Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 30 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/07/30/v-kirovogradskii-oblasti-napruzhena-situatsija-z-zahvorjuvannjam-na-afrikansku-chumu-svinei.htm
новини, 30 липня 2019

В Кіровоградській області напружена ситуація з захворюванням на африканську чуму свиней


Епізоотична ситуація в області характеризується стабільним благополуччям, однак потребує постійного контролю. Про це розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук на апаратній нараді в т.в.о. голови Кіровоградської облдержадміністрації Світлани Лобанової.


Завдяки виконанню протиепізоотичних заходів, охвату поголів’я діагностичними дослідженнями та ветеринарними профілактичними обробками в області забезпечено епізоотичне благополуччя щодо захворювання тварин на сибірку, сап, класичну чуму свиней, ящур, заразний вузликовий дерматит, туберкульоз, хворобу Ньюкасла та інші інфекційні захворювання. Випадків спільних для людей та тварин захворювань (високопатогенного грипу птиці, грипу свиней типу А) не допущено.


Однак напруженою є ситуація з захворюванням на африканську чуму свиней. Протягом 2018 року Кіровоградщина була вільною від АЧС, а вже в квітні 2019 року зареєстровано випадок захворювання дикого кабана в мисливських угіддях лісового урочища «Тараново 2» Вільховатського лісництва у Гайворонському районі. Другим випадком АЧС в області з початку поточного року стало захворювання та загибель свинопоголів’я в СФГ «Центр» у смт Добровеличківка.


«Випадки захворювання на АЧС майже щодня виникають на території України. Наразі найближчі вогнища інфекції знаходяться в Миколаївській, Дніпропетровській, Полтавській областях. Це говорить про те, що збудник постійно циркулює в природі та загрожує свинарській галузі нашого регіону», - зазначив доповідач. 


Найнебезпечнішим зооантропонозним захворюванням залишається сказ. У 2018 році було зареєстровано 153 випадки сказу тварин. Цьому сприяла висока щільність популяції червоних лисиць та висока концентрація безпритульних тварин у населених пунктах області.


«Цього року ситуація значно покращилася. Станом на 01 липня в області зареєстровано 27 випадків захворювання тварин на сказ, що на 46 випадків менше, ніж за аналогічний період 2018 року», - розповів Ігор Бойчук.


Така позитивна динаміка безумовно є наслідком застосування пероральної антирабічної вакцини. Так восени минулого року під час кампанії з імунізації диких м’ясоїдних тварин, що відбувалася шляхом розкидання 370 тисяч доз вакцини з літаків, було охоплено територію лісових угідь області площею 18,5 тисяч км2. Разом з тим щорічно фахівці державних установ ветеринарної медицини щеплюють ін’єкційною вакциною проти сказу від 250 до 270 тисяч собак та котів.


Одним з питань, вирішення якого могло б вплинути на рівень захворюваності на сказ, є створення притулків для бездоглядних тварин, де б проводилися відповідні ветеринарні обробки. Однак жодного офіційного притулку для тварин на муніципальній основі в області немає, а волонтерських зусиль для вирішення проблеми недостатньо, інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


702Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: