Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: сайт Кіровоградської ОДА
Дата: 19 березня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2015/03/19/v-oblderzhadministratsii-rozgljanuli-situatsiju-iz-zbankrutilimi-pidpriemstvami.htm
економіка, 19 березня 2015

В Облдержадміністрації розглянули ситуацію із збанкрутілими підприємствами

сайт Кіровоградської ОДА


На цьому наголосила заступник голови ОДА Віта Атаманчук під час засідання обласної комісії з питань санації, реструктуризації та банкрутства підприємств, що відбулося вчора  в облдержадміністрації. На засіданні розглянуто два питання: про основні результати роботи комісії у 2014 році і завдання на нинішній рік та про графік зменшення заборгованості із заробітної плати на збанкрутілих підприємствах і основні заходи щодо врегулювання питань, пов’язаних з їх санацією чи ліквідацією, на другий квартал поточного року.


Про результати роботи обласної комісії за минулий рік та заходи, які вживалися для зменшення чи повного погашення заборгованості, насамперед із заробітної плати, підприємств-боржників проінформувала директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніна Рахуба. Вона повідомила, що торік відбулося 5 засідань комісії, у ході яких розглянуто стан справ на 11 підприємствах. Заслуховувались як відповідальні за них арбітражні керуючі, так і представники райдержадміністрацій та міськвиконкомів.


За результатами засідань до центральних органів виконавчої влади було спрямовано ряд клопотань щодо врегулювання цілої низки проблемних питань, пов’язаних з підприємствами-банкрутами, що мають державну форму власності. Це стосувалося, зокрема, світловодського заводу "Калькулятор", тресту "Олександріярозрізобуд" та Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.


Щодо КГЗКОРу, то Ніна Рахуба нагадала, що 11 листопада минулого року голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко за участі представників підприємства провів спеціальну нараду, за результатами якої було вирішено клопотати перед Кабінетом Міністрів, для недопущення заборгованості із заробітної плати, про фінансування з державного бюджету видатків, пов’язаних із забезпеченням у 2014 році життєдіяльності підприємства. Народним депутатам від Кіровоградщини було направлено звернення з проханням посприяти при вирішенні питання щодо забезпечення фінансування КГЗКОРу у 2015 році в економічно обґрунтованих обсягах.


Завдяки вжитим протягом минулого року заходам суму боргу на підприємствах-банкрутах області зменшено на 7,2 мільйона гривень (у тому числі на 4,2 мільйона безпосередньо на КГЗКОРі), або майже на 30% порівняно з початком 2014 року.


Все це, за словами Ніни Рахуби, мало позитивно вплинути на скорочення обсягу заборгованості збанкрутілих підприємств, однак, на жаль, торік їх додалося. До цієї категорії ввійшли ДП "Трест "Олександріярозрізобуд", ДП "Управління по бурінню технічних свердловин" та ТОВ "Сілікон" (загальна сума боргу – 2,8 мільйона гривень). Допущено також зростання заборгованості у ПАТ "Новоукраїнський кар’єр" на суму 375,7 тисячі гривень.


Як результат, на 1 січня 2015 загальна сума боргу 18 підприємств-банкрутів склала 24,4 мільйона гривень, або майже 79% від загальної заборгованості із заробітної плати в області та 6,6% від обсягу боргів підприємств-банкрутів в загальноукраїнському вимірі.


В розрізі територій борги мали суб’єкти господарювання, що знаходяться у трьох містах (Кіровоград, Олександрія, Світловодськ) та в чотирьох районах –Гайворонському, Маловисківському, Новоукраїнському, Світловодському.


За два місяці нинішнього року позитивних змін на краще, на жаль, не сталося. За оперативними даними, станом 1 березня підприємств-банкрутів уже 19, заборгована ними сума становить 24,6 мільйона гривень, що на 130,8 тисячі, або на 0,5% більше порівняно з початком року.


Це відбулося, у тому числі, і завдяки збільшенню заборгованості у двох підприємствах-банкрутах Олександрійського буровугільного комплексу – ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" (+126,4 тисячі гривень) та олександрійській філії "ПрАТ "Енерговугілля" (+28,7 тисячі гривень).


Як зазначила керівник департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА, для врегулювання питань з буровугільним комплексом облдержадміністрацією проводилася і проводиться відповідна робота. Зокрема, направлено клопотання до арбітражного керуючого ОФ ПрАТ "Енерговугілля" про прискорення подання повного пакету документів до Запорізького господарського суду для затвердження плану санації цього підприємства, оскільки даний план передбачає і повне погашення боргів із заробітної плати.


За наявною оперативною інформацією рішенням суду план санації підприємства затверджено. Інвестором визначено ТОВ "Інвертекс-Олександрія", котре вже направило до Міненерговугілля клопотання щодо прискорення ліквідації та продажу активів ДП Трест "Олександріярозрізобуд" для погашення боргів та відновлення роботи розрізу "Костянтинівський".


Ніна Рахуба нагадала членам обласної комісії, що в кінці минулого року в Олександрійському міськвиконкомі створено робочу групу з опрацювання інвестиційних пропозицій по розвитку місцевого буровугільного комплексу (своє бачення пропонують ТОВ "Інвертекс-Олександрія ЛТД", дніпропетровське ТОВ "Інтехпроект", швейцарська фірма "Воднева енергія" та китайські інвестори).


Робочою групою напрацьовано певні пропозиції, що передбачають ініціювання перед Кабінетом Міністрів створення та прийняття цільової державної Програми використання бурового вугілля Кіровоградської області та розвитку буровугільної енергетики.


Народний депутат Анатолій Кузьменко підготував проект Закону України "Про деякі питання щодо відновлення втраченого страхового стажу працівникам Олександрійського буровугільного комплексу (про відстрочення податкового боргу за податковими зобов’язаннями зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування)", який 18 грудня 2014 року внесено до Верховної Ради за реєстраційним № 1508. Цим законопроектом передбачено відновлення втраченого страхового пенсійного стажу працівникам Олександрійського буровугільного комплексу та забезпечення їм права на пенсійне страхування.


Щодо темпів ліквідації заборгованості із заробітної плати на підприємствах-банкрутах, то обласну державну адміністрацію, за словами Ніни Рахуби, вкрай турбує той факт, що запропонованим на 2015 рік графіком погашення боргів до кінця року їх планується повністю погасити лише на шести підприємствах на суму 0,5 мільйона гривень, або всього лиш на 2% порівняно з початком 2015 року.

– Ми розуміємо, що нинішній рік за станом розвитку економіки – складний, але погодитися з тим, що на 13 підприємствах-банкрутах не буде зменшення боргів із заробітної плати, ми не можемо, – зазначила керівник департаменту економіки і торгівлі.


Тому на наступне засідання комісії будуть запрошені арбітражні керуючі для детального звіту про стан провадження ними процедур банкрутства на підпорядкованих підприємствах. І буде доцільним за результатами розгляду цього питання внести корективи у наявний на сьогодні графік виплати зарплатних боргів.


Не менш гострим і важливим питанням, за словами Ніни Рахуби, є борг банкрутів перед бюджетами та Пенсійним фондом (на початок року 87 мільйонів гривень та 42,8 мільйона (без пільгових пенсій) відповідно). Дану заборгованість теж треба скорочувати, адже кошти вкрай потрібні для бюджету.


Щодо завдань місцевим органам влади, де є підприємства-банкрути, то Кіровоградському, Олександрійському, Світловодському міськвиконкомам та Гайворонській, Маловисківській, Новоукраїнській, Олександрійській і Світловодській райдержадміністраціям необхідно активізувати роботу міських і районних комісій з питань банкрутства та вжити всіх можливих заходів для зменшення боргів на загалом восьми підприємствах, сума боргу яких складає 2 мільйони (з них 1,7 мільйона завинили два підприємства: ДП "Світловодський казенний комбінат твердих сплавів і тугоплавких металів" та ПАТ "Новоукраїнський кар’єр"). Стосовно шести інших підприємств, загальна сума боргу яких складає всього лиш 300 тисяч гривень, то, на переконання керівника економічного департаменту ОДА, у поточному році її необхідно ліквідувати.


Про заборгованість банкрутів перед органами Пенсійного фонду Кіровоградщини більш детально проінформував перший заступник начальника ПФУ в області Юрій Шарпінський. Він зазначив, що ці підприємства заборгували пенсійникам 118 мільйонів гривень, що складає 81% загального обсягу заборгованості до органів Пенсійного фонду в області.


Найбільшу суму боргу зі страхових внесків мають ЗАТ "Енерговугілля", ТОВ "Українапромресурс" (Онуфріївський район) – це підприємство заборгованості із заробітної плати не має, але борг до бюджету ПФУ зі страхових внесків складає 5,6 мільйона гривень. 4 мільйони гривень пенсійникам заборгувало державне підприємство "Світловодський казенний комбінат твердих сплавів і тугоплавких металів".


Ці борги є причиною того, що людям, які працювали на зазначених підприємствах, страховий стаж зараховано не в повному обсязі. По товариству "Енерговугілля" це складає більше чотирьох років, по Світловодському комбінату твердих сплавів – більше шести років.


Юрій Шарпінський також зазначив, що серед підприємств-банкрутів області є дев’ять, у статутному фонді яких частка держави складає більше 25%. Загальна заборгованість цих підприємств до органів Пенсійного фонду в області становить 15 мільйонів гривень (13% від суми боргу всіх банкрутів). З початку року для погашення цієї заборгованості надійшло 272 тисячі гривень.


Разом з тим, представник Пенсійного фонду звернув увагу на необхідність більш активної та результативної діяльності арбітражних керуючих, адже недоліки в їхній роботі призводять до затягування процедури банкрутства. На сьогодні в області 55 підприємств-банкрутів, борги яких складають 90% від загальної суми заборгованості таких підприємств, перебувають у процедурах банкрутства більше трьох років.


На це ж, як і дуже негативний факт, звертала увагу директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Ніна Рахуба.


Юрій Шарпінський висловив сподівання на плідну спільну роботу і в нинішньому році з відділом з питань банкрутства головного управління юстиції в області. Торік, за його словами, завдяки такій співпраці, було завершено процедуру по 24 боржниках, суму заборгованості зменшено на 11,3 мільйона гривень, або на 9,5%.


Виконуючий обов’язки начальника відділу з питань банкрутства ГУЮ в області Максим Білобабка, зі свого боку, насамперед проінформував членів обласної комісії про стан зменшення заборгованості на підприємствах-банкрутах із заробітної плати, зазначивши, що це питання перебуває на особливому контролі Міністерства юстиції та головного управління юстиції у Кіровоградській області, адже право на своєчасне одержання винагороди за виконану працю захищається законом.


Він зазначив, що протягом 2014 року заборгованість із заробітної плати погашено (частково або повністю) на 12 підприємствах-банкрутах на загальну суму 4 мільйони 876 тисяч гривень. Повністю ліквідовано зарплатні борги колишнім працівниками СВК "Лан" (у сумі 76,3 тисячі гривень), СТОВ "ЛАН" (28 тисяч гривень), ТОВ "Агро-Гарант-Цукор" (11 тисяч гривень), ТОВ Виробничо-комерційна фірма "Шанс" (10,4 тисячі гривень), ЗАТ "ПММ-Транссервіс" (9,8 тисячі гривень), ЗАТ "Олександрія Хліб" (2,7 тисячі гривень). Частково погашено заборгованість із заробітної плати на підприємствах ОФ ПАТ "Енерговугілля" (у сумі 380 тисяч гривень), ВАТ "Кіровоградський кар’єр" (100 тисяч гривень), ПП "Автомир" (44 тисячі гривень) та інших колишніх суб’єктах господарювання.


Максим Білобабка нагадав, що 19 листопада минулого року голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко затвердив графік погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій області до кінця 2014 року, у тому числі по 16 підприємствах-банкрутах. Цей графік було доведено до відома арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).


Згідно із зазначеним графіком, до кінця 2014 року мала бути ліквідована заборгованість із заробітної плати на п’яти підприємствах-банкрутах, однак погашена вона лише на двох – у ПСП "Салькове" (Гайворонський район) та Новомиргородському райспоживтоваристві. На трьох підприємствах заборгованість існує й до сьогодні, за роз’ясненням начальника відділу з питань банкрутства, у зв’язку об’єктивними обставинами. Йдеться про Гайворонське державне комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства, де заборгованість складає 71,4 тисячі гривень, ТОВ "Таужна" (теж Гайворонський район), сума боргу – 176,1 тисячі гривень та ТОВ "ВІК" (Маловисківський район), заборгованість – 33,8 тисячі гривень.


У перших двох випадках проблема, як з’ясувалося, замикається на арбітражних керуючих: вони змінилися, виникли конфлікти між попередніми і нинішніми, пов’язані з фінансово-майновими аспектами, що тривають і до сьогодні, а це тільки шкодить справі. У третьому випадку майно боржника знаходиться в банківській заставі. Було проведено аукціон, на якому це майно реалізовувалось, але кошти від його продажу спрямовані на погашення вимог банку як заставного кредитора. Нинішнім арбітражним керуючим подано оголошення щодо продажу іншого майна ТОВ "ВІК", є сподівання, що хоча б у даному випадку отримані гроші підуть на погашення боргу із заробітної плати.


Щодо цьогорічного графіка погашення зарплатних боргів, то Максим Білобабка проінформував членів обласної комісії, що до кінця червня заплановано погасити заборгованість на двох підприємствах-банкрутах (Світловодський ЖЕК № 4 та вже згадуване ТОВ "Таужна"), а до кінця вересня – на трьох підприємствах – олександрійське КП "Теплоелектроцентраль", теж уже згадуване Гайворонське підприємство водопровідно-каналізаційного господарства та ФОП Туркіневич Сергій Ілліч.


Оскільки найбільше згадуваних боржників базуються у Гайворонському районі, то заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук зажадала пояснень від присутнього на селекторному зв’язку першого заступника голови РДА Олександра Костенка (засідання комісії проходило в онлайн-режимі). Розмова насамперед йшла про Гайворонське підприємство водопровідно-каналізаційного господарства. Представник райдержадміністрації озвучив ту ж інформацію про конфлікт між арбітражними керуючими, про що говорив і представник головного управління юстиції.


Однак дане пояснення викликало різкі зауваження з боку директора департаменту економічного розвитку та торгівлі Ніни Рахуби.


– І в минулому, і в позаминулому році питання про це підприємство неодноразово розглядалося на засіданнях обласної комісії, – зазначила вона. – Давалися рекомендації і райдержадміністрації, і Гайворонській міській раді (оскільки це комунальне підприємство) вживати й самим заходи для того, щоб зняти проблему і виплатити, врешті-решт, людям заробітну плату. Треба працювати з головним управлінням юстиції, з арбітражним керуючим, знаходити механізми, шляхи, обговорювати їх на засіданнях вашої комісії з питань банкрутства. Не може ця ситуація тривати безкінечно. Вам необхідно відпрацювати комплекс заходів і це питання повністю лежить у площині районної комісії.


Заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Серпокрилова поцікавилася в першого заступника голови РДА, чи розглядалося питання погашення заборгованості даного підприємства за рахунок коштів міського бюджету Гайворона (адже це його комунальна власність)?


Олександр Костенко відповів, що така розмова з міським головою була, однак позитивного результату вона не принесла.


– У нас на рівні обласного бюджету є видатки на закриття підприємств, – прокоментувала це повідомлення Наталія Серпокрилова. – Тому й у вас єдиний вихід: якщо у боржника немає майна, а його, як констатувалося, немає, то заборгованість потрібно погашати за рахунок бюджету.


Ніна Рахуба повідомила, що на наступне засідання обласної комісії будуть запрошені представники районної та міської влади Гайворона зі звітом, які конкретно заходи ними вживалися та яку роботу проведено для досягнення позитивного результату. Представник ОДА запропонувала гайворонським посадовцям підняти протоколи обласної комісії та листи облдержадміністрації за 2013-2014 роки і поцікавитись наданими там рекомендаціями, впровадити їх у життя, аби, як і заплановано графіком погашення заборгованості із заробітної плати на 2015 рік, до 1 вересня це питання було зняте. Її пропозицію внесено до протоколу засідання комісії.


Наступним до розмови заступник голови ОДА Віта Атаманчук запросила начальника управління економічного розвитку і торгівлі Світловодської міської ради Олексія Лисенка (у Світловодську теж є проблемне підприємство-банкрут – ЖЕК № 4, розмови навколо якого ведуться тривалий час). Однак, як з’ясувалося, міського чиновника на зв’язку не було. Перед початком наради він засвідчив свою онлайн-присутність, а потім зник.


Віта Атаманчук прокоментувала це відповідним чином:

– Говоримо про децентралізацію, про посилення відповідальності органів місцевого самоврядування, а тут таке ставлення. Адже мова йде про міське підприємство, яке досі не віддало людям зарплату.


Швидше за все світловодські чиновники теж будуть учасниками наступного засідання обласної комісії з питань санації, реструктуризації та банкрутства підприємств, звітуватимуть про свою роботу в даному питанні. В усякому разі їм про це нагадає член комісії – куратор згаданого підприємства.


Заступник голови ОДА попередила, що на наступному засіданні члени обласної комісії мають бути готовими прозвітувати про дотримання графіку погашення заборгованості із зарплати у закріплених за ними підприємствах-банкрутах.


4178Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: