Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 19 серпня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2016/08/19/afrikanska-chuma-nastupae-baiduzhist-chinovnikiv-vbivae-svinei-na-kirovogradschini.htm
економіка, 19 серпня 2016

Африканська чума наступає: байдужість чиновників вбиває свиней на Кіровоградщині


На Кіровоградщині офіційно підтверджено спалах Африканської чуми свиней. Аби уникнути розповсюдження епідемії, необхідне запровадження цілого комплексу заходів, а також відповідальне та добросовісне ставлення до вирішення цієї проблеми тих, хто безпосередньо займається вирощенням свиней і тих, хто здійснює контроль над цим процесом. 


Мова йде, перш за все, про представників ветеринарної медицини, які зобов’язані контролювати та упереджувати спалахи хвороб в галузі тваринництва. Тож, як нині борються з чумою свиней в кількох районах регіону? Ось лише кілька цікавих фактів.    


Так, наприклад, вже офіційно підтверджено спалах Африканської чуми свиней на території села Хмельове, Маловисківського району. У травні нинішнього року завідуючою Хмелівської дільничної лікарні ветеринарної медицини було призначено Людмилу Левченко, яка має освіту фельдшера. З огляду на це, можна зауважити, що це призначення відбулося всупереч Закону України «Про ветеринарну медицину", оскільки дана особа навіть не пройшла обов’язкові курси підвищення кваліфікації, а, відповідно, не має права займати дану посаду. Її колега, лікар-епізоотолог Василь Фришко,  також не пройшов курси підвищення кваліфікації, що є порушенням закону. Цікавий факт, з лютого 2013-го по жовтень 2014-го року, він обіймав посаду фельдшера в Мануйлівській дільничій лікарні ветеринарної медицини, а 17 жовтня 2014-го року був звільнений із займаної посади колишнім начальником Маловисківської державної лікарні ветеринарної медицини за ст.40.п.3 ч.1 КЗпП України за систематичне невиконання ним, без поважних причин, посадових обов’язків (не проводив щеплень, обов’язкових досліджень, була відсутня виробнича документація).

     

Мешканці села Хмельове неодноразово зверталися в різноманітні інстанції зі скаргами на цих посадових осіб через невиконання ними своїх службових обов’язків. Так, наприклад, в 2016-му році в селі видохло 80% курей, індиків та голубів. Тоді, за попередніми даними та клінічними ознаками, все вказувало на спалах хвороби "НЮКАСЛА", яку іншими словами називають «чума птиці». Варто зазначити, що вакцину проти даного захворювання держава надає безкоштовно, однак ветеринари продають її по 40 копійок на кожну голову. А якщо врахувати, що вакцинувати птицю потрібно три рази, з відповідним інтервалом, то ця процедура обійдеться власникам пернатих не так і дешево. До того ж, ветеринари мають затрачати більше власного часу, а такого бажання, за словами мешканців села, вони не мають. Люди додають, що реакція керівництва на їх звернення відсутня.

     

Ще гіршою є ситуація зі щепленням проти класичної чуми свиней. Вони не проводились і не проводяться. Місцеві жителі скаржаться, що не бачать спеціалістів тижнями. І цьому ніби й є якесь пояснення, адже людина, яка відповідає за щеплення худоби у чотирьох селах, живе за 30 кілометрів від Хмельового, в селі Злинка і не має ні власного, ні службового транспорту. А обійти ці території пішки просто нереально. Однак це не заважає призначати його на відповідну посаду. За висновком жителів, скоріш за все, діє проста і банальна, але надійна для посадовців схема "мертвих душ", коли оформлений на посаду один, а заробітну платню отримує чи передає інший.


Оскільки складна епізоотична ситуація з Африканською чумою свиней склалася не лише в Кіровоградській області, необхідно було давно і терміново перепривити все наявне поголів’я свиней проти класичної чуми. До речі, знову ж таки, вакцину видає держава безкоштовно і в повному обсязі. Натомість, мешканці сіл, де зафіксовано спалахи хвороб, запевняють, жодних заходів по розповсюдженню епідемії, вжито не було. Попри те, що це не перший такий випадок і часу, щоб підготуватися до загострення ситуації, було достатньо. І довести це можна при взятті сироватки крові в свинопоголів’я даного населеного пункту. Нульовий відсоток напруженості імунітету проти класичної чуми свиней, стане підтвердженням бездіяльності ветеринарів. Навіть на ці факти ніхто не реагує. І навіть якщо посадовці мають складені акти на проведення щеплення, за словами місцевих мешканців, вони є сфальсифікованими.

     

Подібна ситуація склалася і на території селища Смоліно. Тамтешній завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на місцевому ринку, Олег Чорний, не пройшов курси підвищення кваліфікації, а в лабораторії відсутній обов’язковий набір реактивів. Таким чином, необхідні дослідження проводитись не можуть та й сам пан Чорний не має права їх проводити. Місцеві мешканці переконані, місцевий ринок, де реалізовується молодняк свиней (останнім часом там продавали свиней, привезених з Одеси), міг стати джерелом зараження. Адже ветлікар жодних перевірок на місці не проводить. За їх словами, завідуючий Смолінською дільничною лікарнею ветеринарної медицини Сергій Слуцький неодноразово звертався з проханням посилити контроль при реалізації молодняку свиней, однак на ці прохання ніхто не реагував. 

   

Не менш критична ситуація склалася на території, яку обслуговує Мар’янівська дільнична лікарня ветеринарної медицини. Представники місцевої громади села Павлівка повідомляють, що, за останній рік, завідуючу дільницею не бачили жодного разу, а, відповідно, яким чином може проводиться щеплення проти сибірки тварин, сказу собак, нюкасла птиці та чуми свиней, а також дослідження молока від корів (документи для реалізації видаються щомісяця), якщо спеціаліст числиться, а по факту, відсутній. Відповідні акти відсутні, журнал протиепізоотичних заходів не ведеться, а  завідуюча лікарнею Світалана Токаренко, тричі звільнялася із займаної посади через невиконання своїх службових обов’язків. Однак щоразу, дивним чином, призначалася знову. Постає знову логічне питання , а хто отримує заробітну платню? 


Варто додати, мешканці цих територій розповідають, що, часом, до дворів під’їжджає вантажний автомобіль і пропонує здати худобу по 18 гривень за кілограм, однак жодної інформації, хто виплачуватиме цю компенсацію і до кого потім звертатися, не надають. Представників ветеринарних закладів на місцях немає. Члени протиепізоотичної комісії, прізвища яких зафіксовані в документах, вже давно не мають до неї відношення. Загалом же, лише в Маловисківському районі, держава утримує 43 спеціалістів ветеринарної галузі, щороку виділяє 200 тисяч на закупівлю вакцин, засобів профілактики та діагностикумів, яка призначена для даного району і повинна надаватися безкоштовно. В результаті виходить, що ветеринари в селах не з’являються, а вакцину продають.          


Представники вищезгаданих громад переконані, що керівництво служби ветеринарної медицини на ключові посади призначає некомпетентних людей, які навіть не орієнтуються в тому, чим мають займатися або просто не мають такого бажання, потрібних знань та навичок.

     

У підсумку маємо: 


- держава платить заробітну плату даним спеціалістам, покладаючись на їх професійність;

                                                                                                                         

- держава передбачила і виділила кошти на придбання необхідних вакцини, надала їх ветеринарним службам;

                                                                                                                         

- держава виділила кошти на придбання дезинфікуючих розчинів та паливно-мастильних матеріалів.

                                                                                                                         

На черзі проведення засідання протиепізоотичної комісії в районі, за результатами якого, буде направлено звернення до кабміну про виділення коштів для компенсації вилучених тварин у населення, а також на проведення надзвичайних заходів щодо ліквідації та розповсюдження епідемії.  

                                             

Виникає логічне запитання: навіщо витрачаються кошти з бюджету для утримання в районах таких «спеціалістів», куди зникає безкоштовна вакцина, хто за це все відповідатиме? Адже ми говоримо про реальну продовольчу загрозу в державних масштабах і безвідповідальне відношення до неї. 


4982Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

укр22 серпня 2016 19:34
0
це все видумки,люди працюють і роблять свою роботу.
Як говорять на обіжаних балкони падають.
Відповісти
укр30 серпня 2016 20:40
0
Що колінця затремтіти ? Злякалися що перевірять ?
Відповісти
ACRIL30 серпня 2016 20:45
0
Да етих упырей давно пора выводить на чистую воду !
Відповісти
Щорс Микола30 серпня 2016 20:56
0
Великі начальники нині, які тільки вміють грошики в свої кармани класти і людей наказувати.
Відповісти
Олег30 серпня 2016 21:35
0
Треба було вже давно зайнятмся перевiркою,бо грошi йдуть у кишенi чиновникiв,а звичайнi люди страдают.Як можуть некомпетентнi"спецiалiсти "працювати в галузi.Звичайно це привело до таких наслiдкiв.Чому досi нiхто не вiдповiв за цю ситуацiю???Чи в нас ,як завжди чиновники невиннi!!??
Відповісти
оля 8 вересня 2016 10:45
0
це все видумки завжди виновний =стрелочник -і пишуть які не знають специфіку роботи ветеринарного спеціаліста,І значення немае вища освіта чи ні.Так бувае.що людина з середньою освітою більше краще робить .чим з вищою .Коли держава не зверне увагу на ветеринарів як на медиків.вчителів і інші так і будуть винні ветеринари і особливо на селах .приидіть зимою в сарай до дятька і зробите ректальне дослідження корови
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: