Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 26 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/12/26/unikalni-fotorozpovidi-oleksandriiskih-maistriv-u-galerei-vashart-.htm
новини, 26 грудня 2019

Унікальні фоторозповіді олександрійських майстрів у галереї «VashArt»


В олександрійській художній галереї VashArt триває виставка художнього фото, повідомляє «Голос Громади».


Колекцію своїх робіт представила студія сімейної фотографії StaRs Family в особах Маргарити та Станіслава Осипенків. Вони ж і презентували свої доробки відвідувачам.


…Якщо хтось у визначенні «сімейна фотографія» уявив собі банальні кадри індивідуальних чи колективних портретів об’єднаних родинними зв’язками людей, які натужно позують перед об’єктивом з «надітими» і застиглими посмішками, то він дуже помиляється: тут зовсім інший випадок. Бо навіть портрети у класичному розумінні, представлені Маргаритою та Станіславом, без перебільшення можна назвати абсолютно оригінальними (в розумінні – авторськими) знахідками молодих митців, оскільки вони дуже яскраво демонструють їхній унікальний «почерк». Це передусім тепла гамма кольорів, вдало підібрана цим творчим дуетом, і така пастельність відтінків присутня на всіх зображеннях. А також ракурси зйомок, розташування у кадрі, гармонійне поєднання переднього і заднього планів, внутрішнє, емоційне налаштування людини, яку знімають…


Але особливий інтерес у відвідувачів викликала серія таких собі фоторозповідей. Тут вже ні в кого не повернеться язик сказати, що це не мистецтво. Судячи з усього, улюбленими героями подружнього дуету є діти, оскільки саме вони перебувають у центрі цих послідовних замальовок. І митці дуже ретельно підбирали маленьких натурників для постановки своїх серійних фотоісторій. (Тут слід зауважити: якщо хтось колись хоча б раз пробував пояснити дитині, як саме вона повинна зіграти певну роль і отримати від неї тільки бажаний результат, той підтвердить, що це дуже непроста робота).


Тим більшу повагу викликають, наприклад, дуже симпатичні серії фото про такий собі літній день у його покадровому викладі маленького сільського хлопчака-«шибеника». Або інший малюк — з літаком-планером в руках. Динаміка і емоції цієї серії знімків просто вихлюпуються назовні з фотознімків разом з літачком, якого хлопчик саме в цю мить запустив з фото, здавалося б, прямо в глядацький зал… Планер в даній серії є далеко не другорядним «персонажем»: він – уособлення польоту дитячої мрії і фантазії.


Або ще один «дует» на наступній фотосерії: невимушене і по-дитячому безпосереднє спілкування хлопчика з плюшевим ведмедиком. Перше, що спадає на думку під час споглядання цієї розповіді (і не дивно, що такі думки багатьох присутніх на виставці збіглися) – це такі собі талановито задумані і виконані фотоілюстрації до відомої дитячої казки про Крістофера Робіна і Вінні Пуха. Хоча автори і не ставили за мету конкретизувати саме цих персонажів… (Знімки з цих серій представлені у цьому матеріалі лише вибірково).


Як поділилися в інтерв’ю «Голосу Громади» автори Маргарита і Станіслав, за кожним таким інтимним і зворушливим кадром стоїть довга і копітка робота. Кожне фото без винятку – це спільний результат обох майстрів одночасно: від обговорення теми, до вибору фонів, освітлення і підсвічування, роботи з «актором», власне зйомки, завершальної обробки та інших технічних процесів. Мистецтву художньої фотографії митці не навчалися десь офіційно (насправді їхня здобута освіта не має відношення до цього) – навички і майстерність приходили поступово, крок за кроком, шляхом самостійного навчання і опанування. Ну а результат говорить сам за себе. У цьому можна переконатися, відвідавши виставку в художній галереї «ВашАрт» на вул.Чижевського, 8. Ми впевнені, він (результат) не залишить глядача байдужим.



1186Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: