Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 13 жовтня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/10/13/v-oblderzhadministratsii-rozpovili-jak-porjadkuvali-v-pershomu-pivrichchi-2016-roku-dokument-.htm
суспільство, 13 жовтня 2016

В облдержадміністрації розповіли, як порядкували в першому півріччі 2016 року (ДОКУМЕНТ)


Розпорядження № 433-р від 5 жовтня 2016 року "Про стан економічного і соціального розвитку

області за перше півріччя 2016 року та основні завдання щодо забезпечення позитивних результатів регіонального розвитку за 2016 рік" за підписом голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка з'явилося на фіційному сайті Кіровоградської ОДА:


"Розвиток базових галузей економіки та інших сфер діяльності області у першому півріччі 2016 року відбувався в умовах продовження реформ у різних сферах, децентралізації повноважень органів влади, впливу інших факторів тощо.


Результати розвитку економіки за перше півріччя 2016 року свідчать про збільшення обсягів виробництва і реалізації товарів, продукції, робіт і послуг порівняно із відповідними періодами попередніх двох років, збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів, поступове відновлення споживчої активності населення тощо.


За показниками оцінки соціально-економічного розвитку регіонів за перше півріччя 2016 року область займає 4 місце за напрямом "Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця", за напрямами "Фінансова самодостатність" та "Розвиток інфраструктури" – 3 місце.


За результатами першого півріччя 2016 року індекс промислового виробництва склав 109,1% (4 місце в Україні), індекс валової продукції сільського господарства – 102,3% (6 місце в Україні), в основному за рахунок збільшення обсягів виробництва продукції сільгосппідприємствами (на 8,3%).


За перше півріччя 2016 року надходження податків і зборів, інших платежів до місцевих бюджетів області склали майже 1,5 млрд.грн., або 136,8% до планового обсягу на цей період. Порівняно з відповідним періодом 2015 року (у співставних умовах) доходи збільшились на 43,4%, або на 0,4 млрд.грн.


Усі зведені бюджети міст обласного значення, районів та об’єднаних територіальних громад забезпечили перевиконання планових показників за доходами.


Забезпечено своєчасну виплату з місцевих бюджетів заробітної плати працівникам бюджетних установ, відпускних педпрацівникам у повному обсязі нарахованих за цей період сум.


За перше півріччя 2016 року з місцевих бюджетів профінансовані видатки на оздоровлення та відпочинок дітей у дитячих оздоровчих закладах та пришкільних таборах на загальну суму 11,4 млн.грн., або на 2,7 млн.грн. більше ніж за відповідний період 2015 року.


На фінансування заходів державних програм соціального захисту населення спрямовано понад 1,4 млрд.грн., що більше порівняно з відповідним періодом 2015 року майже у 2 рази, з них на надання пільг і субсидій населенню – 797,4 млн.грн. (більше у 4 рази).


Видатки місцевих бюджетів з надання соціальних допомог профінансовані з державного бюджету у повному обсязі нарахованих сум як по допомогах сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, іншим категоріям населення, так і по державній соціальній допомозі на дітей-сиріт та грошовому забезпеченню прийомним батькам.


У результаті комплексу вжитих заходів забезпечено певне зростання середньомісячної заробітної плати (на 23,4%) порівняно із першим півріччям 2015 року, у тому числі у галузі сільського господарства – на 29,8%, у промисловості – на 25,2%.


Також вирішувались питання, пов’язані із соціальним захистом учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб.


Забезпечено вирішення соціально важливих для області питань, зокрема таких, як відкриття медичного факультету Донецького національного медичного університету ім.М.Горького, залучення з державного бюджету значного фінансового ресурсу на проведення робіт із капітального ремонту та реконструкцій об’єктів соціальної інфраструктури та поліпшення матеріально-технічної бази закладів соціальної сфери.


Вжито комплекс заходів та запроваджено реформу з децентралізації надання адміністративних послуг.


Водночас, у розвитку окремих районів і міст області має місце суттєве відставання за основними показниками розвитку реального сектору економіки та інших сфер діяльності. Так, за показниками оцінки соціально-економічного розвитку районів і міст області (далі – показниками оцінки) за перше півріччя 2016 року за напрямом "Економічна ефективність" найнижчі показники мають райони: Онуфріївський, Благовіщенський, Новоархангельський, Добровеличківський та Компаніївський (21-17 місця) і місто Знам’янка (4 місце серед міст обласного значення).


Найменшими є обсяги реалізованої промислової продукції у розрахунку на одну особу населення у Благовіщенському, Компаніївському, Новгородківському, Петрівському, Устинівському районах (до 157,9 грн.).


Зменшено порівняно з першим півріччям 2015 року обсяги реалізованої промислової продукції у м.Кропивницькому та 7 районах: Благовіщенському, Голованівському, Добровеличківському, Знам’янському, Кіровоградському, Новгородківському, Світловодському.


У галузі сільського господарства порівняно з першим півріччям 2015 року зменшено обсяги виробництва продукції сільгосппідприємствами 5 районів: Благовіщенського, Кіровоградського, Новоархангельського, Новомиргородського, Онуфріївського (на 5,5% -15%).


За напрямом "Інвестиційно-інноваційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця" найнижчі показники за перше півріччя 2016 року мають райони: Благовіщенський, Вільшанський, Бобринецький, Долинський і Онуфріївський (21-17 місця) та місто Знам’янка (4 місце серед міст обласного значення).


Найменші обсяги капітальних інвестицій освоєно підприємствами міста Знам’янки (0,8% загального обсягу в області), Вільшанського, Онуфріївського та Благовіщенського районів (0,5% - 0,9% відповідно).


У розрахунку на одну особу найменші обсяги капітальних інвестицій є у місті Олександрії (364,6 грн.) та Гайворонському, Благовіщенському, Вільшанському, Онуфріївському (від 724,3 грн. – до 911,5 грн.) районах (в області – 2344,6 грн.).


У розрахунку на одну особу населення найменшими є обсяги: прямих іноземних інвестицій – в Олександрійському, Новоархангельському, Гайворонському, Новоукраїнському районах (від 1,4 дол.США. до 19,7 дол.США.) та містах Світловодську та Знам’янці (73,8- 89,2 дол.США.); експорту – у Новоукраїнському, Гайворонському, Голованівському, Онуфріївському та Добровеличківському районах (від 3,4 дол.США до 84,5 дол.США) та містах Знам’янці, Олександрії (30,6 – 45 дол.США).


За напрямом "Фінансова самодостатність" найнижчі показники мають райони: Гайворонський, Бобринецький, Новоархангельський, Компаніївський, Благовіщенський (21-17 місця) та місто Олександрія (4 місце серед міст обласного значення).


Найнижчі темпи зростання доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) у січні-червні 2016 року мають Новоархангельський і Добровеличківський райони, міста Знам’янка і Олександрія.


Має місце відставання області від інших регіонів України за показниками, які визначені напрямом "Ефективність ринку праці" (20 місце).


Це спричинено низьким рівнем середньомісячної зарплати у більшості районів і міст області, зростанням заборгованості із зарплати.


Найнижчі показники за напрямом "Ефективність ринку праці" мають Компаніївський, Долинський, Кіровоградський, Бобринецький, Гайворонський райони (21-17 місця) та місто Знам'янка (4 серед міст обласного значення).


За рівнем середньомісячної зарплати і темпами її зростання область поступається іншим регіонам України. Найнижчим є розмір середньомісячної зарплати у 5 районах (Вільшанський, Бобринецький, Компаніївський, Новгородківський, Благовіщенський) і у місті Олександрії.


Загальна заборгованість із заробітної плати станом на 01 липня 2016 року склала 38,8 млн.грн. і збільшена проти 01 січня 2016 року на 6,4 млн.грн., або на 19,9%. Із загальної заборгованості із заробітної плати найбільші суми боргу з оплати праці мають підприємства міст: Олександрія, Кропивницький, Світловодськ та районів: Бобринецького, Новоукраїнського, Маловисківського і Голованівського.


За показниками оцінки соціально-економічного розвитку за напрямом "Розвиток інфраструктури" найнижчі показники мають райони: Вільшанський, Голованівський, Добровеличківський, Долинський, Знам’янський, Маловисківський, Новоархангельський, Устинівський та місто Олександрія (4 місце серед міст обласного значення).


У першому півріччі 2016 року на території області введено в експлуатацію 135 квартир у житлових будинках загальною площею 18,8 тис.кв.м житла, що на 22,8% менше ніж у відповідному періоді 2015 року.


За показниками оцінки соціально-економічного розвитку за напрямом "Відновлювана енергетика та енергоефективність" найнижчі показники мають райони: Вільшанський, Компаніївський, Гайворонський, Петрівський, Голованівський (21-17 місця) та місто Знам’янка (4 місце серед міст обласного значення).


З урахуванням результатів соціально-економічного розвитку області за перше півріччя 2016 року та з метою забезпечення позитивної динаміки галузевого і регіонального розвитку у жовтні-грудні 2016 року:


1. Відзначити, що за показниками оцінки стану соціально-економічного розвитку районів і міст області у першому півріччі 2016 року суттєво відстають Благовіщенський, Бобринецький, Вільшанський, Гайворонський, Добровеличківський райони та місто Знам’янка.


2. Головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам вжити невідкладні заходи щодо поліпшення показників за напрямами, по яких у першому півріччі 2016 року допущено відставання, а саме:


1) Благовіщенської – Зосиму В.Г., Добровеличківської – Смаглюку В.В., Компаніївської – Морозу О.О., Новоархангельської – Васильченку С.С., Онуфріївської – Самородченку С.М., Знам’янському міському голові Філіпенку С.І. – за напрямом "Економічна ефективність", для чого провести особисті зустрічі із керівництвом підприємств промисловості, сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, які мають значний вплив на розвиток економіки у районах, з метою оперативного вирішення проблем, які перешкоджають їх виробничій діяльності, вжити інші заходи;


2) Благовіщенської – Зосиму В.Г., Бобринецької – Шевченку С.А., Вільшанської – Маличенку О.І., Долинської – Омельченку С.П., Онуфріївської - Самородченку С.М., Знам’янському міському голові Філіпенку С.І. активізувати роботу у напрямку "Інвестиційно-інноваційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця";


3) Благовіщенської – Зосиму В.Г., Бобринецької – Шевченку С.А., Гайворонської – Клименку Ю.О., Компаніївської – Морозу О.О., Новоархангельської – Васильченку С.С. – за напрямом "Фінансова самодостатність", для чого визначити спільно із органами Державної фіскальної служби, органами місцевого самоврядування, керівниками підприємств, організацій першочергові заходи щодо залучення усіх резервів для збільшення податкоспроможності територій, скорочення податкової заборгованості суб’єктів господарювання з платежів до місцевих бюджетів щонайменше на 20% порівняно із сумою боргу станом на 01 липня 2016 року, забезпечення належного рівня сплати податку на доходи фізичних осіб тощо;


4) Бобринецької – Шевченку С.А., Гайворонської – Клименку Ю.О., Долинської – Омельченку С.П., Компаніївської – Морозу О.О., Знам’янському міському голові Філіпенку С.І. активізувати роботу у напрямку "Ефективність ринку праці";


5) Вільшанської – Маличенку О.І., Голованівської – Голімбієвському О.Д., Добровеличківської – Смаглюку В.В., Долинської – Омельченку С.П., Знам’янської – Лукашову О.С., Маловисківської – Сороці П.В., Новоархангельської – Васильченку С.С., Устинівської – Анісімовій-Шило О.І. – за напрямом "Розвиток інфраструктури", для чого забезпечити проведення роботи з органами місцевого самоврядування щодо надання органам статистики звітної інформації про обсяги введеного у січні-вересні 2016 року в експлуатацію новозбудованого житла;


6) Вільшанської – Маличенку О.І., Гайворонської – Клименку Ю.О., Голованівської – Голімбієвському О.Д., Компаніївської – Морозу О.О., Петрівської – Завалію С.В., Знам’янському міському голові Філіпенку С.І. – за напрямом "Відновлювальна енергетика та енергоефективність", для чого забезпечити реалізацію заходів районних програм з енергоефективності в частині відшкодування населенню частини суми за кредитами (та/або відсотків за користування ними), отриманими від банківських установ на впровадження енергоефективних заходів із залученням для цих цілей коштів місцевих бюджетів тощо;


7) на необхідність підвищення рівня середньомісячної заробітної плати найманим працівникам до 5000 грн. за результатами 2016 року (за даними органів Державної фіскальної служби України в області). Для цього провести у жовтні 2016 року у рамках виконання Плану заходів щодо координації спільних дій із виявлення фактів використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин, легалізації заробітної плати, проведення роботи із роботодавцями, фізичними особами-підприємцями щодо підвищення рівня заробітної плати у 2016 році, затвердженого 07 червня 2016 року, комісійне обстеження ринків, об’єктів дрібно-роздрібної торгівлі, закладів (об’єктів) побутового обслуговування населення, об’єктів будівництва та транспорту з метою виявлення осіб без офіційно оформленого працевлаштування. Результати обстеження обговорити на розширених нарадах з участю роботодавців, фізичних осіб-підприємців, представників засобів масової інформації тощо.


3. Головам райдержадміністрацій, міським головам, сільським головам об’єднаних територіальних громад, керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України в області здійснити детальний аналіз стану виконання:


1) розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13 квітня 2016 року № 144-р "Про стан економічного і соціального розвитку міст і районів за 2015 рік та основні завдання щодо його поліпшення у 2016 році";


2) проектів, які визначені Планом заходів на 2015-2017 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року, що передбачені до реалізації у 2015-2016 роках у районах, містах області та в об’єктах, закладах і підприємствах спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області.


За результатами аналізу надати інформацію про стан реалізації таких проектів за формою, визначеною розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 04 грудня 2015 року № 485-р "Про організацію виконання Плану заходів на 2015-2017 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року". У разі невжиття належних заходів щодо реалізації проектів розглянути питання про притягнення до відповідальності осіб, які є відповідальними виконавцями за реалізацію кожного проекту, та вжити невідкладні заходи щодо їх виконання до кінця 2016 року.


4. Головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам, сільським головам об’єднаних територіальних громад згідно з повноваженнями продовжити у жовтні-грудні 2016 року роботу з перегляду рішень про місцеві бюджети на 2016 рік з метою встановлення реальних планів за доходами та фінансування першочергових напрямків видатків.


5. Керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації – головним розпорядникам коштів обласного бюджету, головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам, сільським головам об’єднаних територіальних громад до кінця 2016 року:


1) забезпечити бюджетними призначеннями видатки на заробітну плату та енергоносії у бюджетній сфері та проведення своєчасних і у повному обсязі розрахунків місцевих бюджетів із зазначених видатків, не допускаючи простроченої заборгованості по них;


2) посилити контроль за ефективним використанням бюджетних коштів, дотриманням режиму економії бюджетних коштів та суворої фінансово-бюджетної дисципліни.


6. Директору департаменту інфраструктури та промисловості облдержадміністрації Корнюші О.П., голові Олександрійської райдержадміністрації Курупу Б.А. забезпечити вжиття необхідних заходів щодо реалізації Меморандуму про співпрацю між облдержадміністрацією та ТОВ "Придніпровська гірничо-хімічна корпорація" та тристороннього Меморандуму про об’єднання зусиль щодо реконструкції Костянтинівського та Морозівського вуглерозрізів між Олександрійською райдержадміністрацією та ТОВ "Придніпровська гірничо-хімічна корпорація", запровадити моніторинг їх виконання та координацію дій Сторін меморандумів.


7. Головам райдержадміністрацій: Вільшанської – Маличенку О.І., Гайворонської – Клименку Ю.О., Голованівської – Голімбієвському О.Д., Долинської – Омельченку С.П., Компаніївської – Морозу О.О., Новгородківської – Кочерзі А.Л., Новоархангельської – Васильченку С.С., Новомиргородської – Сенченку О.О., Олександрійської – Курупу Б.А., Устинівської – Анісімовій-Шило О.І. вжити заходи щодо прийняття у 2016 році в установленому порядку Програми підтримки впровадження реформи децентралізації надання адміністративних послуг та передбачення видатків на реалізацію її заходів з відповідних місцевих бюджетів з метою поліпшення матеріально-технічного забезпечення впровадження реформи з децентралізації надання адміністративних послуг.


8. Головам райдержадміністрацій у найкоротші терміни забезпечити кадрами та матеріально-технічними засобами управління (відділи) економічного розвитку, інфраструктури і торгівлі з метою вдосконалення роботи із виконання райдержадміністраціями повноважень у сфері соціально-економічного розвитку, інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності, підтримки розвитку підприємництва, які визначені Законом України "Про місцеві державні адміністрації", а також для впровадження реформи із децентралізації надання адміністративних послуг. За результатами проведеної роботи надати інформації заступнику голови обласної державної адміністрації Коломійцеву А.О. до 01 грудня 2016 року.


9. Структурним підрозділам облдержадміністрації, територіальним органам міністерств і відомств України в області, райдержадміністраціям, міськвиконкомам, сільським радам об’єднаних територіальних громад інформації про стан виконання даного розпорядження подати департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації на узагальнення до 15 грудня 2016 року.


10. Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації:


1) організувати у листопаді 2016 року засідання робочої групи з проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики в області, під час якого заслухати звіти керівництва райдержадміністрацій та міських рад, які мають найнижчі показники економічного і соціального розвитку міст і районів, за підсумками січня-вересня 2016 року;


2) узагальнену інформацію про стан виконання даного розпорядження надати заступнику голови обласної державної адміністрації Коломійцеву А.О. до 27 грудня 2016 року.


11. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступників голови обласної державної адміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень".




1680Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: