Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: За матеріалами Офісу Реформ у кіровоградській області
Дата: 30 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/03/30/z-flipchartom-po-selu.htm
суспільство, 30 березня 2016

З фліпчартом по селу

За матеріалами Офісу Реформ у кіровоградській області


Як покращити життя в одному окремо взятому селі? Самостійно відповідати на це запитання Людмила Шамка, в.о. старости Паліївки, не стала. Звернулась до Леоніда Жовтило, голови маловисківської ГО "Фонд розвитку ініціативи громади " і вдвох вирішили ось що: не вигадувати велосипед, а скористатись перевірним досвідом - замовкли , слухали і записували пропозицію мешканців кожної окремої, вулиці Паліївки кольоровими маркерами на фліпчарті.


Коментуючи процес Леоніда Жовтило говорить: «Створити об’єднану громаду це тільки початок справи. Людей треба об’єднати навколо думки, що будинок, вулиця, село - це їх спільна відповідальність, спільна власність, спільний простір для проживання і яким він буде залежить він людей.»


  Попри негоду щодня вдвох Людмила Шамка та Леонід Жовтило обходили дві – три вулиці. На початку спілкування фліпчарт не діставали, просто цікавились як справи, як життя, які є скарги і що потрібно для покращення життя в селі для пенсіонерів, працюючих, дітей, онуків.


Практично на кожній вулиці першим пунктом називали «ремонт дороги». Після цього і з’являлась «чарівна дошка». Записували першу пропозицію і далі по пунктах: вуличне освітлення , робочі місця, молочний і ягідний кооператив, земля для пасовищ, завод і ,навіть , масажний кабінет:


Леонід Жовтило говорить : «Писали все, навіть, саму дурну ідею, щоб людина не образилась. Коли аркуш був заповнений до кінця визначали реальні речі »


Наступна зустріч на сусідній вулиці починається за таким же сценарієм. Коли аркуш заповнений пропозиціями, людям пропонували почитати , що хотіли б змінити в селі їх сусіди .Реакція на сусідські вигадки, зазвичай, наступна: « Ух, ти! Да - да!!! О, класно! Точно потрібно!»


 Традиційно, на одній вулиці один аркуш фліпчарту заповнюється до кінця.


Пропозиції написані різнокольоровими маркерами нині аналізують. В кінцевому результаті стануть основою Стратегічного Плану розвитку Маловисківської об’єднаної громади .



2633Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Скорик Ярослав12 квітня 2016 21:54
0
Молодці! На мою думку - гарна ідея. Громадян треба навчати бути громадою
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: