Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/09/10/sogodni-v-sviti-vidmichajut-den-zapobigannja-samogubstvam.htm
новини, 10 вересня 2018

Сьогодні в світі відмічають День запобігання самогубствам


 Всесвітній день запобігання самогубствам встановлений з 2003 року з ініціативи Міжнародної асоціації по запобіганню самогубствам (IASP; 1960) і за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я - повідомляє ukrinform.ua 


Щороку, за даними ВООЗ, понад 800 тисяч до 1 мільйона людей цілком добровільно позбавляє себе життя (вважається, що ця цифра занижена, зважаючи на те, що в деяких країнах суїцид є доволі делікатною темою, навіть протизаконним актом, отже й дані по самогубства там або занижуються, або й взагалі не оприлюднюються). 


Тобто, кожні 40 секунд на планеті хтось вирішує накласти на себе руки. Саме самогубства є другою основною причиною смерті серед молодих людей 15–29 років. 


Попри розповсюджений міф щодо масових суїцидів у країнах з високим рівнем доходу майже 75 % самогубств відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем життя. Найбільше самогубств у світі трапляється в регіоні Південно-Східної Азії. 


У більш багатих країнах чоловіки здійснюють самогубства втричі частіше, ніж жінки. Одним із найпоширеніших способів самогубства в світі є отруєння отрутохімікатами (пестицидами; регіон Південно-Східної Азії, Африка). У країнах з високим рівнем доходу «лідирують» суїциди шляхом самоповішення, з застосуванням зброї (останнє характерно для США, де 46 % усіх самогубств скоюється саме таким чином) та отруєння медичними препаратами. Україна багато років поспіль входить до країн з високим, або критичним рівнем самогубств (за класифікацією ООН існує ще низький і середній рівні) – це понад 20 випадків суїциду на 100 тисяч населення. 


Щороку добровільно йдуть з життя приблизно від 7 до 12 тисяч українців. Українські чоловіки накладають на себе руки в 4 – 5 разів частіше, ніж жінки. Рівень самогубств вищий на Сході нашої країни, а найнижчий – на Заході (Львівська, Чернівецька обл.). 


Попри надзвичайну актуальність проблеми, на сьогодні Україна не має національної стратегії суїцидальної превенції.


фоот - Правмир


1858Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: