Тепер я не можу взагалі користуватись законними пільгами. Що робити?»


Тетяна Голубенко: ОСББ – це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке може самостійно забезпечувати утримання житла, визначаючи при цьому внесок на утримання (аналог квартплати). Інші послуги надають підприємства електроенергетики, газопостачання тощо. З переліку послуг, за які перераховує Ощадбанк кошти, виключено витрати на утримання будинку. Але це не значить, що пільговик їх втратить. Пільга йому буде нарахована з урахуванням утримання, але кошти підуть на інше підприємство. Порядком визначено послідовність послуг, за якими перераховує кошти Ощадбанк, спочатку теплопостачальна організація, потім газ, електроенергія, вода і так далі.


Олена Кравченко: А де взяти перелік цієї послідовності?


Тетяна Голубенко: Цей перелік, визначений в порядку надання пільг у грошовій формі, що затверджений постановою Кабінету Міністрів № 373 від 2019 року. Цей перелік людина може змінити. Вона може звернутися до управління соцзахисту та зазначити іншу послідовність послуг.


Олена Кравченко: Куди звертатися при виникненні проблем із нарахуванням пільг?


Тетяна Голубенко: Перш за все треба звернутися в Управляння соцзахисту за місцем реєстрації, тому що вони нараховують відповідні суми коштів.


Олена Кравченко: «Мій ОСББ здійснює електропостачання, і теж немає ніякої компенсації». Чи має законне право ОСББ не заключати договір з Ощадбанком?


Тетяна Голубенко: ОСББ має заключити договір, якщо забезпечує електроенергією мешканців. В тому випадку, коли договір не заключено, то ці підприємства не повинні вимагати оплату послуг в повному обсязі до закінчення опалювального сезону. Якщо кошти накопичились на персональному обліковому записі, людина нічого не втратить, гроші все одно нараховані. Після 1 травня ви можете відкрити власний рахунок в банку, і залишок коштів на обліковому записі буде туди перерахований.


Олена Кравченко: Чи нарахуються пільги після того, як людина звернеться до управління соцзахисту?


Тетяна Голубенко: Тим, кому не нараховані досі з різних причин пільги у грошовій формі, їх нарахують, зокрема у грудні з урахуванням жовтня і листопада.


Олена Кравченко: Якщо вимагають оплату, звертатися до суду?


Тетяна Голубенко: Якщо ОСББ не заключило договір, людина має право сплатити не в повному обсязі. Виключенням є утримання житла в ОСББ.


Олена Кравченко: Як можна подивитися, чи є ти реєстрі пільговиків?


Тетяна Голубенко: Звернувшись до управління соцзахисту, він не відкритий для загального доступу.



armyfm.com.ua

1150Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: