Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 31 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/10/31/znam-janchani-ne-rozumijut-jakomu-z-pidpriemstv-peredavati-pokazniki-lichilnika-za-vodu.htm
новини, 31 жовтня 2019

Знам’янчани не розуміють, якому з підприємств передавати показники лічильника за воду


Знам’янський прецедент: якщо послуги з водопостачання та водовідведення надають два різних підприємства, якому з них повідомляти про спожиту воду


До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надходять численні індивідуальні та колективні звернення від мешканців м. Знам’янка, надавачем послуг із водопостачання яким є Знам’янське БМЕУ №3 ПАТ «Укрзалізниця», а надавачем послуг із водовідведення - ОКВП «Дніпро - Кіровоград». Заявники звертаються за роз’ясненням питання, якому з цих підприємств надавати дані лічильників про спожиту воду - інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужбив Кіровоградській області


Безпосередня відповідь на це запитання дещо далі в тексті, а на початку – трохи нормативної бази. Згідно з вимогами частин 3 та 4 статті 17 Закону України «Про житловокомунальні послуги», який набрав чинності з 1 травня 2019 року, обсяг наданих споживачу послуг з централізованого водовідведення визначається на рівні обсягів спожитих ним послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води, крім випадків, встановлених законодавством. У разі відсутності або несправності вузлів обліку комунальних послуг з централізованого водозабезпечення та постачання гарячої води комерційний облік здійснюється в установленому законодавством порядку в місці вводу відповідних зовнішніх інженерних мереж у будівлю (її частину). 


Відповідно до частини 4 статті 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» оператор зовнішніх інженерних мереж, виконавець комунальної послуги, інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальних послуг, зобов’язані приймати вузли обліку, встановлені відповідно до вимог цього Закону, на абонентський облік протягом 14 календарних днів, про що складається відповідний акт. Прийняття приладу обліку на абонентський облік здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. 


Також надавач послуг з водовідведення (ОКВП «Дніпро-Кіровоград») зобов’язаний включити в умови договору Порядок прийняття приладу обліку на абонентський облік, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 12.10.2018 № 270 та зареєстрований в Мін’юсті 16.11.2018 за № 1304/32756. Цей Порядок визначає процедуру прийняття на абонентський облік вузлів комерційного обліку та вузлів розподільного обліку теплової енергії та водопостачання. Іншого законодавством не передбачено. На сьогодні в Україні відсутня процедура прийняття на абонентський облік вузлів комерційного обліку та вузлів розподільного обліку водовідведення. 


Таким чином вимоги п. 4 Порядку прийняття приладу обліку на абонентський облік вказують, що прийняття на абонентський облік вузла розподільного обліку здійснюється виконавцем відповідної комунальної послуги (у даному випадку виконавцем послуги з централізованого водопостачання), а не виконавцем послуги з водовідведення. Згідно з пунктом 22 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, у разі коли виконавець надає послугу з централізованого водовідведення і не провадить господарської діяльності з централізованого водопостачання та/або постачання гарячої води, споживач або його представник передає такому виконавцеві показання вузлів обліку послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води. 


У разі коли виконавець надає послугу з централізованого водовідведення і не провадить господарської діяльності з централізованого водопостачання та/або постачання гарячої води, визначена власником (співвласниками) особа, що здійснює розподіл обсягів послуг (якщо споживач передає показання вузлів розподільного обліку такій особі), передає такому виконавцеві показання вузлів обліку послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води, інформацію про розподіл послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води. 


Тобто якщо надавачем послуги з централізованого водозабезпечення у м. Знам’янка Кіровоградської області є Знам’янське БМЕУ №3 ПАТ «Укрзалізниця», а надавачем послуги з централізованого водовідведення ОКВП «Дніпро-Кіровоград», то споживач передає показання вузлів обліку послуг централізованого водопостачання ОКВП «Дніпро-Кіровоград».



фото - rivnepost.rv.ua

1232Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: