Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/01/15/natsbank-vipuskae-monetu-do-100-richchja-akta-zluki.htm
новини, 15 січня 2019

Нацбанк випускає монету до 100-річчя Акта Злуки


Національний банк України із 17 січня вводить в обіг монету номіналом п’ять гривень до 100-річчя Акту Злуки.


Про це повідомила прес-служба НБУ, пише "Українська правда". 


Монету з нейзильберу присвячено урочистому проголошенню акту про об`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу.


"22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійському майдані в Києві відбулася подія, що стала підсумком відповідного підготовчого процесу, – було проголошено Акт Злуки, акт об'єднання українських земель", – йдеться у повідомленні НБУ.


На аверсі монети розміщений малий державний герб України, у центрі на дзеркальному тлі – шрифтова композиція з абревіатур УНР та ЗУНР, літери яких декоровані орнаментами.


На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент тексту Акту Злуки. Ліворуч і праворуч від напису розміщено медальони із зображеннями символів земель: лева - Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла - центральної України (праворуч), унизу напис півколом "100 років Акту Злуки".


Діаметр монети 35 мм. Тираж - 40 тисяч штук.


894Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: