Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Сергій Полулях
Дата: 23 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/03/23/veliki-problemi-malih-richok.htm
суспільство, 23 березня 2016

Великі проблеми малих річок

Сергій Полулях


   

22 березня, з нагоди Всесвітнього дня води, в Кіровограді відбулося засідання круглого столу, в якому взяли участь представники державних та громадських організацій. 

   

Власне, про саме засідання можна сказати коротко – всі знають, в чому проблематика  малих та середніх річок, а також якості питної води, тільки ніхто не знає, де взяти  кошти на реалізацію програм екологічно – санітарного характеру. Є невелике сподівання, що запровадження децентралізації дозволить органам місцевого самоврядування акумулювати якісь кошти на вирішення програм порятунку малих річок, але поки що це лише теорія. На практиці у нас прийнято запровадження ініціатив, виконання яких лежить поза межами можливостей як органів місцевого самоврядування, так і об’єктів господарювання чи населення. В Україні дуже жорстке екологічне законодавство, але схоже, що у виконання цих нормативів не вірять самі розробники. Разом з тим, ми десятиріччями спостерігаємо процес загибелі наших річок та погіршення якості питної води в колодязях. Причини часто лежать на поверхні – це порушення елементарних правил, що приводить до замулення  і втрати здатності до самовідтворення  малих річок. 70 відсотків колодязів області потрібно вивести з експлуатації через перевищення вмісту нітратів у воді. Ніхто не слідкує за дотриманням режиму водоохоронних зон та прибережно-захисних смуг, який передбачає повну заборону господарської діяльності, тобто будівництва, утримання городів і тому подібне, на відстані від 25 метрів і більше, від урізу води. Фермери розорюють береги, господарі приватних осель облаштовують на берегах річок і водойм вигрібні ями та сміттєзвалища.

 

Правда, з вікон бібліотеки ім. Чижевського, де зазвичай проходять екологічні форуми, цього не видно. А між тим, в Кіровограді вже загинули малі річки – Мотузянка, Біанка, які просто засипані сміттям. Достатньо побувати на берегах цих річок, щоб оцінити масштаби екологічної катастрофи.  Не краще становище і в Інгулу. В районі заводу Цукрогідромаш(який і сам стоїть прямісінько на березі), нижче Миколаївського(донедавна Кіровського мосту), та в районі провулку Арнаутського, через самовільні забудови   пройти берегом просто  неможливо. До краю загиджені або забудовані береги водойми на Сугоклеї(Міський сад). І так - по кожній водоймі в області, особливо в райцентрах чи селах. Через розораність вже зникло джерело, що дає початок Інгульцю, який в межах Олександрії в спекотне літо навіть пересихає.  Можливо, через будівництво каналу Дніпро – Інгулець, який теж в спеку часто залишається без води. Річка Березівка в Олександрії теж потребує негайного порятунку. Можна привести приклад смт. Смоліне, де на річці Кільтень колись зробили чудову водойму, але і там городи теж виходять прямісінько на берег… 

   

Річки Кіровоградщини взагалі характеризуються маловодністю, а підземні води – підвищеною жорсткістю. Звідси і нарікання на недостатнє очищення скидних вод тими ж водоканалами, які просто не здатні покращити природні фізико-хімічні показники води, хоча вимог до питної води вони дотримуються. Більшість райцентрів, а сіл практично повністю, не мають навіть елементарних очисних споруд, що лише накопичує проблематику. Ми і досі переймаємося станом великих річок, але забуваємо, що їх наповнюють водою малі, які і потребують порятунку в першу чергу. 

   

Заходи, які б дозволили створити умови для порятунку річок не складні – жорсткий контроль за дотриманням законодавства, заборона розорення і забудови берегів, аж до знесення незаконних споруд, знищення смітників, через виявлення і покарання порушників. Це б і дисциплінувало, і давало б кошти на проведення відповідних заходів. Але ж штрафи, як кажуть фахівці,  такі малі, наприклад, всього 119 гривень за незаконне розорення, що порушникам легше заплатити штраф, ніж звертати увагу на приписи інспекторів. 



2847Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: