Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10 жовтня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2016/10/10/v-kropivnitskomu-vidbuvsja-forum-reforma-mistsevogo-samovrjaduvannja-stan-ta-perspektivi.htm
новини, 10 жовтня 2016

В Кропивницькому відбувся форум: «Реформа місцевого самоврядування: стан та перспективи


6 жовтня в Кропивницькому відбувся регіональний форум: «Реформа місцевого самоврядування: стан та перспективи», організатором якого була ВГО «Інститут Республіка» та здійснювався за підтримки Кіровоградської обласної ради та обласної державної адміністрації.


Мета форуму: обмін думками та досвідом щодо впровадження відповідної реформи в Кіровоградській області, а саме: як відбувається передача повноважень від місцевих органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування та наближення адміністративних, соціальних та комунальних послуг до місць проживання жителів громад, а також врахування пропозицій, висловлених учасниками заходу в подальшій роботі органів публічної влади.


Місцеве самоврядування уже прийшло у місто, але не у село. А для того, щоб справжнє місцеве самоврядування прийшло у село, треба, щоб територіальні громади об’єднались. Громади мають право на добровільне об’єднання, так і на добровільне від’єднання від цієї громади. Тільки в законі немає прописано процедури такого процесу. Також учасники висловили пересторогу, бо не відомо чи об’єднані громади будуть мати фінансові преференції.


-  Регіональний координатор Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Анатолій Стоян оприлюднив результати опитування громадян в Кіровоградській області, що стосувалось децентралізації. 28,9%  опитаних відповіли, що керують державою, 42,1% - керують містом, 71,1%  - не керують державою, а 57,9% - не керують містом.40% респондентів взагалі не знають навіщо в державі проводиться реформа з децентралізації.На запитання анкети: «Від кого залежить успіх реформи?» 52,5%  відповіли, що від керівництва держави, 25% - від громади, 15% - від місцевої влади, а 7.5% - від керівництва регіону. На думку громадян успіх реформи залежить: 52,5% - від керівництва держави,  25% - від громади, 15% - від місцевої влади та 7.5% - від керівництва регіону. 51,5% громадян готові брати участь у реформі та змінювати своє життя, 44,5% не готові, а 4% не знають!,


-  Фундаментом децентралізації має бути  учасницька демократія, зокрема громадяни повинні активніше застосовувати інструменти громадського впливу на владу: звернення, запити, громадські слухання, місцеві ініціативи, електронні петиції тощо. Громада має розуміти, що лише вона є архітектором свого майбутнього, - наголосила Олександра Скиба, заступник голови ВГО «Інститут Республіка».


Примітка. Всеукраїнська кампанія “Активна Громада” - об'єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності ВГО “Інститут Республіка”.


Контактна особа: Анатолій Стоян, регіональний координатор Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада”  тел.: 067-792-98-42 або 095-166-39-29, e-mail: [email protected]


1320Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: