Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 24 березня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2017/03/24/svoechasne-zvernennja-do-likarja-i-pravilne-zastosuvannja-preparativ-garantue-likuvannja-do-95-hvorih-na-tuberkuloz.htm
новини, 24 березня 2017

Своєчасне звернення до лікаря і правильне застосування препаратів гарантує лікування до 95% хворих на туберкульоз


Протягом року один хворий на активний туберкульоз може заразити від 10 до 15 осіб. Відповідно, чим швидше хворі пройдуть обстеження і знатимуть про свій діагноз, тим менше буде інфіковано людей на це інфекційне захворювання. Раннє виявлення туберкульозу – це один із напрямків роботи Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».


«Я соціальний працівник. Працюю над раннім виявленням туберкульозу»


Роман Кузьменко – соціальний працівник благодійної організації, який протягом двох років працює над раннім виявленням туберкульозу серед безхатьків та осіб, звільнених з місць позбавлення волі. За минулий рік йому вдалося  «вмовити» пройти скринінг на туберкульоз 280 безхатьків, колишніх в’язнів та інших осіб, що входять до уразливої групи населення, з них 140 пройшли обстеження на туберкульоз.


- Насправді не всі безхатьки і колишні в’язні позитивно реагують на мою пропозицію пройти флюорографічне обстеження. Я їм кажу так: «Я соціальний працівник. Працюю над раннім виявленням туберкульозу». Як вони реагують? Кожен по різному. Більшість просто відмовляється. Тоді я пояснюю, що вони потрапляють до уразливої групи населення, серед якої більша вірогідність захворіти на туберкульоз. Деякі відгукуються, але їх мало, а дехто вигадує історії, що спізнюється на потяг чи автобус, що його чекають в іншому районі міста і потрібно терміново йти, - розповідає Роман Кузьменко.


Як повідомляє Вікторія Семененко, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», соціальний працівник щодня проводить просвітницькі бесіди з безхатьками. Каже, на це виділяє кожного дня по годині. Безхатьків шукає на місцях, де їх годують громадські чи православні організації, або ж на місцях їх постійного скупчення - біля сміттєвих баків, пунктів прийому металобрухту, макулатури, скла. 


- Безхатьки постійно мігрують містом. Найбільше їх скупчення в районі Критого ринку, Бєляєва і в центрі міста, - додає Роман.


Результат флюрограми готовий через п’ять хвилин


Після того, як безхатько погоджується пройти флюорографічне обстеження, соціальний працівник благодійної організації ЛЖВ його повністю супроводжує його до Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру. 


- У нас є домовленість із протитуберкульозним диспансером. Коли я приводжу безхатька, його оглядає фтизіатр і призначає проходження флюорографії або проходження флюорографії і аналіз мокроти. Результат не потрібно чекати до наступного дня, він готовий через п’ять хвилин. Якщо виявлено туберкульоз, фтизіатр призначає лікування, - розповідає про роботу Роман Кузьменко.


Туберкульоз виліковний


- За підсумками минулого року в рамках проекту Глобального фонду послугами соціальних працівників скористалися 25 осіб з ко-інфекцією ВІЛ/ТБ в містах Олександрія та Кропивницький. З моноінфекцією 71 особа охоплена послугами соціального супроводу під час амбулаторного лікування ТБ в місті Кропивницький. Також  пацієнти з ВІЛ/ТБ, які перебувають на стаціонарному лікуванні туберкульозу в обласній протитуберкульозній лікарні, а їх понад сто, - охоплені послугами. Серед груп ризику проведено скринінг на туберкульоз серед уразливої групи – чоловіки, що мають секс з чоловіками - 168 осіб, - резюмує Голова Правління Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Юлія Чабанюк. – Нам є над чим працювати у цьому напрямку. Туберкульоз виліковний! Своєчасне звернення до лікаря і правильне застосування препаратів гарантує лікування до 95% хворих.





1289Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: