Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 23 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2016/03/23/v-jatrovich-nazivae-richku-ingul-ungulskom-inter-ju-foto-.htm
суспільство, 23 березня 2016

Нардепи Яриніч та Сисоєнко дали брифінг на тему «Законодавче забезпечення реформи охорони здоров’я»


Народні депутати України Ірина Сисоєнко та Костянтин Яриніч дали брифінг на тему «Законодавче забезпечення реформи охорони здоров’я», про це Костянтин Яриніч повідомив на своїй персональній сторінці в соціальній мережі facebook: «Разом зі своєю колегою по Комітету охорони здоров’я Iryna Sysoenko звернули увагу суспільства на ситуацію, яка вже більше року спостерігається з розглядом законодавчих ініціатив, покликаних підняти вітчизняну медичну галузь фактично з колін.


1. Передусім, мова йде про законопроекти, які покликані надати лікувальним закладам фінансову й управлінську автономію у їх діяльності.


Це пакет урядових законопроектів, який ще з липня минулого року ніяк не виноситься у сесійну залу для розгляду, так і альтернативний законопроект, поданий членами парламентського Комітету.


Зволікання з його прийняттям значно ускладнює можливість впровадження другого етапу реформи – зміни механізму бюджетного фінансування закладів охорони здоров’я: переходу від кошторисного фінансування лікувального закладу до відшкодування витрат за фактично надані пацієнту послуги.


Тобто, в центрі реформи знаходиться людина та можливість забезпечення їй якісної й доступної медичної допомоги, а не лікувальна установа, на утримання якої сьогодні спрямовуються бюджетні кошти.


Регіони, які дійсно готові реформувати галузь, розуміючи, що тільки таким чином можна забезпечити справді якісну й доступну медичну допомогу населенню, а медичному персоналу гідну заробітну плату, вже сьогодні починають робити перші кроки в цьому напряму. І я радий, що моя рідна Кіровоградщина – одна з перших.


2. Так само, починаючи з липня минулого року, свого розгляду очікує й інший внесений нами надзвичайно важливий законопроект щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині, покликаний зберегти тисячі життів. Без прийняття цього Закону, людині, якій потрібно зробити пересадку органу, щоб врятувати життя, в більшості випадках потрібно їхати закордон на дороговартісне лікування. Даний законопроект дає можливість лікуватися в Україні за значно менші кошти.


3. На жаль, досі не винесений на повторне перше читання проект Закону реєстраційний № 3312, який скасовує фактично примусову працю випускників медичних спеціальностей, які змушені три роки відпрацювати там, куди, всупереч їх волі, направила держава.


Я глибоко переконаний, якщо ми хочемо підняти престижність лікарської справи та забезпечити заклади охорони здоров’я фаховими спеціалістами, ми повинні переходити від примусу до стимулу, забезпечивши молодих лікарів гідною заробітною платою, належними умовами праці та достойним соціальним пакетом. А це, повертаючись до першого питання, без реформування охорони здоров’я, буде вкрай важко зробити.


Наостанок, хочу поінформувати студентів медичного профілю, які навчаються за кошти державного й місцевих бюджетів про те, що ухвалою колегії суддів Конституційного Суду 09 березня відкрито конституційне провадження у справі відповідності Конституції 992-ї Постанови Кабінету Міністрів України, яка зобов’язує випускника відпрацьовувати три роки там, куди його розподілила держава.


Відповідно до Закону «Про Конституційний Суд» це означає, що не більше, ніж через три місяці, тобто до 09 червня, в даному питанню буде поставлена крапка!


Разом зі своїми колегами прикладемо всіх зусиль, щоб конституційне право випускників медичних вишів на вільний вибір праці було відновлено!


Звертаємось до керівництва Верховної Ради відвести окремий пленарний день для розгляду законопроектів у сфері охорони здоров’я».


3499Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: