Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: А. Дорош - для журналу "Форум"
Дата: 25 червня 2012
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2012/06/25/strategichne-zavdannja-agrariiv-kirovogradschini.htm
економіка, 25 червня 2012

Стратегічне завдання аграріїв Кіровоградщини

А. Дорош - для журналу "Форум"

Реалізація могутнього потенціалу агропромислового комплексу Кіровоградщини є саме тим ресурсом, що несе в собі запоруку стабільності економічного зростання регіону. Кіровоградська область багата на чорноземні ґрунти, які характеризуються високою родючістю. Через що, сільське господарство є конкурентоспроможною стороною розвитку нашого регіону.

Орієнтуючись на першочергові запити суспільства та виконуючи завдання Президента та уряду, керівництво області взяло курс на вирішення проблеми забезпечення овочевою продукцією населення краю. Півтора року тому голова Кіровоградської обласної держадміністрації, Сергій Ларін ініціював створення комплексної програми розвитку «Центральний регіон-2015», яка базується на президентській програмі «Україна для людей» та запропонованому Президентом України курсі реформ, з урахуванням державної концепції розвитку овочівництва та переробної промисловості до 2015 року. У розрізі виконання цих завдань сьогодні на Кіровоградщині ведеться активне будівництво нових тепличних комплексів, сучасних овочесховищ, підприємств переробної галузі.

«Підвищення економічної ефективності діяльності сільськогосподарських підприємств та зайнятості сільського населення за рахунок розвитку овочівництва захищеного і незахищеного грунту - стратегічне завдання, яке потребує невідкладних дій», - переконаний Сергій Кузьменко. За його словами, реалізація концепції дозволить забезпечити населення високоякісною і в той же час доступною за ціною продукцією овочівництва та переробної галузі, зменшити втрати вирощеної продукції, додатково створити робочі місця.

Питанню розвитку овочівництва сьогодні приділяється увага на всіх рівнях влади. В Україні розпочато реформування інфраструктури аграрного ринку і наша область не є виключенням. Сергій Кузьменко вважає: «Маючи достатній потенціал для вирощування овочів та виробництва продуктів їх обробки, у недалекому майбутньому Кіровоградщина зможе повністю забезпечити ними внутрішній ринок». Аналізуючи проблему круглорічного забезпечення населення області овочевою продукцією він зазначив, що неможливо вирішити це питання без раціонального використання потужностей по їх зберіганню, «по мірі розвитку ринкової економіки повинні здійснюватись значні технологічні І організаційні зміни в овочевій галузі». А саме, на думку Сергія Анатолійовича, на перспективу потрібно віддати перевагу тим технологіям, які забезпечують енерго- та ресурсозбереження, не забруднюють навколишнє середовище, підвищують родючість ґрунтів та зменшують втрати продукції.

Окреслюючи завдання влади, Сергій Кузьменко наголошує, що на сьогоднішній день, головне підтримати товаровиробників і створити умови для реалізації продукції, а це у кінцевому результаті дасть можливість повністю задовольнити потреби місцевого споживача та знизити вартість сільськогосподарської продукції. Не менш важливим у реалізації завдань цього напрямку є реконструкція та будівництво овочесховищ та теплиць. Втілення яких не тільки створить більш сприятливі умови для овочівництва, а й дозволить реалізувати вирощену продукцію протягом всього року. З іншого боку підвищенню ефективності овочівництва сприяє низка інших компонентів. На терерішньому етапі відновлення овочівництва в господарствах області впроваджуються сучасні технології, висадження культур на закритому грунті, крапельне зрошення, використовується високоврожайні сорти. Ведення інтенсивного овочівництва спонукає до постійного пошуку можливостей збільшення врожаю, підвищення його якості, покращенню умов зберігання. Тому в перспективі планується розширення посадкових площ, збільшення кількості та потужності сільськогосподарських підприємств, впровадження методу глибокої заморозки.

Зважаючи на загальнодержавний курс відновлення попередніх потужностей виробництва агропромислового комплексу й овочівництва зокрема, сьогодні вирощуванням овочевих культур в області займаються вже чотири десятки сільськогосподарських підприємств. І ця тенденція продовжуватиметься і на далі. Обласна влада принципово ставиться до питання розвитку овочівництва, впровадження сучасних методів збереження овочів та фруктів, і, що найголовніше, створення нових робочих місць та підняття престижу праці у сільськогосподарській сфері.

У рамках Програми «Купуй кіровоградське», керівництво області пропонує органам місцевого самоврядування знайти можливості реалізовувати сільгосппродукцію на місцях. На думку Сергія Кузьменка, в першу чергу, має бути створений механізм постачання соціальних магазинів області власною с/г продукцією. Крім її реалізації у торговельних точках населених пунктів області, він вважає за необхідне, налагодити постачання овочів та фруктів вирощених на теренах рідного краю до бюджетних організацій та закладів (шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо).

На переконання Сергія Кузьменка аграрії Кіровоградщини спроможні виробити достатню кількість продукції для забезпечення потреб населення регіону. Черга за головами міських рад, які зобов’язані турбуватись всіма аспектами життєдіяльності міста, у тому числі й постачанням міста продуктами харчування.

4002Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: