Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 25 жовтня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/10/25/jaki-osoblivosti-ukladennja-trudovih-dogovoriv-z-inozemtsjami-.htm
суспільство, 25 жовтня 2021

Які особливості укладення трудових договорів з іноземцями?


Законодавство про зайнятість населення визначає, що роботодавці можуть застосовувати працю іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці) на підставі дозволів державної служби зайнятості, повідомляє Кіровоградський обласний центр зайнятості.


Праця іноземців може застосовуватися на різних посадах, тому при видачі дозволу мова може йти виключно про трудові відносини, а не укладення договору цивільно-правового характеру.


Як уже було зазначено в раніше розміщених питаннях-відповідях, іноземець:


- може суміщати роботу за дозволом з роботою на посаді тимчасово відсутнього працівника (не більше 60 календарних днів протягом календарного року);


- не може призначатися на посаду або займатися трудовою діяльністю у разі, коли, згідно із законодавством, призначення на відповідну посаду або провадження відповідного виду діяльності пов’язане з належністю до громадянства України;


- може змінити назву посади, переведений на іншу посаду в одного роботодавця у межах строку, на який виданий дозвіл.


За загальним правилом роботодавець може отримати дозвіл за умови виплати заробітної плати у розмірі не менш як 10 мінімальних заробітних плат. Для іноземців, які є найманими працівниками у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах, визначених у статтях 34, 36, 37, 39, 41, 43, 48 Закону України "Про освіту" (з текстом Закону є можливість ознайомитись на вебсторінці Верховної Ради України), заробітна плата має складати не менше п’яти мінімальних заробітних плат. Зазначені вимоги до мінімальної заробітної плати не застосовуються у разі отримання дозволу на застосування праці особливих категорій іноземців.


Унаслідок особливостей виконання трудової функції не може йти мова про укладення трудового договору та визначення розміру заробітної плати відряджених іноземних працівників (у трудових відносинах вони перебувають з іноземними суб’єктами господарювання). 


Відповідно до частини 4 статті 42-7 Закону України “Про зайнятість населення”, роботодавець зобов’язаний укласти з іноземцем трудовий договір (контракт) не пізніш як за 90 календарних днів з дати видачі дозволу та у десятиденний строк після укладення трудового договору (контракту) надати його копію, засвідчену роботодавцем, регіональному центру зайнятості.


Більш детально за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text


1415Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: