Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 17 жовтня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/10/17/abi-gaz-ne-nakoiv-liha.htm
суспільство, 17 жовтня 2016

Аби газ не накоїв лиха

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Категорично заборонено користуватися несправним газовими приладами й газовим устаткуванням. Для ремонту (і для встановлення) газового устаткування необхідно викликати фахівця газової служби за місцем проживання.


Не можна використовувати саморобні балони для зберігання і транспортування скрапленого газу, а також для використання в побуті. Заборонено користуватися газовими плитами, газовими колонками, котлами для місцевого обігріву, гарячого водопостачання за відсутності вентиляції.


Не можна користуватися газовими приладами дітям молодшого віку. Перш ніж дозволити дитині самостійно вмикати газові прилади, необхідно ретельно її проінструктувати та перевірити правильність вмикання приладу, запалювання газу, вимикання газового приладу.


Категорично заборонено залишати ввімкнені газові прилади без догляду навіть на короткий час, тому що в разі загасання одного з пальників до приміщення починає надходити газ. Він накопичується і, змішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш, яка за наявності відкритого вогню або іскри може вибухнути. Необхідно також стежити, щоб протяг не згасив полум’я пальника.


Якщо газ потрапив у повітря (навіть якщо ви не відчуваєте його запаху), необхідно негайно закрити вентиль подачі газу й ретельно провітрити приміщення.


У разі виявлення витікання газу:


- уникайте будь-яких дій, що можуть викликати іскру;


- закрийте крани газових приладів, вентиль на балоні, крани на плиті;


- відчиніть вікна і двері, утворивши протяг, і ретельно провітріть приміщення;


- заборонено вмикати електрику. Іскра, що може виникнути при вмиканні, здатна викликати вибух. Тому не можна користуватися вимикачем, електричним дзвінком, розетками;


- не користуйтеся для освітлення відкритим вогнем, це також може викликати вибух;


- не паліть, вогонь цигарки може стати причиною вибуху;


- повідомте про витік газу в аварійно-диспетчерську службу газового господарства за телефоном «104» і вийдіть з приміщення;


- у разі виникнення надзвичайних ситуацій (пожежа в квартирі, у будинку тощо) необхідно закрити газові крани, перекрити доступ газу до квартири й залишити приміщення.


При користуванні газовими приладами необхідно пам’ятати про продукти повного і неповного згоряння газу й про можливість отруєння продуктами згоряння. До початку опалювального сезону для запобігання отруєнню продуктами згоряння газу необхідно обов’язково перевірити стан вентиляційних та димових каналів. Перевірки виконують тільки фахівці спеціалізованого підприємства.


Приміщення після роботи газових приладів необхідно провітрити. Не можна використовувати для обігріву квартири газові прилади, які не призначені для цього. Під час роботи газових приладів двері до житлових приміщень квартири мають бути зачинені.


У разі отруєння газом для надання допомоги потерпілому необхідно:


вивести або винести потерпілого із загазованого приміщення (у теплий період року — на вулицю, а взимку — у добре провітрюване приміщення). Ознаками задухи є посиніння обличчя, поява червоних плям, непритомність;


- викликати швидку допомогу за номером телефона «103»;


- до приїзду лікаря за відсутності дихання в потерпілого йому необхідно проводити штучне дихання до того часу, поки він не почне дихати самостійно.



2166Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: