Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 22 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/11/22/agronauka-na-kirovogradschini-vid-istorii-do-sogodennja.htm
суспільство, 22 листопада 2021

Агронаука на Кіровоградщині: від історії до сьогодення


Працівники однієї з провідних галузей економіки України відзначають у третю неділю листопада професійне свято – День працівників сільського господарства.


Оцінюючи важливість впровадження в аграрну галузь Кіровоградщини новітніх технологій, що орієнтовані на ефективність  вирощування сільськогосподарської продукції, а також застосування електронної техніки та обладнання, заслуговує на увагу діяльність Інституту сільського гоcподарства Степу Національної академії аграрних наук України (далі – Інститут Степу).


Інститут Степу розпочав свою наукову діяльність у 1912 році зі створення Аджамської сільськогосподарської дослідної станції, пройшовши непростий шлях становлення та розвитку. До складу мережі установи входять три дослідних господарства: ДП «ДГ «Елітне» ІСГС НААН»; ДП «ДГ «Червоний землероб» КДСГДС НААН”, ДП «ДГ «Ставидлянське» ІСГС НААН».


Продовжуючи традиції на підприємстві, кваліфіковані аграрії Інституту Степу розробляють та впроваджують новітні технологічні прийоми вирощування нових сортів сої, ячменю, пшениці озимої, гороху, коріандру, гібридів кукурудзи, соняшнику; способи застосування нових регуляторів росту рослин, макро- та мікродобрив. Визначається економічна ефективність виробництва продукції тваринництва, що сприяє отриманню максимального прибутку при оптимальних затратах виробничих ресурсів. Маркетингові дослідження підтверджують конкурентоспроможність наукових розробок установи. 


Директор Інституту Степу – Ігор Миколайович Семеняка, кандидат сільськогосподарських наук. За свою професійну діяльність та внесок у розвиток аграрної науки, розробку та вдосконалення технологій, досягнення значних показників продуктивності Ігор Семеняка був нагороджений відзнаками як обласного, так і державного рівнів. Серед нагород: золота медаль міжнародної агропромислової виставки АГРО-2019 у номінації «Кращий керівник серед науково-дослідних установ Національної академії аграрних наук України», диплом Національної академії аграрних наук України в номінації «Лідер агропромислового комплексу України».


І. Семеняка завжди спрямовує свою роботу на залучення інвестицій до процесів агросфери шляхом реалізації соціальних проєктів, які дають нові можливості впроваджувати сучасні механізми розвитку агросфери, оптимізації та осучаснення підходів до підготовки фахівців сільськогосподарських професій.


Наприклад, сьогодні І. Семеняка є активним учасником спільної програми ЄС та його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії для підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні «EU4Skills: кращі навички для сучасної України». Зокрема, він як  експерт та досвідчений фахівець агросфери взяв активну участь у роботі галузевої фокус-групи з прогнозування ринку праці у сфері сільського господарства. 


Крім того, бере активну участь у проєкті «Україна 4.0. Дослідження соціально-економічних змін та прогнозування потреб у професійних кваліфікаціях з цифровими навичками», що реалізується за підтримки Фонду імені Фрідріха Еберта спільно з Національним агентством кваліфікацій, Міністерством цифрової трансформації України та Державної служби зайнятості. Нагадаємо, що цей проєкт орієнтований на прогнозування потреб ринку праці у професійних кваліфікаціях із цифровими навичками на коротко-, середньо- та довгострокову перспективи в агросекторі.


Тож, з нагоди Дня працівників сільського господарства щиро вітаємо І. Семеняку та ввірений йому колектив з професійним святом. Висловлюємо глибоку повагу і вдячність за вашу працю. Бажаємо й у подальшому впроваджувати та бути трансферами інновацій в агросфері, аби підвищити потенціал та зміцнити провідні позиції Кіровоградщини на ринку продовольства.


Довідково. Більш детально ознайомитися з діяльністю Інституту сільського гоcподарства Степу Національної академії аграрних наук України можна на їхньому сайті за посиланням https://isgs-naan.com.ua/


896Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: