Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна
Дата: 15 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2016/03/15/arhitekturni-perlini-kirovograda-v-ditjachih-maljunkah.htm
фотогалерея, 15 березня 2016

Архітектурні перлини Кіровограда в дитячих малюнках

Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна


Напередодні відзначення 150-річчя з дня народження єлисаветградського архітектора Якова Паученка в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбулася презентація виставки дитячих малюнків «Архітектурні перлини нашого міста», організованої музеєм спільно з дитячою художньою школою ім. О.О.Осмьоркіна та дитячою школою мистецтв в селищі Новому.


З відкриттям виставки привітали заступник начальника відділу культури і туризму Кіровоградської міської ради Н.М.Чорна, відповідальний секретар Кіровоградської обласної організації Національної Спілки архітекторів України Ю.О.Пенязь, відомий кіровоградський художник, член Національної Спілки художників України, завідувач відділом образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв Ю.Б.Вінтенко та викладач дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна О. І.Кузнєцова, які висловили своє захоплення творчими роботами юних художників і побажали їм зберігати любов до образотворчого мистецтва та успішно себе реалізовувати. На ліричний лад споглядання виставки налаштував всіх присутніх і концертний виступ учнів дитячої школи мистецтв – лауреатів численних музичних конкурсів бандуристки Ольги Шлапак та гітариста Миколи Сірака.  


Понад 30 малюнків учнів провідних кіровоградських мистецьких навчальних закладів, віком від 11 до 16 років, виконаних олівцем, гелієвою ручкою, гуашевими та акварельними фарбами, відтворюють архітектурне обличчя історичного центру нашого міста, окрасою якого є неповторні будівлі, споруджені за проектами Я.В.Паученка на межі 19 і 20 століть, більшість з яких нині є пам’ятками архітектури та містобудування. 


Експозиція виставки сповнена любові до рідного міста і осяяна світлими думками, які спонукають до повноцінного буття з відкритим серцем і є гідною шаною пам’яті видатного єлисаветградського архітектора Якова Васильовича Паученка (21 березня 1866р. – 29 жовтня 1914р.) - одного з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кіровограда (Єлисаветграда). Я.В.Паученко робив все, що було в його силах, аби привнести в провінційне місто дух культури і мистецтва, а опорою цієї діяльності завжди був його будинок по вул. Верхньо-Донській, в якому нині розташовано художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна. Ця споруда, зведена у 1899 році і яка є високопрофесійним зразком поєднання провідних стильових напрямків архітектури того часу, була своєрідною візитівкою зодчого. Власний будинок відображав сутність його творця, в ньому завжди панувала атмосфера творчості, в якій, до речі, виховувався і його племінник О.О.Осмьоркін - згодом відомий художник, професор живопису. Я.В.Паученко прожив коротке життя – 48 років, був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, в якому ми живемо. 


Кіровоградці пам’ятають талановитого зодчого і з великою повагою відносяться до його імені. Так, в 2002 році Кіровоградська обласна рада заснувала обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології    і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, якою 1 липня, в День архітектури України, відзначаються кращі досягнення сучасних архітекторів, науковців та художників Кіровоградщини. А в 2016 році за ініціативою художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та Кіровоградської обласної організації Національної Спілки архітекторів України згідно з Розпорядженням Кіровоградського міського голови від 19 лютого 2016 року №24 «Про перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки міста» вулиця Леніна   і Дворцова (від Великої Перспективної і до кінця) названа іменем Архітектора Паученка.


Тож, завітайте до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна на виставку дитячих малюнків «Архітектурні перлини нашого міста» і здійсніть цікаву історичну подорож єлисаветградськими вулицями.



6685Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: